Ексклюзиви
четвер, 13 жовтня 2022 12:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін і Ердоган в Казахстані обговорять Україну та "велику угоду" із Заходом – ЗМІ

Путін і Ердоган в Казахстані обговорять Україну та "велику угоду" із Заходом – ЗМІ
Лідери Туреччини та Росії Реджеп Тайіп Ердоган та Володимир Путін зустрінуться в Астані 13 жовтня. Фото: "РИА Новости"

У четвер, 13 жовтня, президенти Туреччини та Росії Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Путін зустрінуться в столиці Казахстану Астані.

Ця зустріч стане ключовою подією VI форму Наради щодо взаємодії та заходів довіри в Азії (НВЗДА), який проходить під головуванням президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва. Про це пише AFP News Agency з посиланням на джерело в Кремлі.

У саміті також беруть участь лідери Азербайджану, Білорусі, Ірану, Киргизстану, Узбекистану та інших держав. Загалом приблизно 50 делегацій.

"Москва вважає, що президент Туреччини "офіційно" запропонує стати посередником у переговорах з Україною на майбутній зустрічі з російським очільником у Казахстані", – йдеться в матеріалі.

Помічник Путіна Юрій Ушаков підтвердив, що саме ці ініціативи президенти обговорять 13 жовтня, передає "Интерфакс".

"По-перше, турки пропонують своє посередництво. Виходять із того, що якщо будуть якісь переговори чи контакти, то вони відбудуться на їхній території – у Стамбулі чи Анкарі, вважаю. Можна очікувати, що Ердоган певною мірою вже офіційно висловить ті міркування, які зараз множаться у засобах масової інформації", – сказав Ушаков.

Додав, що "згадуються різні формати, у тому числі Росія та США, провідні країни Західної Європи тощо".

Водночас Путін у своєму виступі на саміті в Астані жодного разу не згадав про війну проти України, пише Informburo.kz.

"Сьогоднішня зустріч відбувається на тлі серйозних змін у глобальній політиці та економіці. Світ стає по-справжньому багатополярним, і дуже помітну, якщо не ключову роль у цьому відіграє Азія, де міцніють нові центри сили", – говорив російський диктатор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган телефоном поговорив із Путіним – про що йшлося

Про яку "велику угоду" Путіна із Заходом йдеться

Речник президента Туреччини Ібрагім Калин раніше заявив, що Путін хоче укласти нову "велику угоду" з Заходом, яка стосуватиметься зокрема й України, пише CNN.

"Наскільки ми розуміємо, пан Путін хоче укласти нову велику угоду із Заходом. Частково це, без сумніву, стосується України. Але насправді важливіша проблема - це нова угода між Росією та західним світом", – сказав Калин.

За його словами, Кремль більше не влаштовують угоди, укладені із Заходом наприкінці "Холодної війни" за Михайла Горбачова та Бориса Єльцина.

Напередодні саміту в Казахстані в турецькій газеті Milliyet стверджувалося, що Туреччина "планує посадити за один стіл із Росією чотири основні західні країни": Сполучені Штати Америки, Францію, Німеччину та Велику Британію.

"Цей план ще не був доведений до відома всіх західних столиць, але він був переданий США важливими та приватними каналами", - йшлося в матеріалі.

За даними журналістів, такі пропозиції нібито отримали схвалення анонімних чиновників у Вашингтоні.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва нібито відкрита для переговорів із Заходом щодо України, але "досі не має серйозних пропозицій щодо переговорів". У Вашингтоні відреагували на це. Назвали "позерством" заяви російської сторони про начебто готовність до мирного діалогу на тлі ракетних ударів по мирних українських містах.

США не збираються вести діалог з Росією про врегулювання конфлікту від імені офіційного Києва, як того б хотів Кремль. Вашингтон продовжать дотримуватися політики "жодних переговорів про Україну без України", заявили в Держдепартаменті.

Президент США Джо Байден не бачить сенсу в зустрічі з Володимиром Путіним на саміті G20 в Індонезії. Водночас усе залежатиме від того, про що захоче говорити очільник Кремля, заявив Байден.

Україна виступає проти мирних переговорів з Кремлем без участі офіційного Києва. Президент Володимир Зеленський відкинув будь-яку можливість переговорів з Путіним після проведення псевдореферендумів на окупованих територіях України.

Зараз ви читаєте новину «Путін і Ердоган в Казахстані обговорять Україну та "велику угоду" із Заходом – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути