Ексклюзиви
четвер, 25 листопада 2021 01:47

Пропрацювала один день. Перша жінка-прем'єр Швеції пішла з посади

Пропрацювала один день. Перша жінка-прем'єр Швеції пішла з посади
Прем'єрка Швеції пішла з посади. Фото: Reuters

Перша в історії жінка, яка очолила уряд Швеції лише через кілька годин після обрання на посаду прем'єр-міністерки подала у відставку.

Після голосування парламенту за бюджет, партія-партнер вийшла з владної коаліції, що означає автоматичну відставку прем'єра, повідомляє шведський мовник SVT.

Магдалена Андерссон очолювала коаліційний уряд із "Соціал-демократичної робочої партії" Швеції та партії "Зелених".

У день її обрання на посаду прем'єр-міністра парламент Швеції також розглядав проєкт держбюджету. Більшість депутатів проголосували за варіант, який представила опозиція з консервативних "Помірних", націоналістичних "Шведських демократів" та християнських демократів.

Після цього рішення партія "Зелених" заявила, що виходить із коаліції з соціал-демократами. Таким чином коаліційний уряд мав подати у відставку.

"Існує конституційна практика, згідно з якою коаліційний уряд має піти у відставку, коли йде одна партія. Я не хочу очолювати уряд, легітимність якого буде поставлена під сумнів", ㅡ зазначила Андерссон.

Політикиня відмовилася підтримувати проєкт бюджету від опозиції. Він передбачає, що із 74 мільярдів, які уряд виділив на реформи, трохи більше ніж 20 мільярдів буде перерозподілено наступного року.

Опозиція хоче серед іншого знизити податок на бензин і дизельне паливо, посилити міграційну політику та підвищити зарплати поліції.

Новопризначена міністерка оголосила спікеру, що хоче подати у відставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Культовий гурт ABBA ошелешив фанів заявою

Лідер шведських соціал-демократів Магдалена Андерссон стала у середу, 23 листопада, першою жінкою-прем'єром країни. 54-річна Андерссон отримала підтримку парламенту після того, як в останній момент уклала угоду з колишньою комуністичною Лівою партією.

Зараз ви читаєте новину «Пропрацювала один день. Перша жінка-прем'єр Швеції пішла з посади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути