Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Проблеми Москви та що може призвести до капітуляції України: про що пише закордонна преса
6

Війна наближається до річної позначки. Росія хоче захопити більше українських територій та закріпитися, доки не прибули західні танки та бронетехніка, а Україна – утримати лінію фронту. Захід боїться давати більше зброї Україні, щоб у самого вистачило її на випадок війни, бо боїться розширення війни на країни НАТО та ядерного удару росіян. Те, як довго триватиме війна, залежить від того, скільки і якої зброї даватиме Захід. Росія втрачає близько 2000 солдатів на кожні 90 м кв на Донбасі. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Коли може наступити перемога України?", Die Welt, Німеччина

Війна в Україні триває майже рік. І "ми не бачимо жодних ознак, що президент Путін готується до миру", - заявив цього тижня глава НАТО Єнс Столтенберг.

Росія зайняла близько 18% України. Обидві сторони ведуть виснажливу траншейну війну з великими втратами з обох сторін, але без значних успіхів. Зараз Москва намагається просунутися на Луганщині, в районі Кремінної, і на Донеччині, в районі Бахмута.

Автор: Die Welt
   Ілюстрація до матеріалу Die Welt
Ілюстрація до матеріалу Die Welt

"Схоже, місто скоро впаде", - каже полковник Маркус Райснер, провідний європейський військовий експерт з міністерства оборони в Австрії.

Це прорве другу лінію оборони українців та відкриє шлях до стратегічно важливого міста Краматорськ. Якщо Україні не вдасться утримати цей вузол, Донецьку область буде втрачено.

РФ хоче отримати якомога більше території і одночасно посилити оборону, розширивши нові позиції, заклавши мінні поля і ввівши нові сили

Росія знаходиться в цейтноті й до появи в Україні нових озброєнь із Заходу, таких як танки Leopard, наприкінці березня, РФ хоче отримати якнайбільше території і одночасно посилити оборону, розширивши нові позиції, заклавши мінні поля і ввівши нові сили. Україна, з іншого боку, має зуміти якнайдовше утримувати існуючу лінію фронту, незважаючи на постійні обстріли - до прибуття нових важких озброєнь, які в найкращому разі дозволять перейти у контрнаступ.

Поганий моральний стан великої частини російських військ створює проблеми для Москви. Відсутність сучасної зброї теж. Але Росія намагається компенсувати це масовістю – скоро мають з'явитися 4000 танків, величезні запаси артилерійських снарядів і, за словами Рейснера, в Україні вже воюють близько 400 тис. російських солдатів. Теоретично Москва може мобілізувати до 30 млн. резервістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал в Міноборони і найгірший міністр: Артур Переверзєв про проблеми у відомстві

Без підтримки Заходу Україні доведеться капітулювати. Більшість української зброї знищено. Від Заходу терміново потрібні боєприпаси, танки Leopard, БМП Marder, Bradley, ракети класу "земля-земля" різної дальності для HIMARS, такі як GLSDB, ATACMS, зенітні комплекси Iris-T, Patriot, Stinger, Nasams, бойові дрони Heron TP, MQ-9 Reaper та винищувачі F-16, JAS 39 Gripen. Частину цієї зброї вже поставили чи обіцяно. З української точки зору цього недостатньо.

Винищувачі могли б прикривати з повітря атакуючі наземні війська та намагатися знищити російські літаки у повітряному бою

Бойові літаки потрібні передусім, коли Україна хоче знову атакувати та повернути собі окуповану територію. На даний момент Франція, США, Нідерланди, Польща та Словаччина виявили готовність до постачання винищувачів. Німеччина має 231 бойові літаки Eurofighter, Tornado, але нічого не хоче пропонувати. Винищувачі могли б прикривати з повітря атакуючі наземні війська та намагатися знищити російські літаки у повітряному бою. За даними натовських військових, чотири п'ятих російського повітряного флоту все ще цілі.

Однак винищувачі можуть змінити ситуацію на полі бою лише в тому випадку, якщо діють у поєднанні з достатніми наземними силами – танками та артилерійськими снарядами. Проблема, що через сильну російську ППО винищувачам доводиться летіти якомога нижче до землі за кілька десятків кілометрів від фронту, що значно знижує дальність запуску ракет. Крім того, за даними британського аналітичного центру Rusi, українські злітно-посадкові смуги занадто короткі для F-16.

Автор: East News
  Українські солдати стріляють із протитанкового ракетного комплексу, 35-а окрема бригада морської піхоти ЗСУ на передовій, на Донеччині, 10 лютого 2023 року
Українські солдати стріляють із протитанкового ракетного комплексу, 35-а окрема бригада морської піхоти ЗСУ на передовій, на Донеччині, 10 лютого 2023 року

Є дві причини, чому Захід не надсилає більше зброї. Перша – страх послабити себе віддаванням зброї.

"Питання, скільки зброї я можу дати, щоб не ставити під загрозу нашу власну обороноздатність", - сказав недавно високий дипломат НАТО.

Друге, що "очевидна мета США - максимально підтримати Україну, не заганяючи Росію в кут. Вона покликана запобігти ірраціональним діям, тобто застосуванням РФ ядерної зброї", - говорить Рейснер.

Захід постачає далеко не стільки зброї, скільки вимагає Україна, і яка потрібна для перемоги, бо боїться поширення війни на територію НАТО більше, ніж поразки України від Росії

Можна сказати, що Захід постачає далеко не стільки зброї, скільки вимагає Україна, і яка потрібна для перемоги, бо боїться поширення війни на територію НАТО більше, ніж наслідків поразки України від Росії.

Автор: Die Welt
  Окуповані та звільнені території України
Окуповані та звільнені території України

Те, як довго триватиме війна, залежить від Заходу. Якщо там швидко вирішать дати Україні масову, точну зброю та достатню кількість боєприпасів, то Київ може перемогти до кінця року. Але ймовірніше, що постачання зброї з Заходу, як і раніше, суворо контролюватиметься і, таким чином, війна затягнеться. В цьому випадку проблема України буде в тому, що у довгостроковій перспективі їй не вистачить солдатів, бо резерв обмежений. Найімовірнішим сценарієм є те, що Захід наполягатиме на припиненні вогню в міру ескалації і можливим подальших втрат території України. Таке припинення вогню, можливо, набуде чинності вже у другій половині року, і триватиме два роки чи більше.

"Росія втрачає 2 тис. солдатів на кожні 90 метрів захопленої території", The Times, Велика Британія

За даними розвідки НАТО, Росія втрачає до 2000 солдатів на кожні 90 метрів захоплених територій на сході України.

Ці цифри з'явилися після того, як міністри оборони країн НАТО у рамках зустрічі "Рамштайн-9" пообіцяли озброїти Україну для захисту від російського наступу.

Росія кидає у бій велику кількість людей. Більшість погано навчені та екіпіровані, і через це зазнають великих втрат – Ллойд Остін

"Росія продовжує кидати у бій велику кількість людей. Більшість погано навчена та погано екіпірована, і через це бачимо, що вони зазнають великих втрат", - заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Автор: East News
  Тіла російських солдатів у Харківській області, 30 березня 2022 року
Тіла російських солдатів у Харківській області, 30 березня 2022 року

У США зазначили, що поспішають дати Україні передові системи ППО до того, як навесні Росія може вчинити масштабний повітряний напад.

"Російські сухопутні сили дуже порідшали і дуже деморалізовані. Це найкраща ознака, що вони намагатимуться перейти до повітряних боїв", - заявив американський чиновник.

"Найбільш добре задокументована війна в історії", The Wall Street Journal, США

Смартфони роблять війну в Україні найдокладніше задокументованою в історії, змінюючи форму конфлікту та трансформуючи світове уявлення про нього.

Кожен із мільйонів пристроїв в Україні та навколо неї – це датчики, які можуть надавати дані про місцезнаходження та час. Їхні мікрофони та камери можуть записувати та передавати звуки та зображення, що відображають факти війни або надають інструменти для пропаганди. Ці записи дозволяють слідчим створювати великі візуальні архіви конфлікту, які можуть допомогти у розплаті за військові злочини.

Автор: WSJ
  Мобільні були важливим інструментом для цивільних, коли бойові дії вирували в Бахмуті
Мобільні були важливим інструментом для цивільних, коли бойові дії вирували в Бахмуті

Їх залучають для виявлення військових цілей з вільним чи мимовільною участю користувачів. Вони дозволяють звичайним людям давати військовим інформацію про цілі, стираючи різницю між цивільними та комбатантами. Вони використовуються російською та українською громадськістю для збору коштів на обмундирування, дрони чи іншу військову техніку, а також українськими військовими для наведення дронів та артилерійських цілей. З них також звикли дзвонити додому.

"Війна у вас на долоні, де б ви не були у світі. Один пристрій стає засобом, за допомогою якого робите, публікуєте та споживаєте медіа, а також націлюєтеся на ворога", - сказав Метью Форд, доцент Шведського оборонного університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головний удар з боку РФ буде найближчими тижнями" - Олег Жданов

Цифрова документація через смартфон приголомшує. Некомерційна організація із Берліна Mnemonic займається документуванням порушень прав людини в Україні. Там заявили, що менш ніж за рік зібрали 2,8 млн. цифрових записів. За 11 років війни у Сирії організація зібрала 5 млн записів.

Пристрої мають значну військову користь.

Смартфони - мрія для розвідників і кошмар для контррозвідників - Еліот Коен

"Смартфони – мрія для розвідників та кошмар для контррозвідників. Для останні тому, що вони можуть однаково викрити свій бік", - каже Еліот Коен, військовий історик і стратег із Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Чеченські бойовики диктатора Рамзана Кадирова відомі тим, що використовують TikTok та Instagram для реклами своїх "подвигів". Кілька разів вони виявляли своє місцезнаходження за допомогою мобільних, що призвело щонайменше до трьох ударів, коли військова розвідка України змогла виявити їх за допомогою соцмереж.

Автор: Getty Images
  Дані та фото зі смартфонів дозволяють слідчим створювати великі архіви конфлікту
Дані та фото зі смартфонів дозволяють слідчим створювати великі архіви конфлікту

Один інцидент стався у школі у селі на Херсонщині під час осіннього наступу України. Автор ролика знімав із різних ракурсів колег, приміщення та територію школи. За кілька годин у будівлю прилетіла високоточна артилерія – загинуло близько 30 бойовиків.

Використання телефонів на полі бою – перевірка фундаментальної дисципліни.

Смартфони дають тилу вікно на полі бою та відкривають можливості для інформаційної війни.

Facebook, заблокований у Росії, і "ВКонтакте" містять багато військового контенту, але сервіс, в якому найбільше війни - Telegram

Такі соцмережі, як Facebook, заблокований у Росії, та "ВКонтакте" містять значний військовий контент, але сервіс, в якому найбільше війна розігрується з обох боків - Telegram, зашифрований месенджер, який дозволяє широко розповсюджувати контент практично без контролю.

"У Telegram справжній вилив жахів війни у режимі реального часу, чого ми ніколи раніше не бачили. Без цензури. На деяких каналах кожне зображення та відео - порушення Женевських конвенцій, які забороняють розповсюдження фото загиблих на війні та наполягають на збереженні гідності військовополонених", - сказав Ендрю Хоскінс, професор глобальної безпеки в Університеті Глазго.

"Файли України в Mnemonic вже містять цифровий архів. Слідчі з організації вивчають записи за допомогою комп'ютерного зору, штучного інтелекту та машинного навчання – інструментів, які розвиватимуться далі, щоб допомогти розслідуванням у майбутньому", - сказав слідчий з організації Брайан Перлман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путіну і Лукашенку можуть дати довічне або кілька десятків років за ґратами" - Юрій Білоус

Кожному файлу надається унікальний ідентифікатор, який гарантує, що він не може бути змінений.

Ще одна організація, яка задокументувала конфлікт на основі відеозаписів зі смартфонів та інших матеріалів - Bellingcat, яка однією з перших змогла встановити, що проросійські сили отримали ракетний комплекс "Бук" із Росії та збили ним рейс МН-17 у 2014 році.

За словами засновника Bellingcat Еліота Хіггінса, від початку війни Bellingcat почала консультувати українську та міжнародну прокуратуру з питань обробки та архівування матеріалів, щоб вони відповідали стандартам, необхідним для їхнього використання в суді.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що США тиснуть на Київ, щоб були військові перемоги до літа, тому що обсяги військової допомоги не завжди будуть такими великими. Республіканці в Конгресі не такі оптимістичні щодо довгої підтримки України. Але поки що Вашингтон і союзники по НАТО кажуть, що не послаблять підтримку. Адміністрація США хоче привести цілі України у відповідність до того, що Захід може дати. І цього тижня Київ знову проситиме західних партнерів надіслати швидше і більше снарядів, західних танків, винищувачі та ракети далекого радіусу.

Зараз ви читаєте новину «Проблеми Москви та що може призвести до капітуляції України: про що пише закордонна преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути