пʼятниця, 19 листопада 2021 12:37

Президент Болгарії назвав Крим "російським"

Президент Болгарії назвав Крим "російським"
Президент Болгарії Румен Радев має шанси бути переобраним на другий термін / Getty Images

Президент Болгарії Румен Радев, який хоче переобрання на другий термін, вважає Крим російським і каже про неефективність антиросійських санкцій ЄС.

Про це він заявив на дебатах у четвер, 17 листопада, з головним опонентом на посаду президента Анастасом Герджиковим. Питання Росії розділило кандидатів, повідомляє "Радіо свобода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали сім найнебезпечніших для туристів країн Європи

Під час дебатів Герджиков назвав Крим українським незалежно від того, який там прапор. Він сказав, що санкції проти Росії не можна скасовувати, доки не розв'яжуть справу Криму й питання прав людини в Росії. Натомість чинний президент Радев заявив, що санкції ЄС - неефективні.

"Важливо мати прагматизм у зовнішній політиці. Санкції ЄС проти Росії не є ефективними. Нам потрібна прагматична політика щодо Москви. Не варто й забувати, що Росія - важливий чинник у боротьбі з глобальним тероризмом", - сказав Радев.

На уточнювальне запитання Герджикова, чий Крим, Радев відповів: "Він зараз російський".

"Росія не може бути нашою моделлю розвитку, але Росія і не може бути нашим ворогом", - сказав болгарський президент.

За його словами, щодо Росії є багато спекуляцій, і тому головне - шукати діалог із Москвою. Герджиков, зі свого боку, сказав, що відносини з Росією мають бути прагматичними, спрямованими на обмін інвестиціями та спільні економічні ініціативи.

У першому турі президентських виборів Радев набрав 49,42% голосів, а Герджиков - 22,83%. Другий тур відбудеться 21 листопада. Радєв має послідовно проросійські погляди. Відразу після перемоги на виборах 2016 року він оголосив, що працюватиме над відмовою ЄС від санкцій проти Росії, а згодом робив відповідні заяви. До цього заявляв, що Крим український юридично, але російський фактично. І Росія не ворог Болгарії.

Болгарська військова прокуратура в четвер, 17 листопада, висунула обвинувачення групі військових, зокрема відставних, у шпигунстві на користь Росії. Обвинувальний акт подали до військового суду. У ньому обвинувачують шістьох осіб у збиранні та передаванні секретної інформації іноземній державі, повідомили в прокуратурі.

Зараз ви читаєте новину «Президент Болгарії назвав Крим "російським"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути