Ексклюзиви
вівторок, 13 липня 2021 15:44

Поляки не хочуть вакцинуватися, тому продадуть вакцини Україні - що про нас пишуть у світі

  Підводний трубопровід буде транспортувати природний газ з Росії до Німеччини через Балтійське море / DW
Підводний трубопровід буде транспортувати природний газ з Росії до Німеччини через Балтійське море / DW

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що пишуть у світових ЗМІ про Україну й події навколо неї.

"Чи буде Зеленський однаково боротися з усіма олігархами?", Atlantic Council, США

Перед виборами два роки тому Зеленський позиціював себе як лідера, який бажає зламати владу корумпованої олігархічної еліти. Але його передвиборна кампанія багато в чому залежала від підтримки найсуперечливішого олігарха - Ігоря Коломойського.

Під час кампанії Зеленський призначив юриста Коломойського головним радником, неодноразово їздив за кордон, щоб радитися з тоді вигнаним із країни Коломойським, і мав підтримку медіаімперії олігарха. Не дивно, що багато хто розглядав Зеленського як кандидата Коломойського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден назвав умову для членства України в НАТО - що про нас пише світова преса

За два роки не сталося нічого, що б змінило цю оцінку. Навіть попри те, що Зеленський знову говорить про "деолігархізацію" країни у спробі підвищити свою популярність.

Коломойського внесли до санкційного списку США на початку року через звинувачення в корупції. Але вдома він недоторканний. Не відновив контроль над Приватбанком, націоналізованим 2016-го. Тоді через можливі шахрайства олігарха з балансів банку зникло $5,5 млрд. Але Зеленському також не вдалося повернути ці вкрадені активи в казну країни, як цього вимагає МВФ.

Тим часом чиновників, яких вважали загрозою інтересам Коломойського, зняли з посад. Зокрема, генпрокурора Руслана Рябошапку, який вів розслідування щодо олігарха. Голову НБУ Якова Смолія. Перший прем'єр-міністр Зеленського Олексій Гончарук став ще однією жертвою, коли спробував послабити контроль олігарха над державною електроенергетичною компанією.

Натяки на особисті зв'язки президента з олігархом знову проявилися в лютому 2021 року, коли Зеленський порушив карантинні обмеження, щоб відсвяткувати день народження на вечірці, влаштованій в будинку соратника Коломойського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент США неправильно оцінює, з ким має справу" – огляд світової преси

Протидія Зеленського впливу українських олігархів в найкращому випадку є вибірковою. Законопроєкт в основі політики деолігархізації містить визначення "олігарха", що охоплює багатство, вплив і володіння активами. Це, як деякі підозрюють, сформульовано спеціально для виключення Коломойського з нього.

Натомість у центрі уваги - політичні вороги Зеленського. Це союзник Путіна Віктор Медведчук, який сидить під домашнім арештом за підозрою в державній зраді. Він легка мішень, бо як представник російських інтересів не є популярним у країні. Інша ціль – попередник і головний політичний суперник, колишній президент Петро Порошенко, який теж став об'єктом кримінального розслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Америка заморозила військову допомогу Україні – що про нас пише світова преса

Ризик, який з'являється через вплив Коломойського на Зеленського, стосується не лише якості української демократії. Це також питання про стійкість економічних реформ в країні й боротьбу з корупцією. Бажання Коломойського повернути контроль над Приватбанком, який зараз готують до приватизації, не слабшає. Зміни Зеленського в керівництві НБУ торік ризикують послабити незалежність інституції в питаннях банківського нагляду до такої міри, що амбіції Коломойського стануть досяжними. Якщо так, Україна зробить серйозний крок назад.

Ризик, який з'являється через вплив Коломойського на Зеленського, стосується не лише якості української демократії. Це також питання про стійкість економічних реформ у країні й боротьбу з корупцією

Стосунки Зеленського з Коломойським варто розглядати як найважливіше випробування щирості президента щодо деолігархізації. Тільки рішуче порвавши з покровителем, Зеленський зможе виконати обіцянку, яку дав народові, зруйнувати звичний олігархічний устрій і замінити його на справедливішу систему, яка дасть змогу країні процвітати. Будь-що менше - цинічна перебудова олігархічної влади, у результаті чого країна не зможе порвати з минулим.

Стосунки Зеленського з Коломойським варто розглядати як найважливіше випробування щирості президента щодо деолігархізації. Тільки рішуче порвавши з покровителем, Зеленський зможе виконати обіцянку, яку дав народові, зруйнувати звичний олігархічний порядок і замінити його на справедливішу систему, яка дасть змогу країні процвітати. Будь-що менше - цинічна перебудова олігархічної влади, у результаті чого країна не зможе порвати з минулим

Зараз Зеленський діяв проти інтересів Коломойського лише тоді, коли західні кредитори України наполягали на ухваленні так званого антиколомойского закону, який мав перешкодити колишнім власникам націоналізованих банків повернути активи. Така рішучість знадобиться знову, коли західні лідери відвідають Київ наступного місяця, щоб відсвяткувати 30-ту річницю незалежності. Вони мають установити твердий орієнтир, за яким оцінюватимуть результати реформ Зеленського. Деолігархізація без взяття під контроль Коломойського - фейк.

"Північний потік-2": Меркель заспокоює Україну щодо транзиту газу", Deutsche Welle, Німеччина

З того часу, як Росія анексувала Крим 2014-го, Німеччина бере активну участь у відносинах з Україною. Але останнім часом відносини між Києвом і Берліном зіпсувалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна продає сировину для російської оборонки – що про нас пише світова преса

Зеленський закликав забезпечити гарантії майбутніх постачань енергоресурсів в Україну, розв'язавши питання в рамках так званого Нормандського формату - переговорів між Росією, Німеччиною, Францією та Україною щодо війни на Донбасі. Він додав, що США також можуть долучитися до переговорів у новому форматі.

Меркель також пообіцяла Україні 1,5 млн доз вакцини від COVID-19. Крім обговорення німецько-українських відносин, переговори стосувалися виконання Мінських домовленостей. Підписані в лютому 2015 року між Францією, Німеччиною, Росією та Україною - це пакет заходів щодо врегулювання конфлікту на сході України. Німеччина наполягає, що дотримання угод 2014-го - шлях до миру в регіоні. Це остання зустріч Меркель із Зеленським перед її виходом на пенсію, після виборів у Німеччині у вересні.

"Поляки не хочуть вакцинуватися, тому продадуть вакцини Україні", Dziennik Gazeta Prawna, Польща

У Польщі надлишок вакцин, бо поляки не хочуть вакцинуватися. Тому цього тижня в Україну й Грузію продадуть приблизно 4 млн доз вакцин. Це не єдині зацікавлені країни. В'єтнам і Австралія також бажають купити польські дози.

Багато поляків ще не ухвалили рішення про вакцинацію. Серед людей понад 50 років орієнтовно 5 млн пропустили першу дозу. Щодо молодших вікових груп, то відсоток вакцинованих теж не кращий. Поляки просто перестають робити щеплення. Більшість охочих уже вакциновані.

Але проблема не тільки в небажанні поляків робити щеплення. Деякі препарати через два місяці втратять термін придатності.

"Тому ми почали переговори про продаж. Упродовж цього року Польща купила майже 100 мільйонів доз вакцин. Навіть якщо частину продадуть, брак препаратів полякам не загрожує. Плануємо завжди мати на складах запаси в кілька мільйонів доз", - каже повноважний уряду за програмою вакцинації Міхал Дворчик.

Росія пригрозила припинити подання газу в Україну відразу після оголошення про завершення будівництва трубопроводу "Північний потік-2". Путін зробив таку заяву в п'ятницю, 4 червня, на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, де були канцлер Австрії Себастьян Курц і колишній німецький канцлер Герхард Шредер. Глава Кремля сказав тоді, що будівництво першої ланки труби завершено.

Зараз ви читаєте новину «Поляки не хочуть вакцинуватися, тому продадуть вакцини Україні - що про нас пишуть у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути