Ексклюзиви
вівторок, 22 червня 2021 18:04

Америка заморозила військову допомогу Україні – що про нас пише світова преса

Америка заморозила військову допомогу Україні – що про нас пише світова преса
Кулон в формі України без Криму на сайті Amazon. Зараз купити його там "тимчасово неможливо" / Amazon.de

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Білий дім заморожує військової допомогу Україні", Politico, США

Білий дім тимчасово призупинив надання пакету військової допомоги Україні на $100 млн. Той включав смертоносну зброю. Надання допомоги розробили у відповідь на агресивні розвертання російських військ уздовж кордонів з Україною навесні. Розробили план в Держдепі та Пентагоні у відповідь на запит РНБО США. Про це розповіли три джерела в Білому домі.

Чиновники РНБО відклали пропозиції після того, як Росія оголосила про скорочення кількості військ, дислокованих біля України, напередодні зустрічі президента Джо Байдена з Путіним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент США неправильно оцінює, з ким має справу" – огляд світової преси

Одне з джерел повідомило, що допомога готова і її можна швидко відправити в Україну. Ключові позиції включають системи ППО малої дальності, стрілецьку зброю та протитанкові озброєння. У заяві Білого дому визнається, що підготували додаткову військову допомогу, але вона буде залежати від перетину Росією територіальних червоних ліній.

"Ми підготували резервні фонди на випадок подальшого вторгнення Росії в Україну. Президент Байден прямо сказав Путіну, що буде непохитно підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України", - сказала прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зізнався, яку воєнну допомогу просив у сенаторів США

Після вторгнення Росії в Україну в 2014-му і анексії Криму, США надали Києву військову допомогу на $2,5 млрд, включаючи неозброєні дрони, радіостанції та протитанкові ракети Javelin.

Попередні дискусії про нову смертоносну військову допомогу для України були політично небезпечними через занепокоєння щодо провокацій Росії, проблем із навчанням українських сил і занепокоєнням щодо корупції у владі та українській армії.

Попри заяву Росії, високий український чиновник заявив у травні, що близько 100 тис. російських військових все ще знаходяться на українських кордонах і в Криму. Офіційні особи в команді Байдена повідомили, що їх кількість - близько 80 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нуланд поінформувала Кулебу про зустріч Байдена з Путіним

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив в травні, що Москва збудує 20 нових військових частин для базування на заході Росії, недалеко від кордонів з Україною, протягом наступного року. Проте він не уточнив деталей.

Супутникові знімки, зроблені в травні та червні, показують, що сотні вантажівок та іншої важкої техніки залишаються на недавно збудованих імпровізованих базах на заході Росії й на великому полігоні в Криму.

Причина, чому вони там, за словами росіян, бо їх мають використати на великих військових навчаннях "Захід-2021", які Росія проводить раз на кілька років з Білорусією за участі десятків тисяч військових. Заради цього Москва перевезла важку бронетехніку, ракетні частини та інше обладнання з баз у Центральній Росії, і вони не хотіли перекидати їх назад з українських кордонів. Таким був аргумент росіян. Останні навчання "Захід" відбулися в 2017-му. Цьогорічні мають бути у вересні.

На супутникових фото помітні укомплектовані автобази біля Воронежа на кордоні з Україною і в навчальному центрі Опук в Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден назвав умову для членства України в НАТО - що про нас пише світова преса

Швидке нарощування збройних сил стривожило адміністрацію Байдена і європейських союзників. Масштаб російських маневрів великий - важка бронетехніка, резервні війська, польові госпіталі та кухні. Вони доставлені з баз за сотні кілометрів і справляють враження військ, готових до розширених дій. Накопичення більше, ніж те, що було під час вторгнення в Україну в 2014-му.

Сили біля кордонів укомплектовані підрозділами з високим ступенем готовності і набагато більш модернізованим обладнанням, ніж у попередні роки.

Американська допомога Україні в минулому привертала пильну увагу.

У 2019-му Трамп заблокував доставку військової допомоги Україні, щоб тиснути на Зеленського, аби запустив розслідування, пов'язане з сином Байдена. Затримка спровокувала перший імпічмент Трампа. У той час демократи в Конгресі голосно заявляли про важливість американської військової підтримки змученій війною Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони повідомило про фейк - елемент російської інформаційної війни

Водночас лише в цьому році Пентагон схвалив два пакети допомоги Україні на $275 млн. Перший в березні. Він долучав до українського флоту два озброєних патрульних катери Mark VI. Це в рамках більшої угоди на $600 млн. Вона передбачає 16 катерів У комплект поставки входили також 32 артилерійські системи Seahawk A2 і десятки 30-мм гармат для мілководних катерів, що надає їм наступальну міць. У червні ще один пакет на $150 млн, затвердив Конгрес. Це радіолокаційні системи, призначені для відстеження артилерійських знарядь і безпілотних літальних апаратів, які зіграли велику роль в боях у східній Україні.

Попри військову допомогу і присутність в Україні військ НАТО для навчання українських підрозділів, на Київ чекає довгий і тернистий шлях, перш ніж зможе приєднатися до Альянсу.

"Зроблено в Німеччині – кулон з мапою України без Криму", Deutsche Welle, Німеччина

SWW Schmuckwaren – німецька компанія, яка виробляє і продає ювелірні вироби. Зокрема, золоті та срібні вироби в формі обрисів країн. Вони коштують $27-$350. Більшість країн мають форму, відповідну до їх міжнародно визнаних кордонів. Однак є одна, в якій відсутній регіон - в Україні бракує Криму.

Після анексії Росією українського півострова в 2014-му тривають запеклі суперечки, як цю територію показувати на картах. На українських мапах Крим далі зображений як частина української території. На російських як частина Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рахунок Росії за анексію Криму і окупацію східної України росте" - що про нас пише світова преса

У США та ЄС півострів зазвичай зображують в тих же кольорах, що й Україну. У деяких випадках позначений як спірна територія. На своїй карті для німецьких користувачів Google використовує пунктирну лінію спірних територій, щоб відокремити Крим від решти України, і суцільну лінію, щоб позначити державні кордони.

Керівник SWW Schmuckwaren Свен Вільгельм пояснив, що причина не має нічого спільного з політикою, і включити Крим на кулон буле технічно неможливо. Схоже, його не турбує те, що виріб не відповідає контурам України з її міжнародно визнаними кордонами. Він каже, що ніхто не зобов'язаний купувати виріб.

Уже був ряд інцидентів, коли ЗМІ, зокрема, BBC, ARTE, Le Monde і The New York Times, публікували мапи України без Криму. Однак зазвичай вони негайно реагують на скарги читачів чи українських дипломатів, і публікують виправлення.

"Перед падінням метеориту, який вбив динозаврів, впав іще один на територію України", Interia, Польща

Близько 65 млн років тому 75% всього живого на Землі вимерло, включаючи динозаврів. Безпосередньою причиною став астероїд, який упав у район сучасної Мексики. Мало хто знає, що тоді відбулося ще одне зіткнення - на території нинішньої України.

Вчені з Університету Глазго датували зразки розплавлених гірських порід, що утворилися під час падіння метеорита в Кіровоградській області. Падіння призвело до утворення гігантського кратеру шириною 24 км, відомого як Бовтиська западина, яка з часом наповнилася водою і перетворилася на озеро. Певний час тому вчені взяли зразки з кратера, і припустили, що метеорит впав 2-5 тис. років до масивного удару на мексиканський півострів Юкатан.

Зараз ви читаєте новину «Америка заморозила військову допомогу Україні – що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути