вівторок, 18 квітня 2023 08:44

Показали фото знищеного у Судані українського літака
3

Компанія Maxar Technologies показала супутникові знімки знищених під час сутичок між збройними силами та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF) літаків в аеропорту у Хартумі.

Зокрема супутник Maxar зафіксував, який вигляд має згорілий український літак SkyUp Boeing 737 в аеропорту столиці охопленого переворотом Судану. 17 квітня компанія опублікувала світлини у Twitter.

Видання The New York Times ідентифікувало 20 літаків, які були знищені або сильно пошкоджені в аеропорту після початку сутичок 15 квітня. Серед них – борт української авіакомпанії.

Супутникові зображення показали сходи, які все ще видно біля згорілого фюзеляжу літака. Вищезгаданий Boeing 737 загорівся цієї суботи близько 13:52 за місцевим часом. Пасажири успішно висадилися, згідно зі звітом про інцидент. За даними МЗС, екіпаж вдалося вивезти в безпечне місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переворот у Судані: кількість загиблих сягнула психологічної позначки

Maxar показала супутниковий знімок знищеного у Судані літака української SkyUp
Фото: twitter.com/Maxar
Maxar показала супутниковий знімок знищеного у Судані літака української SkyUp
Maxar показала супутниковий знімок знищеного у Судані літака української SkyUp

У понеділок бомбардувальники, які останні декілька днів ширяють у небі над країною, продовжували обстрілювати головний аеропорт: ворогуючі військові фракції третій день боряться за контроль над критичною інфраструктурою в столиці Судану.

Літаки SkyUp Airlines перебувають у Судані в межах контракту на умовах лізингу ACMI з авіакомпанією Sun Air. Від початку 2023 року вони виконували рейси до Каїра (Египет), Ер-Ріяда та Джидди (Саудівська Аравія).

15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF). Останні заявили, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії і міжнародний аеропорт в Хартумі, летовища у північному місті Мерове та в Ель-Обейді.

Насильство, що почалося в суботу, стало першим подібним спалахом відтоді, як ворогуючі сили об'єднали зусилля, щоб усунути президента Судану Омара аль-Башира в 2019 році. Конфлікт був викликаний розбіжностями щодо інтеграції RSF (Сил оперативного реагування) до армії як частини переходу цивільного управління країною.

Напередодні в аеропорту столиці Хартум на одному з літаків української авіакомпанії SkyUp спрацював аварійний радіобуй. Компанія вжила заходів для якнайшвидшої евакуації співробітників із країни. Українські екіпажі вивели у безпечне місце. Ними опікується український консул у Судані. Щонайменше один український літак було знищено.

У SkyUp розповідали, що компанія намагається допомогти своїм 36 працівникам якнайшвидше залишити Судан.

Зараз ви читаєте новину «Показали фото знищеного у Судані українського літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути