субота, 21 січня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Чому Німеччина не повинна зволікати з відправкою танків в Україну" - Джордж Вілл

"Чому Німеччина не повинна зволікати з відправкою танків в Україну" - Джордж Вілл
Письменник Джордж Вілл вважає, що тримати танки, коли інша країна воює проти вашого єдиного реального ворога в Європі - нерозумно / Washington Speakers Bereau

Думки в The Washington Post письменника та лауреата Пулітцерівської премії Джорджа Вілла

80 років тому петля історії хитнулася на північ від України. Там результат Другої світової війни в Європі вирішувався в найбільшій в історії танковій битві - у Курському казані 5 липня - 23 серпня 1943 року в зіткненні між німецькими та радянськими військами брало участь те, що військовий історик Джон Кіган назвав "танковими армадами". Загалом близько 6000 танків і 2 млн солдатів. Після цього Німеччина більше ніколи не мала стратегічної ініціативи на Східному фронті, і виснаження сил Адольфа Гітлера гарантувало йому поразку.

Результат першої великої війни в Європі з 1945 року можуть вирішити танки. Особливо німецькі Leopard-2. Вони завершать поразку російської агресії – історія вчить із гірким почуттям іронії

Сьогодні результат першої великої війни у Європі з 1945 року можуть вирішити танки. Особливо німецькі Leopard-2. Вони завершать поразку російської агресії – історія вчить із гірким почуттям іронії.

Кожна війна має закінчитися, і ця закінчиться так само, як більшість, без справедливого правосуддя. Але справедливість переможе, якщо Україна виграє. Військовий аналітик Лоуренс Фрідман стверджує, що "єдиний спосіб переконати Росію, що вона не може досягти успіху у своїй загарбницькій війні - дати можливість ЗСУ звільнити набагато більше української території, що потребує значного посилення сил ЗСУ для наступного наступу". Для цього потрібні танки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російська Федерація поставила нову ціль" – Олександр Мусієнко

Союзники України розумно, але, можливо, надмірно боялися спровокувати Володимира Путіна, перейшовши ту чи іншу "червону межу", яку російський президент міг провести у своїй запаленій свідомості. Але відколи 11 місяців тому почалося російське вторгнення, близько 3000 українських солдатів пройшли навчання в армії США в Європі. Контингент чисельністю близько 500 українських військових незабаром розпочне навчання у Німеччині, як користуватися бойовими броньованими машинами. Інші українські солдати прямують до Форт-Сілу, штат Оклахома, США, для навчання роботі з системою ПРО Patriot.

"Фронт Оклахоми" у цій опосередкованій війні США та НАТО з Росією – це ще один крок адміністрації Джо Байдена у його делікатній покроковій політиці. Цей крок попереджає Путіна, що не слід розраховувати на стелю матеріальної підтримки США та НАТО для України, за винятком нашої прямої участі у війні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Розсудливість не означає помилятися в анахронічних оцінках російської загрози. Історик Ентоні Бівор нагадує: "Після 1945 року успіхи Червоної армії створили на Заході її страшну репутацію. Після погано спланованого вторгнення СРСР в Чехословаччину влітку 1968 року, виявилося, що в сил Варшавського договору немає карт, продовольства і палива. Тоді західні аналітики вперше почали підозрювати, що вони, можливо, переоцінили бойові можливості совітів".

Берлін не хоче постачати Україні Leopard-2, яких є 2000 у 13 арміях Європи. Навіщо тримати їх, коли українці можуть використати невелику частину у боротьбі з РФ – єдиною небезпекою для Європи

Наступного дня після того, як цього місяця Франція заявила, що відправляє Україні бронетехніку, яку деякі аналітики називають "легкими танками", президент Байден оголосив про відправку в Україну бойових броньованих машин. Він зробив це у спільній заяві з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, який також зобов'язався відправити такі ж машини. Але, схоже, Шольц не хоче постачати Україні німецькі Leopard-2, яких, за оцінками, налічується близько 2000 у 13 європейських арміях. Навіщо тримати їх, коли українці прагнуть використати невелику їх частину у боротьбі з Росією – єдиною явною та справжньою небезпекою, з якою стикаються європейські війська?

Україна заявляє, що для ефективного наступу їй потрібні 300 західних танків. Британія планує дати 14 танків Challenger-2. Представник прем'єра Ріші Сунака каже, що "танки можуть змінити правила гри на полі бою". Польща, яка погодилася купити у США 116 танків Abrams за $1,4 млрд, заявляє, що відправить близько 14 Leopard-2 "у рамках міжнародної коаліції". Тож багато залежить від того, чи позбудеться Німеччина своєї нерішучості щодо танків для України. Вона не має сьогодні страждати, бо німцям не дає спокою те, що зробили дуже інші німці три покоління тому, до і після Курської дуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" – Валерій Яковенко

Дивно, але деякі республіканці в Конгресі США, виявляючи скупість там, де це найменш чеснотно, висловлюють тривогу щодо вартості допомоги Україні. У 2022 році допомога українцям обійшлася в 0,09% ВВП США.

80 років тому СРСР знищив німецькі війська, використовуючи американські матеріали з ленд-лізу, зокрема, 183 тис. вантажівок, отриманих до літа 1943 року. Життя американців було врятовано на Західному фронті американськими вантажівками на Східному фронті. Сьогодні продовження покарання України за злочини Росії радикально знизить загрозу майбутній агресії зі сторони єдиної нації, яка рухається в манії спровокувати велику європейську війну. Купівля цього порятунку за валюту танків була б історичною угодою.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Чому Німеччина не повинна зволікати з відправкою танків в Україну" - Джордж Вілл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути