середа, 11 січня 2023 10:49

Спецтема: Війна Росії проти України

"Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

У Соледарі та Бахмуті дуже складна ситуація, там тривають важкі бої. Маємо покладатися тільки на офіційні повідомлення, що там діється. Україна скоро отримає західні танки і бронетехніку. Але нам і раніше передавали танки й бронетехніку, тож це не щось нове, а постійний поступовий ріст постачань західної зброї. Успішними ударами по казармах та складах боєприпасів, ЗСУ відтермінували можливий наступ росіян. Ми та ворог готуємося до можливих наступів у найближчі місяці. Про це Gazeta.ua розповів військовий експерт Сергій Грабський.

Що зараз відбувається біля Соледара та Бахмута?

Ворог наступає, ми тримаємо позиції. Зараз в Соледарі точаться дуже жорстокі бої, росіяни несуть колосальні втрати. Відбиваємо їхні атаки.

Ворог доповідає, що вони в центрі міста. Ситуація там складна. Маємо покладатися тільки на наші офіційні джерела інформації.

На сьогоднішній день карти, які нам доступні, показують, що противнику вдалося просунутися на околиці міста створити загрози для Соледара. Але ми продовжуємо його стримувати. Це поки що все, що знаємо.

Наші захисники з усіх сил стараються не дати ворогу захопити Соледар

Ворог тисне, але це схоже на відчайдушну спробу росіян прорватися. Наші захисники з усіх сил стараються не дати ворогу захопити місто.

Ситуація надзвичайно складна. Може статися, що нашим захисникам доведеться відійти, щоб потім закріпитися вздовж нових позицій на річці Бахмутці, в районі Благодатного.

Зараз на Донбасі вже кілька днів морози до -15 градусів. Чи вони змінюють перебіг бойових дій?

Ні, не змінюють. Просто створюють додаткові складнощі для особового складу, але не впливають на інтенсивність боїв. Мороз обмежує можливості воюючих сторін, але серйозно не впливає на перебіг бойових дій.

Передбачалось, що замерзання ґрунту сприятиме можливості застосування важкої техніки. Чи це відбувається?

Якщо подивимося на карту бойових дій на Донбасі, видно, що бої ведуться в зоні щільної міської забудови. Фактично, один населений пункт переходить в інший. Якщо дивитися на мапу, це одна конгломерація. Тому використання там у широкому сенсі та в великій кількості бойової техніки, танків та БМП, дуже обмежене.

Навіть більше, маємо інтенсивні та відчайдушні бої піхоти, бо сторони дуже обмежені у використанні там артилерії. Позиції змінюються так швидко, що іноді не вдається вчасно передавати правильні координати і впливати на ситуацію на полі бою.

Артилерія - не настільки точний засіб ведення бою, тому сторони змушені зменшити її застосування.

Якщо говоримо про Бахмут і Соледар, то кліматичні зміни не сильно впливають на перебіг боїв там.

Автор: Facebook Сергія Грабського
  Сергій Грабський - військовий коментатор, полковник запасу ЗСУ, громадський діяч. Народився 14 червня 1966 року в Тернополі. У 1998-1999 роках працював у складі місії ОБСЄ в Косово, забезпечував життєдіяльність та супроводження конвоїв місії. У 2009 році, в складі тренувальної місії НАТО відбув до Іраку. Місія займалась підготовкою та навчанням силових структур країни. За службу там, першим серед громадян України отримав медаль НАТО «За особливі заслуги». Брав участь у підготовці миротворчих контингентів ЗСУ. Співзасновник ГО «Союз учасників миротворчих операцій».
Сергій Грабський - військовий коментатор, полковник запасу ЗСУ, громадський діяч. Народився 14 червня 1966 року в Тернополі. У 1998-1999 роках працював у складі місії ОБСЄ в Косово, забезпечував життєдіяльність та супроводження конвоїв місії. У 2009 році, в складі тренувальної місії НАТО відбув до Іраку. Місія займалась підготовкою та навчанням силових структур країни. За службу там, першим серед громадян України отримав медаль НАТО «За особливі заслуги». Брав участь у підготовці миротворчих контингентів ЗСУ. Співзасновник ГО «Союз учасників миротворчих операцій».

А як щодо Запорізького напрямку, чи там ніяких рухів не відбувається?

Те, що не бачимо змін на карті, не означає, що там ніяких рухів не відбувається. Адже триває зосередження наших сил і засобів. Українські сили постійно наносять вогневі ураження по цілях росіян у Херсонській області. Так позбавляємо противника можливості зосередити достатню кількість військ. Чим менше буде російських військ, тим менше буде змоги відбити наш майбутній наступ. Тим менше часу зможуть росіяни тримати оборону.

На Запорізькому напрямку ситуація для нас більш оптимістична. Наша ціль - Мелітополь, куди можемо розвинути наступ. Далі дорога на Крим

На Запорізькому напрямку ситуація для нас є більш оптимістичною. Для нас ключова ціль - Мелітополь, куди можемо розвинути наступ. Існують всі передумови для прориву. У разі успіху, можемо досягти мети: вийти до межі Криму, взяти його під вогневе ураження, а також йти на сам півострів.

Франція, Німеччина та США дадуть Україні легкі танки та бронетехніку. Чому зараз відбулася зміна підходів західних партнерів?

Маємо справу з еволюцією. У нас в ЗМІ часто згадували, що західні партнери не передають нам бронетехніку. Це відверта брехня, перекручування фактів або підігрування московським наративам. Не уявляєте, яку кількість бронетехніки нам вже передали західні союзники. Йдеться переважно про радянські зразки. Але говоримо про десятки танків, БМП, артилерійських систем. Зокрема, радянських на додаток до американських та інших.

Відбувається еволюційний перехід. Техніка радянських зразків, яку нам досі давали, і яка була в країнах колишнього Варшавського договору (військовий блок під егідою СРСР, який діяв у 1955-1991 роках, куди входили також соціалістичні Польща, Східна Німеччина, Болгарія, Румунія, Угорщина і Чехословаччина. – Gazeta.ua), просто вичерпана. Вона вже використовується або згоріла в війні в Україні.

Вичерпалися можливості постачань радянських зразків зброї, еволюційно переходимо на нові, західні зразки

Проте західна допомога не припиняється. Бачимо поступовий перехід у постачаннях західної техніки. Жодної зради чи проблем немає. Вичерпалися можливості постачань радянських зразків зброї, еволюційно переходимо на нові, західні зразки. Їх тепер нам даватимуть більше.

Нам і раніше американці та інші партнери давали MRAP (броньовані військові авто, розроблені для захисту екіпажу від підриву на саморобних вибухових пристроях, мінах, і від засідок. – Gazeta.ua), M113 (американський гусеничний бронетранспортер. – Gazeta.ua), броньовані HMMWV (американські високомобільні багатоцільові військові авто. – Gazeta.ua). Про них чомусь мало говорять.

Так, нам досі не давали танків західного виробництва. Але дадуть. Бо вже передали десятки модернізованих танків радянських типів. Ті самі Т-72, які надходили з Польщі. Вони оснащені засобами управління та вогню, які відповідають стандартам Альянсу. Там лише коробка вироблена в СРСР, а начинка сучасніша. Тому говоримо не "чому зараз", а просто настала пора.

Не можемо дозволити собі розкіш, щоб танк повоював день, а потім два місяці був десь на ремонті

Крім того, маємо створити надійну систему експлуатації, ремонту та обслуговування цієї техніки. Бо вже бачили по німецьких гаубицях, як виходили з ладу, їх доводилося гнати на ремонт аж у Чехію чи Німеччину. Не можемо більше дозволити собі розкіш, щоб танк повоював день, а потім два місяці був десь на ремонті. Його мають ремонтувати у нас. Для цього слід навчити персонал, розгорнути виробничі потужності.

У цьому теж еволюційність підходу, що ми використали буферний час, воюючи радянського типу технікою, паралельно нарощуючи можливості для інших зразків озброєння. Природна еволюція процесів.

Чим БМП-2 (радянська гусенична бойова машина піхоти для особового складу. – Gazeta.ua) відрізняється від М-113 чи Bradley (основна бойова машина піхоти на озброєнні механізованих військ США, яку незабаром мають дати Україні. – Gazeta.ua)? Практично нічим. Нам і раніше передавали бронетехніку й будуть ще більше та кращу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" – Валерій Яковенко

Як американські Bradley вплинуть на бойові дії в Україні?

Так само як і решта озброєння. Противник досі має дуже велику кількість зброї та бойової техніки. У тій кількості Bradley, що її нам передають, їх можуть використати для досягнення якоїсь тактично переваги. Коли повністю перейдемо на всі західні стандарти зброї, буде інша справа.

Перебуваємо в ситуації логістичного жахіття, коли в нас одночасно на озброєнні десятки різних систем. Тільки по артилерії можна перераховувати – Франція, Німеччина, Швеція, Польща, Україна, США, Велика Британія. Це хаос в організації нормальної експлуатації. Коли повністю перейдемо, будемо на якісно іншому рівні.

Один, десять чи сто Bradley не вирішують стратегічно питання, але закривають певні тактичні завдання. Дозволяють нам ефективніше використовувати можливості. Не існує єдиної зброї, введення якої повністю вирішить наші проблеми.

Коли ця техніка прибуде до нас, і чи можемо очікувати, що з нею ЗСУ підуть у наступ?

Протягом одного-трьох місяців. Наявність десяти Bradley в бойових порядках однієї частини не означають її спроможності наступати. Наступ – результат дуже серйозного планування і підготовки. Маємо говорити про особовий склад, озброєння, техніку і матеріальні засоби, включаючи боєприпаси, пальне і харчування. Це співставлення наших сил і противника.

Те, що та чи інша техніка поступить у війська, не означає, що через день-два підемо в наступ. Але зможемо піти, коли для цього створять відповідні умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" – Олександр Данилюк

Скільки потребуємо цієї техніки, щоб наступати, і скільки приблизно зможемо отримати?

Для наступу потрібні сотні одиниць. А скільки зможемо отримати, залежить від того, якими запасами володіють наші партнери, і що з того можуть нам дати.

20 січня буде нова зустріч у форматі Рамштайн. На що можемо розраховувати?

Еволюційно щоразу отримуємо все більше та кращої зброї. Стало доброю традицією проводити ці зустрічі Рамштайн. Те, що вона відбудеться вже увосьме, дуже добре.

Ще в березні минулого року не могли б обговорювати, чи поставлять нам США ракети Tomahawk. Зараз це питання на порядку денному

Наші потреби постійно ростуть. Ще в березні минулого року не могли б обговорювати, чи поставлять нам США ракети Tomahawk (багатоцільова високоточна дозвукова крилата ракета великої дальності, від 450 до 2500 км, що долає шлях на гранично малих висотах з оминанням рельєфу місцевості. – Gazeta.ua) для нанесення ударів по території РФ, щоб унеможливити для росіян руйнування нашої критичної інфраструктури та захистити цивільне населення. Зараз це питання на порядку денному. Також тривають розмови про інші ракети великої дальності, які дозволять нам мінімізувати шкоду ворога.

Рік тому не могло йтися про постачання нам з США танків Abrams (основний бойовий танк третього покоління США, застосовує потужні газотурбінні двигуни, що працюють на паливі для реактивних двигунів, обладнаний багатошаровою протиснарядною композитною бронею, окреме зберігання боєприпасів в ізольованому капсульному відсіку для відокремлення членів екіпажу з-під удару у випадку влучення снаряду в танк, вага близько 60 тонн, що робить його одним із найважчих танків. – Gazeta.ua). Зараз про це говоримо, але поки що отримаємо Bradley.

Плюс є ще одна причина, чому збираються в форматі Рамштайн – підготовка нашого особового складу. Бойових частин, технічного й тилового забезпечення. Також там обговорюють розгортання систем логістики і обслуговування всього того західного озброєння й техніки, які до нас приходять.

Питань дуже багато. Очікувати, що там лише задекларують передачу нам певних ракет чи артилерійських систем, не варто. Радше ми й так їх отримаємо, навіть поза форматом Рамштайн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

Чи росіяни готуються до масштабного наступу?

Так. Бачимо їхні спроби сконцентрувати та наростити свої війська. Єдина їхня проблема, що так само залежать від своєї логістики і можливості розгортання військ. Із цим вони трішки запізнюються.

Про масштабний наступ росіян у січні вже не йдеться. Можливо, будуть спроможні організувати його в лютому-березні

Сміливо можемо казати, що про масштабні атаки в січні вже не йдеться. Можливо, будуть спроможні організувати наступ в лютому-березні.

Також не приходиться говорити, що створюють для нас серйозні загрози з білоруського напрямку.

У січні не вдалося їм, бо були наші успішні удари по їхніх казармах, внаслідок яких загинули сотні росіян, і по складах боєприпасів?

Так, це питання комплексне. Тут зіграли роль наші прицільні успішні удари по їхніх казармах і складах у прифронтовій зоні на окупованій території. Противник підтягує ресурси з інших напрямків, звідки може.

5 січня в РФ нібито мали закрити кордони і оголосити додаткову мобілізацію. Чому цього не сталося?

Росія буде проводити нові хвилі мобілізації. Чи це буде 5, 10 чи 15 січня не має жодного значення. Поза сумнівом, вони змушені будуть їх проводити.

Чи можна говорити, що війна зараз на оперативній паузі, і сторони готуються до нових наступів?

Ні, не можна сказати, що сторони на оперативній паузі, бо активні бойові дії тривають на більшості ділянок фронту.

Те, що не бачимо переміщення, не означає, що війська перейшли до позиційної війни. Вони здійснюють завдання, які можуть призвести до майбутніх активних наступів. Тобто це підготовка до наступу з обох сторін.

Зараз ви читаєте новину «"Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути