четвер, 01 грудня 2022 08:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Перемога наступного року – оптимістична перспектива" – Конрад Музика

Польща навряд чи збиватиме ракети над Україною, якщо німецькі системи Patriot поставлять на східному польському кордоні. Країни НАТО не можуть в достатній кількості поставляти Києву системи ППО, хоча хотіли б цього, бо в самих обмежені запаси. Водночас в Альянсі запустили виробництво зброї, але це таємна інформація. Росія готова закидати фронт трупами своїх новобранців, щоб зупинити український наступ. Війна буде тривалою, доки існує влада в Кремлі, яка прагне знищити українську державність. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів польський військовий експерт Конрад Музика.

Як просувається слідство щодо падіння ракети в польському Переводові 15 листопада. Чи дали докази громадськості, що це точно була українська ракета ППО, а не російська?

Зараз немає нової інформації. Знаємо від польської влади, що було кілька днів слідчих дій, і все. Навіть не показали попередніх результатів щодо того, що вдалося з'ясувати.

Польська влада дуже обережна через важливість слідства про падіння ракети в Польщі. Мусять показати переконливі докази, до яких не виникне сумнівів

Чому слідство непрозоре, не показали, що ось переконливі докази, що це українська ракета С-300, а не російська?

Трохи зарано. Наскільки розумію, слідчі знають все щодо того, що впало, траєкторію ракети, звідки летіла. Але тепер повинні отримати додаткові дані, всі записи. У мене враження, що польська влада не приховує докази, а просто дуже обережна через важливість слідства. Мусять зібрати і показати переконливі докази, до яких не виникне сумнівів і підозр. Варшава зволікає, щоб мати на 100 відсотків впевненість.

Автор: Facebook Конрада Музики
  Конрад Музика – польський військовий експерт. У 2011 році отримав бакалавра на студіях «Вивчення війни та безпеки» британського Університету Халла. У 2012 році став магістром із «Російських студій» Школи слов’янських та східноєвропейських досліджень Університетського коледжу Лондона. Досліджував зовнішню політику Росії з 1917 року, сучасну російську політику, безпеку на пострадянському просторі та російську військову доктрину. У 2012 році пройшов стажування в збройних силах Великої Британії. У 2012-2019 році працював старшим військовим аналітиком в Janes – британській розвідувальній компанії, яка бере дані з відкритих джерел, спеціалізується на військових питаннях, національній безпеці, аерокосмічній та транспортній темах. Із 2019 році заснував та працює директором і військовим аналітиком у компанії Rochan Consulting, що надає консультації щодо армій Росії і Білорусі. Живе в Гданську.
Конрад Музика – польський військовий експерт. У 2011 році отримав бакалавра на студіях «Вивчення війни та безпеки» британського Університету Халла. У 2012 році став магістром із «Російських студій» Школи слов’янських та східноєвропейських досліджень Університетського коледжу Лондона. Досліджував зовнішню політику Росії з 1917 року, сучасну російську політику, безпеку на пострадянському просторі та російську військову доктрину. У 2012 році пройшов стажування в збройних силах Великої Британії. У 2012-2019 році працював старшим військовим аналітиком в Janes – британській розвідувальній компанії, яка бере дані з відкритих джерел, спеціалізується на військових питаннях, національній безпеці, аерокосмічній та транспортній темах. Із 2019 році заснував та працює директором і військовим аналітиком у компанії Rochan Consulting, що надає консультації щодо армій Росії і Білорусі. Живе в Гданську.

Чи після цього інциденту Польща отримає від Німеччини американську систему протиракетної оборони Patriot?

Це залежить від двох осіб у Польщі – лідера правлячої партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського та міністра оборони Маріуша Блащака.

Попередньо Варшава заявляла бажання, щоб Польща передала Patriot Україні. Популізм і риторика, бо заздалегідь всі розуміли, що нереально, беручи до уваги опір Німеччини, і те, що таку складну систему обслуговують лише військові США. Президент Джо Байден обіцяв, що американський солдат не ступить на українську землю.

Дуже ймовірно, що Варшава прагне отримати Patriot для захисту свого неба. Видається, їх Польща таки отримає і розмістять у східній частині, біля українського та білоруського кордонів. Вони можуть збити багато російських ракет, але теж не всі й не будь-які. Усе залежить від швидкості ракет. Якщо говорити про "Іскандери", то радше ні. Якщо про повільніші "Калібри" чи тим паче Х-101, то, ймовірно, зможе дати собі раду без проблем.

Беручи до уваги війну в Україні, не думаю, що Польща зважатиме на скарги росіян через передачу Patriot. Із Москви можуть вести чергову агресивну риторику, але не думаю, що вона матиме для нас вагу. Якщо ракети падають на нашу територію, то загроза для нас цілком реальна.

Не думаю, що Москва може зважитися свідомо на нас напасти, на країну НАТО, бо в Україні програють. Крім цього, Patriot – це оборонна зброя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

Якщо Patirot будуть вздовж східного кордону Польщі, чи буде воля Варшави збивати російські ракети над західною Україною?

Такої волі не буде. Мало ймовірно, щоб Польща збивала ракети в сусідній країні. Будуть виключно захищати нашу територію. Не знаю до кінця, як буде на практиці, якщо на радарі буде видно, що ракета летить в нашу сторону, то випустять, щоб збити над Україною, чи чекатимуть, доки долетить і перетне польський повітряний простір?

У відповідь на кожну ескалацію росіян країни НАТО відповідають ще більшим постачанням зброї

Росія продовжує ракетний терор України. Можливо, готує черговий ракетний удар по енергетичній інфраструктурі. Які перспективи, що найближчим часом отримаємо додаткові системи ППО від партнерів?

Практично після кожної російської атаки Україна отримує чергову порцію озброєння. Зокрема, ППО. У відповідь на кожну ескалацію росіян країни НАТО відповідають ще більшим постачанням зброї.

Але під час останніх двох ракетних ударів ми нічого не офіційного чули про додаткові поставки від західних партнерів. Це свідчить про певні проблеми в них. Не означає, що ці країни не хочуть нових поставок, але йдеться про брак можливостей. Насамперед, коли йдеться про ППО. Західні арсенали вичерпуються, також, можливо, є певні проблеми з навчанням достатньої кількості українського персоналу. Цей процес займає трохи більше часу, ніж нам би хотілося. Постачальники ППО зацікавлені, щоб ті, хто ними керуватиме, мали відповідний досвід, адже це дуже дорога зброя.

Дискусії про постачання нових систем ППО Україні на Заході тривають. Просто іноді потрібно трохи більше часу, щоб дійшло до практичних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Крім ППО, Україна потребує запчастин для ремонту енергетичної інфраструктури та генераторів для населення, бо терор впливає, багато українців тривалий час проводять без електрики, води та інтернету. Які перспективи їх отримати чи купити на Заході?

Багато таких процесів відбуваються на низовому, волонтерському рівні. Купують запчастини для енергетичної інфраструктури та генератори для конкретних потреб в Україні. Часто це прості люди чи малий приватний бізнес із Польщі та сусідніх країн ЄС. У нас багато відповідних ініціатив на краундфандингових платформах. Масштабність важко оцінити. Зокрема, відповідно до потреб українців.

Теперішні дії на фронтах в Україні ускладнює багно. Через кілька днів температура вночі на сході впаде до мінус 9. Це заморозить землю та пришвидшить бойові дії, пише американський Інститут вивчення війни. Наскільки мороз пришвидшить бої, порівняно з останніми тижнями?

Пришвидшить, але не до рівня, який був улітку чи на початку осені, коли відбулися масштабні та стрімкі українські атаки в Харківській та Херсонській областях. Війна не любить зимової погоди. За таких умов війська потребують значного більшої логістичної підтримки.

У цій ситуації слід враховувати слабке обмундирування російських солдатів, брак у них зимового одягу, спальників, теплих речей, тож їхня оборона стане слабкою. Але водночас мороз може теж знизити інтенсивність українських атак.

Російську стійкість ЗСУ будуть перевіряти атаками. Холод і зима грають на українській стороні

Логістична підтримка ЗСУ – на значно вищому рівні, ніж у росіян. Але слід зважати, що російські чоловіки терпітимуть, можуть витримати доволі сильний фізичний дискомфорт через мороз і дощі. Російську стійкість ЗСУ весь час перевірятимуть періодичними атаками. Загалом, холод і зима грають на українській стороні.

Водночас Росія мобілізує та кидає на фронт десятки тисяч новобранців, не забезпечуючи їх достатнім обмундируванням та озброєнням. Як їхня чисельність та слабка підготовка буде впливати на перебіг бойових дій?

Не знаємо, як поводитимуться ті десятки тисяч мобілізованих на фронті в Україні. У них слабка підготовка, погане спорядження. Уже маємо приклади обмороження, коли люди не реагували ні на що. Є відповідні відео.

Водночас Москва ставить на масу, а не на якість. Це призводить до того, що велика кількість новобранців затримує атаки і просування українських військ. Росіяни на це й розраховують – ті, хто виживе, чогось навчаться. І навіть згодом зможуть перейти до атак, як це зараз відбувається в районі Бахмута. Там професійні війська під прикриттям мобілізованих пробують наступати.

Якщо чесно, це одна велика невідомість, що відбудеться протягом кількох найближчих тижнів. Як голі-босі росіяни реагуватимуть на мороз і бої?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай ставатиме агресивнішим щодо США. Це призведе до конфронтації" – Юрій Пойта

Які перспективи, що в найближчі тижні чи місяці українській армії вдасться провести успішну операцію від Запоріжжя на південь, до Мелітополя, і розділити російські сили на дві частини, "розбивши" так званий сухопутний міст із Криму в Росію?

Сподіваюся, протягом найближчих місяців українській армії вдасться провести ще одну велику наступальну операцію. Але де саме це буде, можемо лише гадати. Найбільше перспектив на Запорізькому напрямку, до Мелітополя, щоб розділити російське угруповання надвоє. Але якщо цей очевидний напрямок бачимо ми, то бачать теж росіяни. А ЗСУ не діють прямолінійно, тому це мало ймовірно. Можливо, буде наступ на якійсь із інших з ділянок фронту.

Лінія фронту все більш стабільна та коротша. ЗСУ треба буде зосередитися і вибрати місце для несподіваного удару, щоб був максимально успішний

Дивлячись на всю довжину фронту, від Дніпра до півночі Луганської області, не бачу очевидних місць де українські сили могли б провести масштабну операцію. Лінія фронту все більш стабільна та коротша. Тому ЗСУ треба буде зосередитися, щоб вибрати місце для несподіваного удару, щоб той був максимально успішний.

Найбільш інтенсивні бої тривають у районі Бахмута, де поле битви – наче картинки Першої світової війни з болотом в окопах та посіченими деревами нагорі. Який найімовірніший результат битви там?

Ситуація навколо Бахмута не ясна. Росіяни атакують місто останні чотири місяці. Схоже, поволі рухатимуться вперед, якщо не в саме місто, то в поселення навколо, і намагатимуться займати їх. Навіть якщо в певний момент місто впаде, це не матиме кардинального перелому на російську користь. Подібно до Лисичанська на початку липня, матиме лише оперативний вплив на їхню користь на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" – сер Лоуренс Фрідман

За кількістю артилерії день війни в Україні дорівнює місяцю війни США в Афганістані, пише The New York Times. Західна артилерія псується через надмірне використання, потім їде до Польщі на ремонт. Це займає багато часу. Які можуть бути розв'язання проблеми?

Існують два виходи. Перший – перенесення ремонтних баз в Україну, але тоді вони стають цілями для російських ракет. Другий – надання вам більшої кількості артилерії замість тієї, що вийшла з ладу, більше запчастин та навчання, як ремонтувати її на місці. Бо десь третина західної артилерії перебуває весь час на ремонті. Це щоразу займає час, спричиняє загальний брак артилерії, погано впливає на боєздатність українських військ. Але союзники Києва теж про це знають, і намагаються вирішити питання, передати вам більше озброєння.

Надіємось, політичні лідери зможуть прийняти відповідні рішення, щоб дати Україні ту кількість зброї, якої потребує. Також ситуація залежить від того, наскільки виснажені арсенали західних країн, бо деякі системи закінчуються на їхніх власних складах, їх потрібно виготовляти у відповідній кількості. Чи то йдеться про польські системи Krab, чи французькі CAESAR, чи інші.

Країни Заходу запустили виробництво нової зброї, зокрема, артилерії, але це закриті дані щодо деталей

Чи відбувається процес збільшення виробництва озброєння західними країнами?

Процес триває. Відбувся запуск виготовлення різного роду озброєння. Зокрема, артилерії. Ця інформація часто є закритою і більших офіційний підтверджень чи даних немає, бо західні країни потребують покрити свої потреби та щонайбільш оперативно – запити України.

Як російська та українська сторона готуватимуться до відновлення активних бойових дій навесні?

Все залежатиме від того, що буде на полі бою, наскільки сторони зможуть вирішити свої оборонні або наступальні завдання. Очевидно, що те, наскільки великий наступ відбудеться весною, залежатиме від того, наскільки кожна зі сторін зможе приготуватися до цього протягом зими.

Глава української розвідки Кирило Буданов заявляв, що до літа наступного року українська армія зможе вийти до кордонів Криму. Чи погоджуєтесь з такими оцінками?

Все залежить, як сторони пройдуть зиму, наскільки підготуються до активних наступальних дій, яка буде ситуація на землі з української та російської сторони, наскільки зможуть добре окопатися та приготуватися до проривів, наскільки міцними будуть сили обох сторін після зими.

У Росії великий мобілізаційний потенціал. Це 200–300 тисяч новобранців. Ці люди будуть погано озброєні, слабо навчені, але їх настільки багато, що зупинятимуть українські наступи. Для Росії не має значення, скільки загине чи пропаде безвісти. Знову закидають фронт трупами.

Якщо росіяни протягом зими будуть надалі втрачати позиції, то російське керівництво проведе наступну хвилю мобілізації, щоб заткнути дірки на фронті тілами, щоб стримати наступ українських сил. Схоже, що ЗСУ готові далі наступати, а Росія оборонятися.

У нас забагато невідомих у цьому рівнянні, щоб давати більш-менш точні оцінки. Є багато чинників, про які не знаємо, а вони активно впливають на ситуацію на полі бою.

Російські цілі щодо України не змінилися. Кремль далі хоче знищити Україну як державу та її народ як окрему ідентичність

Знаємо, російські цілі щодо України не змінилися. Кремль далі хоче знищити Україну як державу та її народ як окрему ідентичність. Тому перемога протягом наступного року – оптимістична перспектива. Попереду важка та довга війна. Доки буде Росія в теперішньому вигляді та її керівництво, яке має агресивні плани щодо вас, доти може тривати війна.

Зараз ви читаєте новину «"Перемога наступного року – оптимістична перспектива" – Конрад Музика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути