неділя, 23 квітня 2023 08:15

Переворот у Судані: США провели рятувальну спецоперацію в Хартумі

Переворот у Судані: США провели рятувальну спецоперацію в Хартумі
У Судані постраждали українські літаки. Фото: eastnews.ua

З охопленого бойовими діями Судану почали евакуйовувати іноземців.

Дипломати та інші громадяни Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, Франції та Китаю надали можливість залишити країну, пише Reuters з посиланням на представників суданської армії.

Оскільки міжнародний аеропорт столиці Хартум закрили через бої, раніше евакуація була неможливою. Через це деякі країни почали використовувати інші маршрути для евакуації.

Саудівська Аравія, наприклад, евакуювала громадян країн Перської затоки з міста Порт-Судан на Червоному морі, за 650 км від Хартума. Йорданія використовуватиме той самий маршрут для своїх громадян.

Уранці 23 квітня (за київським часом) на сайті Білого дому з'явилось повідомлення, що США успішно провели військову операцію для евакуації своїх службовців з Хартума.

За даними Reuters, американських дипломатів та членів їхніх сімей евакуювали повітряним шляхом. До операції залучили шість літаків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні загиблих і тисячі поранених: нові дані про наслідки перевороту у Судані

"Я дякую Джибуті, Ефіопії та Саудівській Аравії, які відіграли вирішальну роль в успіху нашої операції", – заявив президент США Джо Байден.

Він закликав сторони військового конфлікту до негайного та безумовного припинення вогню.

Україна не має свого посольства в Судані. У Хартумі діє лише почесне консульство України в Судані.

Міністерство закордонних справ повідомляло, що підтримує зв'язок з українськими громадянами в Судані через посольство в Єгипті.

15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF). Останні заявили, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії і міжнародний аеропорт в Хартумі, летовища у північному місті Мерове та в Ель-Обейді.

Також RSF на чолі з генералом Хамданом Дагало виступили проти чинного уряду, заявивши, що прагнуть встановити в країні демократію.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у Судані вже загинуло понад 400 людей. Вважається, що кількість загиблих набагато більша.

14 квітня в аеропорту Хартум на одному з літаків української авіакомпанії SkyUp спрацював аварійний радіобуй. Компанія вжила заходів для якнайшвидшої евакуації співробітників із країни. Українські екіпажі вивели у безпечне місце. Щонайменше один український літак було знищено.

Зараз ви читаєте новину «Переворот у Судані: США провели рятувальну спецоперацію в Хартумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути