пʼятниця, 04 вересня 2020 12:45

Останній індіанський командир здався після 30 років воєн

Останній індіанський командир здався після 30 років воєн
Джеронімо, 1887 рік / Wikipedia

4 вересня 1886-го лідер апачів Джеронімо, оточений американськими військами, здався генералу Нельсону Майлсу. 30 років він захищав землі корінних народів Північної Америки. Джеронімо - останній ватажок індіанців, який воював. Із ним закінчилися індіанські війни у США.

Гоятлай, Джеронімо, народився 16 червня 1829-го на території сучасної Аризони. На той час — частина Мексики. Родина завжди вважала цю землю своєю. Батьки виховали у традиціях апачів. Одружився з жінкою зі свого племені і мав трьох дітей.

5 березня 1851-го загін з 400 мексиканських солдатів напав на табір Джеронімо, коли більшість чоловіків племені пішли в місто торгувати. Серед убитих були його дружина, діти й мати. Вождь відправив Гоятлая до вождя іншого племені по допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Коломиї виступили індіанці та самураї

Хоча Джеронімо ніколи не був вождем, з цього моменту став командиром. Очолював рейди проти мексиканців, а згодом і проти армії США.

Завжди поступаючись противникові в чисельності, у битві з мексиканськими і американськими військами прославився відвагою і невловимістю, які демонстрував з 1858-го по 1886 рік. Наприкінці очолював загін з 38 чоловіків, жінок і дітей. Цілий рік за ним полювали 5 тис. солдатів армії США. Це чверть американської армії того часу.

Вождь став знаменитістю. На всесвітній виставці 1904-го у Сент-Луїсі продавав сувеніри і власні фотографії. Однак повернутися на землю предків йому не дозволили. Джеронімо брав участь у параді з нагоди інавгурації президента США Теодора Рузвельта 1905-го. 17 лютого 1909-го помер від пневмонії у Форт Сілл.

Персонаж став популярний в американській літературі та кінематографі. 1940-го рядовий десантник запропонував товаришеві використовувати ім'я індіанця з переглянутого фільму як клич. Відтоді прижився. Як бойовий вигук символізує лють, відвагу і віру в перемогу.

Зараз ви читаєте новину «Останній індіанський командир здався після 30 років воєн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути