вівторок, 30 січня 2024 10:57

Один з найкращих результатів - яке місце Україна посіла в "Індексі сприйняття корупції"

Один з найкращих результатів - яке місце Україна посіла в "Індексі сприйняття корупції"
Організація Transparency International опублікувала оновлений "Індекс сприйняття корупції". Фото: ti-ukraine.org

Україна посіла 104 місце серед 180 країн світу в "Індексі сприйняття корупції-2023", опублікованому міжнародною антикорупційною організацією Transparency International.

Показник зростання України склав три бали. Це - один із найкращих результатів за минулий рік у світі, йдеться у звіті, опублікованому на сайті організації.

Загалом із часів Революції Гідності Україна додала 11 балів у дослідженні. Це - найбільший приріст серед держав, які мають статус кандидатів до Європейського Союзу. Разом з тим Україна поки відстає від показників членів ЄС, середній бал там становить 64. Найкращий показник у Данії - 90 балів, а найгірший в Угорщини - 42 бали.

Transparency International також пропонує Україні три комплексні кроки, які допоможуть покращити рівень боротьби з корупцією та сприятимуть ефективному відновленню України у 2024 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони виходить на боротьбу з корупцією: методи

Йдеться, зокрема, про підвищення ефективності боротьби із топкорупцією. Необхідно збільшити здатність та провести об'єктивний конкурсний відбір працівників Національного антикорупційного бюро, прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та суддів Вищого антикорупційного суду. Україні також слід розпочати реформу судово-експертної служби, щоб забезпечити своєчасний та непохитний доступ до судової експертизи. Окрім того, рекомендують усунути суперечності у кримінальному законодавстві та забезпечити розгляд справ у розумні терміни.

Друга порада - ефективно використати на потреби держави активи корупціонерів та поплічників Росії. Слід змінити процедури відбору керівництва та провести незалежний аудит діяльності АРМА. А також удосконалити конфіскаційні механізми та правову базу для повернення активів, узгодивши їх із міжнародними стандартами. Окрім того, потрібно удосконалити процеси блокування російських активів (як санкції, що передує конфіскації) та запровадити криміналізацію обходу санкцій.

Ще одна рекомендація - розпочати реформу Рахункової палати та Державної аудиторської служби України. Для цього потрібно розробити та ухвалити законопроєкт про реформування Рахункової палати та оновити процедуру відбору її керівництва та членів. А до проведення реформи законодавства відбір та призначення на посади у Рахунковій палаті слід зупинити. Варта також змістити фокус моніторингів публічних закупівель Держаудитслужби на превенцію. Проводити моніторинги та виявляти суттєві порушення необхідно до укладання договору, щоб запобігти збиткам та іншим негативним наслідкам.

Питання корупції в Україні дуже чутливе та емоційне. З цими проблемами потрібно боротися навіть у дрібницях, заявив президент Володимир Зеленський.

На питання про те, чи є нині корупційні помилки в Україні, президент відповів: "Звичайно".

Зараз ви читаєте новину «Один з найкращих результатів - яке місце Україна посіла в "Індексі сприйняття корупції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути