субота, 05 листопада 2022 09:36

Наступний генсек НАТО може мати українське коріння ‒ ЗМІ

Наступний генсек НАТО може мати українське коріння ‒ ЗМІ
Одним з претендентів на посаду генерального секретаря НАТО називають віце-прем'єра та міністра фінансів Канади Христю Фріланд. Фото: epaimages.com

У США основним претендентом на посаду генерального секретаря НАТО називають віце-прем'єра та міністра фінансів Канади Христю Фріланд.

Тим часом у Європі розглядають на цей пост жінку із країн-членів ЄС. Про це пише The New York Times.

Відомо, що Христя Фріланд має українське коріння. Змінити на посту нинішнього генсека Єнса Столтенберга вона може восени 2023 року, коли закінчиться його термін повноважень.

Серед претендентів також прем'єр Естонії Кая Каллас, президент Словаччини Зузана Чапутова та експрезидент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович. А у Великій Британії кажуть, що очолити Альянс може міністр оборони Бен Воллес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступ Фінляндії і Швеції в НАТО: з'явилися нові подробиці

"Людина, яка отримає цю роботу, безсумнівно, прийме її на себе в один із найкритичніших моментів в історії Альянсу. Війна в Україні означає збільшення військ НАТО на кордонах Росії, прийняття потенційних нових членів – Швеції та Фінляндії. А також нові вимоги до грошей та обладнання. У той час як НАТО діє на основі консенсусу, його голова відіграє важливу роль в узгодженні вимог держав-членів і в озвученні позиції Заходу світовій аудиторії", – йдеться у повідомленні.

За словами джерел видання, переговори лише розпочинаються. На цьому етапі перших кандидатів найчастіше відсівають у рамках обговорення з членами альянсу. США зазвичай не виставляють свою кандидатуру, оскільки американський генерал керує військами альянсу у Європі.

Стосовно Фріланд, то її перевагами аналітики вважають володіння кількома мовами ‒ англійською, французькою, італійською, українською та російською. А також здібності при веденні прес-конференцій та її досвід очолювати "складні відомства".

Після перемоги у війні з Російською Федерацією Україна зможе посилити Північноатлантичний альянс. Глава Міноборони Олексій Резніков назвав одну з основних переваг Збройних сил України над іншими арміями світу.

30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. 4 жовтня в Альянсі отримали заявку.

Зараз ви читаєте новину «Наступний генсек НАТО може мати українське коріння ‒ ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути