четвер, 29 липня 2021 17:28

Найстаріших у світі мумій додали до світової спадщини ЮНЕСКО

Найстаріших у світі мумій додали до світової спадщини ЮНЕСКО
На шкіру голови пришивали пасма чорного волосся, а потім трупи фарбували в червоний або чорний колір. Немовлята отримували найвишуканіші муміфікації, що привело експертів до думки, що це був засіб для батьків оплакати їх ранню смерть / Reuters

Найстарші у світі мумії культури Чінчорро на півночі Чилі додали до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вік мумій, знайдених на початку ХХ століття, перевищує 7 тис. років, що на 2 тис. років більше найвідоміших єгипетських мумій. Про це пише Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя людини до нашої ери: мумії зі Стародавнього Єгипту зробили МРТ

Під час 44-ї сесії комітету всесвітньої спадщини, яка відбувається онлайн з китайського міста Фучжоу, ООН додала поселення і штучну муміфікацію культури Чінчорро в престижний список.

Мумії - свідчення культури морських мисливців-збирачів, які жили на посушливому і ворожому північному узбережжі пустелі Атакама приблизно з 5450 року до н.е. по 890 року до н.е. Об'єкти є найстарішими з відомих у світі археологічних свідчень штучної муміфікації тіл.

На цих пам'ятках виявлені інструменти, зроблені з мінеральних і рослинних матеріалів, а також прості інструменти з кісток і раковин, які дозволили інтенсивно використовувати морські ресурси. Аналіз хімічного складу кісток показує, що 90% раціону Чінчорро становили морепродукти. Вони були рибалками й мисливцями-збирачами в районі, де зустрічаються пустеля і Тихий океан.

Процес муміфікації полягав у видаленні органів, кишечника і тканин, потім зривання шкіри й повторного збирання трупа за допомогою паличок і шкур тварин. Густе чорне волосся пришивались до шкіри голови, а трупи офарблювалися в червоний або чорний колір з використанням бруду, пігментів, марганцю й оксиду заліза. Досі виявлено понад 300 мумій Чінчорро, зокрема червоні, чорні й перев'язані.

На відміну від єгиптян, які залишали муміфікацію для членів королівської сім'ї, Чінчорро розчленовували та збирали тіла померлих чоловіків, жінок і дітей усіх соціальних прошарків. Досі не зовсім зрозуміло, з якою метою муміфікація служила в культурі чи космології Чічорро. Експерти припускають, що це був спосіб не дати трупам лякати живих, тим паче, що вони не ховали мерців глибоко. Оскільки там сухо, трупи практично не розкладаються.

Комітет всесвітньої спадщини оголосив, що всього до списку додали 13 нових об'єктів, зокрема стародавнє місто Дхолавіра в Індії, курортне місто Ніцца у Франції, доісторичне поселення Дземон на японському острові Хоккайдо, мечеті в суданському стилі на півночі Кот-д'Івуару, німецькі міста Шпеєр, Вормс і Майнц в долині Рейну, де проживала яскрава єврейська громада в ХI-XIV ст.

У Єгипті археологи знайшли мумію з амулетом у вигляді золотого язика. Дослідники припустили, що амулет мав дозволити померлому говорити в загробному житті.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріших у світі мумій додали до світової спадщини ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути