неділя, 10 липня 2022 10:11

На Шрі-Ланці протестувальники підпалили будинок прем'єра

На Шрі-Ланці протестувальники підпалили будинок прем'єра
Протестувальники підпалили будинок прем'єра Шрі-Ланки. Фото: BBC

У столиці Шрі-Ланки Коломбо протестувальники оточили та підпалили будинок прем'єр-міністра країни Раніла Вікрамасінгхе.

Зараз невідомо, де перебував сам прем'єр під час штурму. Про це пише ВВС.

"Протестувальники увірвалися до приватного будинку прем'єр-міністра та підпалили його", – про це повідомив співробітник офісу прем'єра.

Це сталося за кілька годин після того, як тисячі протестувальників зайшли до офіційної резиденції президента Готабая Раджапакса.

Крім того, жителі Шрі-Ланки відкрили величезний гараж, у якому президент розмістив десятки своїх автомобілів, серед яких люксовий Range Rover і кілька "Мерседесів" представницького класу. Колекція машин особливо вражає на тлі потужної економічної кризи в країні, яка позначилася на критичному дефіциті палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час протестів в Узбекистані постраждали тисячі людей

Деяким учасникам протестів вдалося полежати на величезному президентському ліжку, оцінити м'якість диванів та обшукати ящики у спальні Готабая Раджапаска. Багато громадян зробили пам'ятні селфі, а також побували в офісі президента, розташованому в будівлі по сусідству. Десятки людей використали можливість освіжитися і залізли в басейн на території резиденції.

Прем'єр-міністр Раніл Вікрамасінгхе погодився піти у відставку та сформувати повнопартійний уряд. Водночас президент Готабая Раджапакса втік з країни, однак пізніше заявив, що 13 липня також подасть у відставку.

Економічна криза Шрі-Ланки майже спустошила валютні резерви країни. Водночас держава направляла двох міністрів до Росії з метою переговорів про дешеве пальне.

Криза почалася на Шрі-Ланці через коронавірус: скоротився туризм, а це призвело до нестачі іноземної валюти і неможливості закупити паливо. Криза стала найважчою з моменту здобуття країною незалежності 1948 року.

На тлі найгіршої економічної кризи в країні вибухнули протести. Поліція запровадила комендантську годину. 8 липня перед запланованим мітингом на вихідних проти студентів-протестувальників застосували сльозогінний газ і водомети.

Зараз ви читаєте новину «На Шрі-Ланці протестувальники підпалили будинок прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути