четвер, 22 жовтня 2020 15:01

Море Лаптєвих в Арктиці вперше досі не замерзло

Море Лаптєвих в Арктиці вперше досі не замерзло
Російська військова експедиція морем Лаптєвих, 12 березня 2017-го / Getty Images

Уперше за час спостережень море Лаптєвих в Арктиці не замерзло наприкінці жовтня. Це основне місце утворення арктичного морського льоду.

Запізніле щорічне заледеніння спричинене тривалим теплом на півночі Росії і вливанням атлантичних вод в Арктику, кажуть кліматологи. Про це пише британська The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологічна катастрофа на Камчатці: сотні тварин загинули

Температура океану в цьому районі піднялася на 5 градусів вище, ніж була середньою на цей час. Це сталося після рекордної спеки в Сибіру та незвично раннього танення льоду минулої зими. Додатково тепло дає сонце, яке в цю пору року світить на півночі над горизонтом не більше 1-2 год. на день.

"Імовірно, до середини ХХІ ст. станемо свідками, що Арктика не замерзне взимку", - каже американський учений Закарі Лейб з Університету Колорадо.

Тепле повітря - не єдине, що сповільнює утворення льоду. Зміну клімату також спричиняють теплі атлантичні течії, які проникають все далі на північ і порушують звичайне розшарування між теплішими глибокими водами і холоднішими поверхневими.

Старший науковий працівник Національного центру даних снігу і льоду США Волтер Меєр каже, що велика частина старого льоду в Арктиці зникає, залишаючи тонший сезонний. У цілому середня товщина арктичного льоду зараз вдвічі менша, ніж була в 1980-х.

Чим довше замерзає Арктика, тим швидше вона нагрівається. Чим менший там крижаний щит, тим менше білої області, що відбиває сонячне тепло в космос. Море Лаптєвих відоме як місце зародження льоду в Арктиці. Він виникає вздовж берегів Сибіру на початку зими.

Зараз ви читаєте новину «Море Лаптєвих в Арктиці вперше досі не замерзло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути