вівторок, 17 липня 2018 17:39

"Мокрий" поцілунок для Путіна - світова преса обговорює саміт у Гельсінкі

"Мокрий" поцілунок для Путіна - світова преса обговорює саміт у Гельсінкі
Зустріч Трампа і Путіна порівнюють з поцілунком. Фото: Daily Mail

Саміт між американським президентом Дональдом Трампом та його російським колегою Володимиром Путіним у столиці Фінляндії Гельсінкі став ознакою ключових змін на міжнародній арені.

Обидва президенти оцінюють зустріч у понеділок, як крок до світлого майбутнього. Але для міжнародної спільноти він став ознакою зміни світового порядку, написав Крістофер Каделаго на сайті Politico.

Після турне в Європі Трамп назвав країни - її члени ворогами. Росія, на його думку, може стати гідним суперником США. До Путіна він ставився із повагою. А різкі заяви у бік Європи розхитували світовий порядок, вважає експерт. Подібний випадок був, коли голова Білого дому залишив союзників із G7 і полетів на зустріч із північнокорейським лідером Кім Чен Ином. Його назвав "крутим" і "дуже розумним".

Трамп звик оцінювати суперника з погляду торгівлі. Тому Канада і ЄС йому видаються значно небезпечнішими за Росію, вважають експерти.

У Гельсінкі глава Білого дому ясно дав зрозуміти: що було, те загуло. Він готовий обнулити лічильник, пише Guardian.

Трамп дав гучну обіцянку помиритися із Росією. Тепер змушений її виконувати всупереч національним інтересам. Найгірші страхи не стали реальністю. Україну чи Крим не принесли в жертву в обмін на допомогу Росії у стримуванні Ірану. Але питання зависло в повітрі до наступних переговорів, каже Independent.

Американський президент, здається, більше довіряє заявам Путіна, ніж власній розвідці і правоохоронцям. Але довгострокова співпраця з Росією може принести США більше вигоди, ніж з Європою, вважає віце-директор з оборонних і зовнішньополітичних досліджень в Cato Institute Крістофер Пребл.

Трамп показав себе слабким - рідкісний випадок за час його президентства. "Через м'яке ставлення до Путіна домовлятися з росіянами стане тільки складніше", - вважає Wall Street Journal.

Окрім того, що Трамп згладив гострі кути у відносинах, не зрозуміло, чого Трамп домігся. Нема ніяких ознак, що США отримали якусь вигоду від переговорів, кажуть у New York Times.

"Трамп щойно вступив в змову з Росією. Відкрито", - йдеться у заголовку редакційної статті Washington Post. Він наполягає, що змови з Росією не було, але поливає брудом власні структури безпеки. Мабуть, змова таки відбулася, пишуть журналісти. Співробітники апарата президента сподівалися, що зустріч закінчиться інакше. Надали Трампу інструкції на 100 сторінках. Але він їх проігнорував. Про це кажуть одні співробітники Білого дому. Інші розповіли виданню, що Трамп мав наради з різними співробітниками адміністрації. І враховував їхні думки Перед самітом у Білому домі пообіцяли Європі, що Трамп не підпише таємних угод і не дасть обіцянок, які нашкодили б західним партнерам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На коні, на весіллі та у шкірі - у мережі висміюють саміт Трампа і Путіна

У понеділок американський президент стояв поруч із противником США і, здається, був на його боці, вважає USA Today. Тепер американське суспільство роздумує, які інтереси має його голова. Конгрес має розсекретити перемовини двох президентів і вимагати повний протокол їх перемовин віч-на-віч, кажуть експерти. "Трамп зайшов так далеко, як не заходив ще жоден його попередник", - додає New York Times.

Путін відповідав замість Трампа. У тому числі й про анексію Криму - сказав, що той був проти. Трамп у цей час мовчав. Путін чітко дав зрозуміти. що хотів його перемоги на виборах. Але не сказав нічого втішного з приводу компромата, вважають журналісти.

Один із найбільших універмагів Канади Hudson's Bay Company відмовився продавати одяг, взуття та аксесуари, виготовлені під брендом Іванки Трамп. Товари бренду вже зняли з продажу на сайті компанії. Припинять продавати їх і в 90 магазинах по всій країні. Кілька великих американських торгових мереж також суттєво знизили пропозицію товарів бренду, коли Трамп став президентом. Жінки кажуть, що вони свідомо перестали купувати товари бренду Трамп.

"Єдиний спосіб хоч якось вплинути на сім'ю Трампів - перестати купувати їхні товари та припинити фінансово їх підтримувати", - говорить колишня любителька взуття від Трамп.

Зараз ви читаєте новину «"Мокрий" поцілунок для Путіна - світова преса обговорює саміт у Гельсінкі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути