Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2021 13:54

Мігранти розповідають, як їх б'ють білоруські солдати та змушують іти до Польщі

Мігранти розповідають, як їх б'ють білоруські солдати та змушують іти до Польщі
Сирієць Юсеф Аталлах каже, що його побили білоруські прикордонники / REUTERS

Сирійський мігрант Юсеф Аталлах боявся, що помре в лісі на кордоні з Польщею, залишившись без їжі та води на морозі, не в змозі дихати через ніс після того, як його побив білоруський солдат.

Тепер, перебуваючи у безпеці, у Центрі для мігрантів у польському Білостоку, Аталлах каже, що був одним із багатьох, хто опинився у пастці на кордоні після того, як польські прикордонники виштовхали його назад до Білорусі. Він був заблокований між кордонами Польщі та Білорусі, між білоруськими силовиками та польськими прикордонниками. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС може накласти санкції на "Аерофлот" та "Турецькі авіалінії" за допомогу в організації міграційної кризи

"Ми сказали білоруським солдатам, що хочемо повернутися до Мінська, не хочемо продовжувати поїздку. Вони сказали, що не дадуть нам повернутися до столиці Білорусі. Наказали далі намагатися потрапити до Польщі", - каже чоловік.

Мігрант з Афганістану, який відмовився називати ім'я, також розповів про досвід застрягання між Білоруссю та Польщею, коли не міг повернути назад, і єдиним виходом було намагатися знову перетнути польський кордон за допомогою білоруських спецслужб.

"Білоруські солдати змушують і допомагають мігрантам перетнути кордон", - каже він, додавши, що солдати сказали йому, що це наказ від держави.

Афганець, який утік зі своєї батьківщини після приходу до влади талібів у серпні, описав, як щоночі білоруські військові приходили, забирали групу з 30-40 мігрантів із таборів і штовхали їх до кордону.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив перекрити транзит газу до Європи. Сказав, що через Україну газ не пройде, бо там закрито кордон.

Зараз ви читаєте новину «Мігранти розповідають, як їх б'ють білоруські солдати та змушують іти до Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути