Ексклюзиви
середа, 19 червня 2024 19:16

Крок відчаю: що Time пише про візит Путіна до КНДР

Крок відчаю: що Time пише про візит Путіна до КНДР
Китай не тішить зближення Росії та КНДР. Фото: ТАСС

Приїзд очільника Росії Володимира Путіна до Північної Кореї більше нагадує крок відчаю, ніж налагодження зв'язків.

Путін останнього разу відвідував КНДР 2000 року, пише Time.

РФ та Північна Корея офіційно заперечують існування угоди про постачання зброї, але її використовують проти України. Ця угода покращила економічне становище КНДР. В обмін на ракети та снаряди вона отримує пальне, продовольство та військові технології.

Отримавши допомогу, Пхеньян став більш агресивним стосовно Південної Кореї. Останнім часом на кордоні відбулося кілька інцидентів. Росія послабила санкції, які світ наклав на КНДР, і це знімає для лідера КНДР Кім Чен Ина потребу шукати порозуміння із США та йти на поступки Заходу.

Для Путіна, будь-які проблеми, які створюють для Заходу і його союзників стосунки з КНДР, є позитивом.

"Ваша допомога в розгромі тисяч молодих російських хлопців на полі бою має ціну, оскільки ми можемо створити вам проблеми з Північною Кореєю", - вказав директор берлінського Карнегі-центру "Росія Євразія" Олександр Габуєв.

Візит Путіна до Пхеньяна загрожує Росії погіршенням відносин з Китаєм. Журналісти вказують, що Путін хотів приїхати у КНДР ще торік, коли він був з візитом у Пекіні. Але китайці наполегливо йому пояснили, що не треба цього робити.

Поки Кім та Путін поводяться як карикатурні злодії, лідер КНР Сі Цзіньпін сподівається укріпити свою державу як легітимну глобальну силу. Він не бажає стати третім учасником у "трикутнику осі зла" Індо-Тихоокеанського регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це має припинитися": в США висловили стурбованість через візит Путіна до КНДР

Китаю загалом не подобається Північна Корея в її теперішньому вигляді. Але там терплять режим Кіма, бо варіант об'єднання Кореї під владою Сеула і поява спільного кордону з прямим союзником США є гіршим варіантом.

"Китайці, ймовірно, втомлені або збентежені тим, що Північна Корея та Росія стають занадто близькими", - каже експерт зі Східної Азії з Тройського університету у Сеулі Деніел Пінкстон.

Всеохоплююче стратегічне партнерство між РФ і КНДР не лише дратує Пекін, але й саме по собі не має міцного підгрунтя окрім ситуативної вигоди для обох сторін.

"Диктатори завжди можуть порушити свої зобов'язання, тому вони не є надійними партнерами. Росія і Північна Корея є ображеними ревізіоністськими державами, але вони не мають спільних цінностей, окрім прагнення скасувати статус-кво світового порядку", - вважає аналітик.

Російський диктатор Володимир Путін 18-19 червня здійснить дводенний візит до Північної Кореї, де проведе переговори з лідером країни Кім Чен Ином.

Це буде перша поїздка Путіна до Пхеньяна за 24 роки, яка стане візитом у відповідь після поїздки Кіма на Далекий Схід Росії у вересні минулого року, де два очільники провели рідкісну для них зустріч. Про це повідомляє північнокорейське державне інформагентство KCNA.

Однією з головних цілей візиту Путіна до КНДР, на думку оглядачів, буде пошук шляхів розширення військових зв'язків Москви і Пхеньяна.

Зараз ви читаєте новину «Крок відчаю: що Time пише про візит Путіна до КНДР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути