Ексклюзиви
четвер, 30 березня 2017 15:55

"Крім феодального рекету, нічого не лишилося" - як протестують далекобійники в Росії
13

Російські далекобійники протестують проти системи "Платон"
Фото: therussiantimes.com, wordyou.ru
Російські далекобійники протестують проти системи "Платон"
Російські далекобійники протестують проти системи "Платон"
Російські далекобійники протестують проти системи "Платон"
Російські далекобійники протестують проти системи "Платон"

27 березня в Росії розпочалася акція протесту далекобійників. Водії страйкують по всій країні. Вимагають скасувати "Платон" – систему збору податку з великих вантажівок за проїзд федеральними трасами. Розміри зборів загрожують їм банкрутством. Несплата податку – великими штрафами.

Прибутки від "Платона" отримує Ігор Ротенберг – син мільярдера, старого друга Володимира Путіна Аркадія Ротенберга. Йому належить половина компанії – оператора системи. За оцінками журналістів, "Платон" приносить Ротенбергу-молодшому 3-4 млрд руб. (1,4-1,9 млрд грн) на рік.

Систему запустили восени 2015-го. Аргументували це необхідністю компенсувати шкоду, яку вантажівки вагою 12 і більше тонн заподіюють дорогам. Тоді водії збунтувалися вперше. Перекривали дороги. Влаштовували мітинги і пікети. Кілька місяців стояли табором у підмосковних Хімках. У відповідь уряд знизив розміри штрафів і тимчасово ввів пільгові тарифи.

15 квітня ці тарифи повинні зрости вдвічі: з 1,53 руб. (0,73 грн) до 3,06 руб. (1,45 грн) за км. Підвищення стало приводом для чергового протесту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Злидні покликали на вулицю" - журналіст про протести в РФ

Далекобійники вимагають скасувати "Платон" для російських перевізників. Пропонують залишити систему для іноземних перевізників, які не оподатковуються на території Росії. Також вимагають скасувати або знизити штрафи за вагогабаритними параметрами.

Акції протесту проходять по всій Росії. Деталі страйку спеціально для "Медузы" з'ясувала петербурзька журналістка Віолетта Рябко.

У Санкт-Петербурзі протестувальники розбили табір на Московському шосе. Тут стоять 50-70 машин. Водії відмовляються від замовлень. Ночують у кабінах. Необхідні речі та продукти їм привозять прихильники.

"Вчора приїхала сім'я, привезли нам кілька запечених курок, – розповідає один з водіїв, що назвався Костянтином. – Сказали нам: "Форева! Добре, що є ті, хто може ось так просто взяти і встати!".

Багато їхніх колег підтримують акцію, не виходячи на роботу.

"Є такий сайт – "АвтоТрансИнфо". На ньому можна шукати собі замовлення, – пояснює інший далекобійник. – До страйку автомобілів було більше, ніж вантажів. Цієї ночі кількість замовлень була 160 тисяч, а автомобілів – 80 тисяч. Тобто половина встала!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії почалися безпрецедентні репресії

"Я чесна людина і ніколи не крав. Я просто роблю свою роботу, перевожу вантажі, заправляюся на заправці. Як мені далі розвиватися в країні, де крім феодального рекету нічого не залишилося?" – питає Вадим Яцук. Він більше 20 років возить будівельні вантажі і ліс. У таборі відповідає за спілкування з журналістами.

"У нас у всіх ІП. Ми вже платимо податки, працюємо по-чесному, без сірих схем. Чому ми повинні платити ще раз цю данину? І на що? На дороги, від яких, крім спогадів бабусь і дідусів, нічого не залишилося. Їх же ніхто не ремонтує. У нас немає ніяких умов: ми сім'ї утримувати не можемо, дороги руйнуються, немає механізмів вирішення проблем з клієнтами, крім суду, тобто лісом, вибачте! Мені по телевізору розповідають пропаганду; я відкриваю холодильник, а там мишка висить", – продовжує він.

Обурені водії і корупцією у владі.

"Ми не довіряємо президенту, який нам бреше, і уряду, який править уже 17 років. Ми подивилися фільм "Він вам не Дімон" і були в захваті: права рука нашого улюбленого президента, виявляється, краде! А де коментар від уряду? Хтось повинен сісти – або прем'єр за корупцію, або Навальний за наклеп. Почніть розслідування!", – гарячкує Яцук.

За протестувальниками пильно стежать співробітники правоохоронних органів і "люди у штатському". Напередодні акції її організатора, голову об'єднання перевізників Росії Андрія Бажутіна заарештували буцімто за водіння без прав. І Бажутін, і його дружина стверджують, що він не порушував правил дорожнього руху і не отримував ані штрафів, ані постанови про позбавлення прав. Суд призначив йому 14 діб арешту. 29 березня термін скоротили до 9 діб.

27 березня страйкарям приписали підпал легкової машини на міській площі. Водії від звинувачень відхрещуються. Кажуть, що це зробили або провокатори, або не дуже розумні доброзичливці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антикорупційні мітинги у Росії: на акції протестів вийшли 70 тис. людей

Протести проти "Платона" у Петербурзі найпомітніші. Однак ними акція не обмежується. Страйки далекобійників проходять у Карачаєво-Черкесії, Волгограді, Північній Осетії, Красноярську, Петрозаводську, Уссурійську, Улан-Уде. Загалом у понад 50 регіонах.

У Ставрополі і Краснодарі акції припинила поліція. В Тулі правоохоронці затримали голову місцевої Міжрегіональної профспілки водіїв-професіоналів під приводом перевірки документів. У Міассі главу тієї самої профспілки викликали на допит. У Владивостоці поліція заявила протестувальникам, що вони порушують ПДР. На місці, де розташувалися вантажівки, з'явилися знаки "Зупинка заборонена".

"Хлопці не витримують, працюють на знос, тому що весь час є шанс піти в мінус через цей "Платон". Багато стали частіше засинати на дорогах, – розповідає водій Володимир з Єсентуків. – У нас у Ставрополі вийшли кілька машин на протест. Їх усіх розігнали за допомогою ЗМОПу. У ЗМІ про це не повідомили, звичайно".

Активніше за інших виступили далекобійники в Дагестані. Близько 600 людей спочатку влаштували автопробіг, а потім мітинг.

Реакція чиновників у регіонах обмежується пропозиціями звернутися до федералів. Центральна влада на страйк далекобійників поки що не реагує.

Раніше об'єднання перевізників Росії оголосило, що в акції візьмуть участь 10 тис. водіїв.


Зараз ви читаєте новину «"Крім феодального рекету, нічого не лишилося" - як протестують далекобійники в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути