середа, 29 березня 2017 13:30

"Злидні покликали на вулицю" - журналіст про протести в РФ

"Злидні покликали на вулицю" - журналіст про протести в РФ
Журналіст Роман Цимбалюк вважає, що росіяни вийшли на вулицю через бідність / фото: Уніан

Після початку агресії Росії проти України, в РФ перестали проводити внутрішню політику. Через це в країні почали масові протести.

Про це в інтерв'ю "Цензор.нет" роповідає український журналіст Роман Цимбалюк.

"Ми розпитували звичайних росіян, москвичів, студентів, людей середнього віку і літніх. Перше незадоволення – економічне. Розумієш, утворилася парадоксальна ситуація: після нападу на Україну, після захоплення українського Криму і початку війни на Донбасі в Росії взагалі зникла внутрішня політика. Всі політичні шоу розповідають як погано в Україні, як бандерівці ходять, їдять російських дітей і таке інше. І повністю ігнорують російські проблеми".

"З одного боку, людям розповідають, що в Україні буде дефолт, а з іншого боку, якщо подивитися на мінімальні цифри, то виходить, що в Україні мінімальна оплата праці більша, ніж мінімальна оплата праці в Росії. Виходить, що в нас "хунта", "війна", якісь негаразди, а тут – і нафта, і Путін, і стабільність, але люди за ці 3 роки дійсно обідніли. Дорослих саме злидні покликали на вулицю, а дітей – несправедливість. Люди, яких ми опитували, найбільше вживали слово "набридло". Казали: "Надоело, сколько можно терпеть!", - каже він.

Формальним приводом для протестів став фільм про корупцію прем'єр-міністра Дмитра Медведєва. Але це тільки вершина айсбергу, вважає Цимбалюк

"Я думаю, тут немає одного лінійного пояснення. Якщо розмірковувати про Медведєва, то у влади немає потреби робити якісь вуличні акції, оскільки у президента Росії є всі повноваження розчерком пера підписати указ про звільнення прем'єра. У Росії президентська система правління, не так, як у нас. На таку операцію навряд хтось погодився б, тому що, по-перше, занадто складно, а, по-друге, ніхто ніколи не знає, чим такі акції закінчаться. Я не став би сприймати, що це все організувала влада".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії протестували під гаслом "Димон ответит"

Цимбалюк - кореспондент одного з українських інформаційних агентств у Росії. Працює там з 2014 року.

26 березня в Росії пройшли наймасштабніші акції протесту за останні п'ять років. На вулиці вийшли понад 80 тис. людей у 82 містах. Вимагали розслідувати факти корупції вищих посадових осіб. У Москві затримали щонайменше 1030 людей. Ще кілька тисяч потрапили до відділків у регіонах. ОМОН застосував кийки та сльозогінний газ. Протестувальників вихоплювали з натовпу.

Зараз ви читаєте новину «"Злидні покликали на вулицю" - журналіст про протести в РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути