вівторок, 16 квітня 2019 14:53

Як відреагував світ на пожежу в Нотр-Дамі
7

У Франції загорівся собор Паризької Богоматері
Фото: volynnews.com
У Франції загорівся собор Паризької Богоматері
У Франції загорівся собор Паризької Богоматері
У Франції загорівся собор Паризької Богоматері
У Франції загорівся собор Паризької Богоматері

Лідери багатьох країн відреагували на пожежу в соборі Паризької Богоматері. Висловили свої співчуття та запропонували підтримку Франції у відбудові пам'ятки.

Одним із перших щодо пожежі відгукнувся президент США Дональд Трамп: "Я сподіваюся, що все буде добре. Ми всі хочемо, щоб здійснилися наші побажання та надії. Бог благословить народ Франції".

Співчуття висловив і мер столиці Великої Британії Садік Хан. У Тwitter написав, що палаючий Нотр-Дам — це жахливі сцени і Лондон сумує разом із Парижем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, які святині вдалось врятувати із собору Паризької Богоматері

Представники польського уряду заявили, що допоможуть Франції у відбудові собору і чекають відповідного сигналу.

"Польща знає, що означає втратити спадщину. Ми самі відбудували Варшаву з руїн. Собор Нотр-Дам ми відбудуємо разом як європейці. Це великий символ Парижа і нашої Європи", — сказав прем'єр Польщі Матеуш Моравецький.

Французів підтримали і в Україні. Співчуття висловили президент Петро Порошенко і міністр культури Євген Ніщук. Зокрема Ніщук заявив у Facebook, що готовий відправити на допомогу кращих фахівців країни.

На подію в соборі Паризької Богоматері також відреагували у Ватикані.

"Святий престол шокований і глибоко засмучений жахливою новиною про пожежу, що знищує храм, який є символом християнства в усьому світі. Ми висловлюємо свою солідарність і близькість католикам у Франції та жителям Парижа і молимося за пожежників, які роблять усе можливе у цій драматичній ситуації", — заявив прес-секретар Ватикану Алессандро Джізотті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уособлював гріхи — раритетні фото декору Нотр-Даму

Осторонь не залишилися представники ЮНЕСКО. Там зазначили, що уважно стежать за ситуацією із собором і готові підтримати Францію для збереження і відновлення безцінної спадщини.

Уряд самої Франції має намір якнайшвидше відновити Нотр-Дам. Хочуть скликати міжнародну конференцію донорів, яка допоможе зібрати кошти на реконструкцію. Частину виділять із бюджету Парижа — 80 млн євро. Значну суму пожертвували місцеві магнати. 200 млн евро пообіцяла родина бізнесмена Бернара Арно, ще 100 млн евро дасть мільярдер Франсуа Піно.

Вогонь обвалив шпиль і покрівлю собору Паризької Богоматері. Причина пожежі невідома. Агентство AFP із посиланням на пожежників повідомляє, що вона може бути пов'язана із ремонтними роботами у будівлі.

Зараз ви читаєте новину «Як відреагував світ на пожежу в Нотр-Дамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути