пʼятниця, 26 лютого 2021 06:00

Ісламські фанатики вперше спробували підірвати "Всесвітній торговий центр"

Ісламські фанатики вперше спробували підірвати "Всесвітній торговий центр"
Пошкодження в гаражі "Всесвітнього торгового центру" після вибуху бомби / Wikipedia

26 лютого 1993-го о 12:18 бомба вибухнула в гаражі "Всесвітнього торгового центру" Нью-Йорку, залишивши діру завширшки 18 м. Вибух спричинив обвал кількох залізобетонних перекриттів.

Хоча бомба не змогла серйозно пошкодити основну конструкцію хмарочоса, 6-ро людей загинули і понад тисячу отримали поранення. Самій будівлі було завдано збитків на понад $0,5 млрд. Після теракту влада евакуювала 50 тис. осіб. Сотні з них постраждали від отруєння димом. Евакуація тривала весь день.

Міська влада і ФБР провели розшук підозрюваних, і протягом кількох днів схопили кілька радикальних ісламістів. У березні 1994-го Мохаммеда Саламеха, Ахмада Аджаджу, Нідала Айяду і Махмуда Абухаліма засудили до довічного ув'язнення кожного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий глава "Аль-Каїди" - гірший за Осаму бін Ладена

Організатор Рамзі Ахмед Юсеф залишався на свободі до лютого 1995-го, коли був заарештований в Пакистані. У його комп'ютері знайшли терористичні плани, які включали вбивство Папи Івана Павла II і підкладання бомб в 15 авіалайнерів США. За задумом терориста хмарочос мав обвалитися.

Усі причетні до теракту були пов'язані з шейхом Омаром Абдель Рахманом - радикальним єгипетським релігійним лідером, який жив у США. У 1995-му Рахман і 10 його прихильників були засуджені за змову з метою теракту в штаб-квартири ООН та інших визначних пам'яток Нью-Йорка. Прокуратура з'ясувала, що напад на "Всесвітній торговий центр" був частиною цієї змови.

У листопаді 1997-го Юсеф був засуджений до довічного ув'язнення. Лише одна особа, причетна до нападу, житель Іраку Абдул Рахман Ясін, залишився на волі.

Після вибухів у посольствах США в Кенії і Танзанії у 1998-му слідчі США почали підозрювати, що Юсеф пов'язаний з саудівським вигнанцем, главою терористичної мережі "Аль-Каїда" Усамою бін Ладеном. Чи був бін Ладен причетний до атак 1993-го не ясно, але 11 вересня 2001-го 2 групи терористів "Аль-Каїди" завершили роботу, розпочату Юсефом, врізавшись на 2-х викрадених літаках в північну і південну вежі "Всесвітнього торгового центру".

Конструкційна сталь хмарочосів не витримала величезної кількості тепла, що виділилося від горіння палива літаків, і обидві вежі впали протягом 2-х год після атак. Близько 3000 людей загинули.

Зараз ви читаєте новину «Ісламські фанатики вперше спробували підірвати "Всесвітній торговий центр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути