Ексклюзиви
середа, 16 серпня 2023 06:50

Форум "Армія-2023" в РФ: про що брешуть Путін та Шойгу

Форум "Армія-2023" в РФ: про що брешуть Путін та Шойгу
У Росії проходить форум "Армія-2023". Фото: defence-ua.com

Кремль використовує форум "Армія-2023", що проходить у Москві з 14 по 20 серпня, для розвитку двосторонніх військово-політичних відносин з іншими державами.

Окрім того, Москва хоче "позиціонувати себе як надійного і технологічно розвиненого партнера". Про це йдеться в огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Російське міністерство оборони заявило, що на форумі понад 77 тис. представників понад 1,5 тис. підприємств оборонно-промислової бази РФ представляють близько 28,5 тис. оборонних і технічних розробок. На форумі нібито присутні представники з понад 82 країн світу.

У міноборони РФ стверджують, що у перший день форуму Росія провела 14 двосторонніх зустрічей.

Міністр оборони Китаю генерал-полковник Лі Шанфу виступив на форумі, щоб відзначити російсько-китайське стратегічне співробітництво і заявити про готовність Китаю до подальшої співпраці.

Крім того, міноборони Росії представило кілька іранських безпілотників. Російське військове відомство також позиціонувало себе як життєздатного довгострокового оборонного партнера і виробника озброєнь. Для цього говорили про довгострокову російську військову підготовку, передбачуване впровадження штучного інтелекту у своє озброєння і системи управління, використання тривимірного друку для ремонту російського військово-морського флоту, а також про модернізацію вітчизняного аварійно-рятувального і підводного устаткування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіна ніхто не заарештує, поки він є президентом РФ – Держдеп США

При цьому президент РФ Володимир Путін і міністр оборони Сергій Шойгу зробили значною мірою шаблонні коментарі. Вони представляли російський уряд як такий, що ефективно відповідає зусиллям з нарощування збройних сил, зображуючи західні та українські ресурси як обмежені і сприяючи міжнародному співробітництву проти Заходу.

Зокрема, Шойгу заявив 15 серпня на Московській міжнародній конференції з безпеки, що російська оборонно-промислова база за певний час виробила різноманітну зброю, танки, бронемашини і безпілотники. Стверджував, що можливості російського і радянського обладнання перевершують можливості західного.

За його словами, західні санкції проти Росії допомогли збільшити вітчизняне виробництво військової техніки завдяки імпортозаміщенню на підприємствах ОПК, що, на думку аналітиків, є частиною давнього й неправдивого наративу Кремля з 2014 року про те, що міжнародні санкції зміцнюють Росію.

Шойгу також заявляв, що українські ресурси і західні військові арсенали майже повністю вичерпані. Проте, за оцінками ISW, Росія не змогла мобілізувати свій ОПК для адекватної підтримки військових зусиль.

Аналітики звертають увагу, що Путін також повторив необґрунтовані заяви про те, що Захід несе відповідальність за "розпалювання конфлікту" в Україні. Шойгу і Путін повторили риторику, звинувачуючи Захід у створенні нестабільності в Африці, Латинській Америці та Азії, і виступили за поглиблення російських оборонних відносин з цими країнами і створення "багатополярного світового порядку".

"Шойгу також стверджував, що Захід спричинив ескалацію міжнародних конфліктів, включаючи "ситуацію навколо Тайваню". Згадка Шойгу про Тайвань, ймовірно, вказує на постійні зусилля Росії зі створення партнерства "без обмежень" між Пекіном і Москвою, незважаючи на застереження з боку Китаю", ‒ додають аналітики.

Режим російського диктатора Володимира Путіна в Україні нічого не може зробити. Війна в Україні з РФ триває, але Росія вже втратила на нашій території свій головний кадровий резерв. Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Він додав, що розконсервація в РФ старої військової техніки 50-х, 60-х років виробництва сама про себе говорить.

Зараз ви читаєте новину «Форум "Армія-2023" в РФ: про що брешуть Путін та Шойгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути