субота, 21 квітня 2018 08:33

Єлизавета ІІ передає королівські повноваження

Єлизавета ІІ передає королівські повноваження
Британська королева Єлизавета II і принц Чарльз йдуть після офіційного відкриття наради глав урядів країн Співдружності в бальному залі в Букінгемському палаці в Лондоні 19 квітня. Фото: Reuters

20 квітня син британської королеви 92-річної Єлизавети ІІ принц Вельський Чарльз, 69 років, став головою Співдружності націй. 19 квітня королева запропонувала його на цю посаду.

"Я щиро бажаю, щоб Співдружність і надалі забезпечувала стабільність та спадковість майбутнім поколінням і одного разу прийняла рішення, що принц Уельський повинен виконувати важливу роботу, розпочату моїм батьком у 1949 році", - цитує слова з виступу королеви на самміті Співдружності Новое Время.

До Співдружності націй входять колишні британські колонії та інші країни - всього 53. Посада її голови не передається у спадок, як інші королівські повноваження. Процедура її передачі не встановлена ​​офіційно. Голова змінювався лише одного разу - Єлизавета II прийняла цей пост після смерті свого батька, короля Георга VI в 1952 році.

На самміті був присутній принц Чарльз. У віці 5 років здійснив поїздку на Мальту. З того часу Співдружність стала фундаментальною частиною життя, розповів пресі.

Лідери урядів країн-членів обговорили кандидатуру принца Чарльза за закритими дверима і прийняли пропозицію королеви.

Єлизаветі ІІ 21 квітня виповнюється 92 роки.

Вона уже давно не здійснює закордонних поїздок. Самміт Співдружності вперше за 32 роки пройшов у Британії.

"Ми переконані, що принц Чарльз провадитиме надійне і самовіддане лідерство нашій Співдружності", - заявив прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат.

Британська преса розглядає заяву Єлизавети II на саміті в Лондоні як можливий етап передачі монарших повноважень саме Чарльзу. Такі думки висловлють зокрема The Telegraph та The Sun.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серце королеви викрали разом із золотою капсулою

Королева планує передати трон сину після досягнення 95-річного віку, заявили у The Daily Mail. Це можливо завдяки Акту про регентство від 1937 року.

Єлизавета ІІ найдовше з британських монархів займає престол - формально з 2 червня 1953 року, а фактично - 6 лютого 1952-го, після смерті батька. Вперше передала сину право взяти участь в офіційних заходах у вересні минулого року. Вона та її чоловік принц Філіп, 96 років, відмовилися брати участь у церемонії покладання вінків у День поминання полеглих бійців. Спостерігали за дійством з балкона Міністерства закордонних справ. Раніше королева особисто проводила церемонію.

Американська акторка, режисер Анджеліна Джолі знялася в документальному фільмі британської королеви Єлизавети II. Картина є частиною проекту зі збереження лісів - "Зелена планета королеви".

Її зняли у форматі бесіди між Єлизаветою II і екологом сером Девідом Аттенборо у садах Букінгемського палацу. Королева жартує, розповідає про свою пристрасть до природи, і про те, яку роль сади Букінгемського палацу зіграли в її дитинстві

Зараз ви читаєте новину «Єлизавета ІІ передає королівські повноваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути