вівторок, 17 квітня 2018 14:35

Серце королеви викрали разом із золотою капсулою

Серце королеви викрали разом із золотою капсулою
Серце королеви Анни Бретанської зберігалося у музеї понад 130 років. До того була у фамільному королівському склепі. Фото:Royal Central

Золоту овальну капсулу, у якій знаходиться серце французької королеви Анни Бретанської, викрали з музею Томаса-Добре у французькому Нанті.

Вага посудини - майже 100 г. У ній знаходиться серце жінки, котра двічі ставала королевою Франції в XV-XVI ст. Розбійники розбили вікно в музеї, аби заволодіти реліквією. Філіп Гросавет, президент регіону, сказав, що злодії "викрали національну спадщину", повідомляє Daily Mail.

Влада закликає злодіїв повернути реліквію.
"Якщо злодіїв привабило те, що об'єкт блискучий і виготовлений із золота, вони повинні розуміти, що його історична та символічна цінність значно перевищує 100 грамів золота", - говорять чиновники.

Серце було в музеї понад 130 років. Під час Французької революції 1789-го його намагалися розплавити, але воно вціліло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підліток знайшов скарб легендарного короля вікінгів

Анна Бретонська померла 1514-го у віці 36 років. Вперше була королевою з 1491 по 1498 роки, коли одружилася з Карлом VIII. Чоловік помер 1498-го. Через рік Анна вийшла заміж за Людовіка XII. Також мала короткий шлюб із Максиміліаном I, головою Священної Римської імперії. Також була заручена з Едвардом V - королем Англії з династії Йорків, правління якого тривало впродовж 2 місяців 1483 року.

Коли вона померла, її поховали в Сен-Дені біля Парижа. Але серце королеви поклали у золоту посудину та зберігали в її сімейній гробниці в Нанті, щоб показати її вірність Бретані.

$1,3 млн - майже 34 млн грн - коштує найдорожча у світі пляшка горілки. Зроблена з 3 кг золота та 3 кг срібла. Пробка прикрашена фігурою двоголового орла. 2 січня її викрали з бару "Кафе 33" у столиці Данії Копенгагені. Виготовив пляшку латвійський завод "Дарц Моторз". Спеціалізується на виробництві люксових броньованих позашляховиків. 5 січня пляшку знайшли на будівельному майданчику в Копенгагені. Вона була цілою, але порожньою.

Зараз ви читаєте новину «Серце королеви викрали разом із золотою капсулою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути