субота, 12 червня 2021 07:00

Єльцин став президентом радянської Росії

Єльцин став президентом радянської Росії
Борис Єльцин на військовій базі у США в очікування на зустріч з американським президентом Джорджем Бушем 18 червня 1999 року / Getty Images

12 червня 1991-го на перших президентських виборах у Росії переміг Борис Єльцин, за якого проголосувало 57,3% виборців. Його переобрали на цю посаду ще раз у 1996 році. Він залишався президентом до 31 грудня 1999 року, коли передав владу прем'єру Володимиру Путіну.

Єльцин народився 1 лютого 1931-го в сім'ї розкуркулених селян. Батько був репресований і до 1937-го працював на будівництві Волго-Донського каналу. В 1955-му закінчив Уральський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-будівельник. Змінивши ряд виробничих посад. У 1961-му вступив в КПРС. У 1976-му став першим секретарем Свердловського обкому партії. На цій посаді залишався до 1985-го, коли до влади прийшов Горбачов. Єльцина перевели в Москву, де очолив відділ будівництва ЦК КПРС, а згодом Московський міський комісаріат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін вперше дорвався до президенства

Після ряду конфліктів з політбюро, у 1987-го Єльцин розкритикував повільні темпи перебудови і звинуватив Горбачова у зародженні культу особи. Коли втратив підтримку соратників, визнав виступ помилковим, і з сердечним приступом попав у лікарню після симуляції спроби самогубства. У листопаді був знятий з посади секретаря. Влітку 1988-го знову розкритикував Горбачова і соратників, а в березні 1989-го став народним депутатом СРСР від Москви.

У 1990-му став головою Верховної Ради РРФСР, яка під його головуванням прийняла Декларацію про державний суверенітет Росії. Вийшовши в липні цього ж року з КПРС, різко виступив з критикою компартії і Горбачова, вимагаючи його відставки. 12 червня 1991-го був обраний президентом РРФСР. Вступивши на посаду 10 липня, провів департизацію і деідеологізацію влади, розпочавши з Горбачовим переговори про підписання нового союзного договору.

19 серпня 1991-го, після спроби державного перевороту та ізоляції Горбачова, Єльцин очолив протидію ГКЧП. Через три дні зумів подолати путч. Після повернення Горбачова у Москву, таємно провів переговори з президентом України Леонідом Кравчуком і головою Верховної ради Білорусії Станіславом Шушкевичем про створення СНД, який виник 21 грудня 1991-го. Через кілька днів Горбачов подав у відставку, і 25 грудня 1991-го СРСР перестав існувати. Єльцин став президентом радянської Росії, не провівши нових президентських виборів після розвалу Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Єльцин став президентом радянської Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути