Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2021 06:30

Путін вперше дорвався до президенства

Путін вперше дорвався до президенства
Путін і Єльцин під час першої інаугурації в 2000 році / Kremlin.ru

7 травня 2000 року відбулася перша інаугурація президента Росії Володимира Путіна. На той момент йому було 48 років. Церемонія у Кремлі тривала 1 год. Поруч із Путіним на церемонії стояв Єльцин, як президент, що пішов з посади.

Борис Єльцин на момент церемонії вже був колишнім президентом, адже пішов у відставку 31 грудня 1999 року. Прем'єр Путін став виконуючим обов'язки глави Росії 1 січня 2000 року і виграв вибори, набравши понад 50% голосів. Він вступив на посаду через два місяці після виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США пояснили, чому Путін розгорнув війська на кордоні України

Путін був переобраний в 2004 році. Оскільки був тоді конституційно обмежений двома термінами поспіль, то знову вирішив стати прем'єром з 2008 по 2012 рік, і був переобраний президентом в 2012 році, а після цього знову в 2018 році. У квітні 2021 року він змінив конституцію, що дозволяє йому балотуватися на другий термін ще двічі, потенційно продовживши термін президентства до 2036 року.

Під час його першого терміну на посаді російська економіка росла 8 років поспіль. ВВП за купівельною спроможністю зросло на 72%, реальні доходи населення зросли в 2,5 рази, реальна зарплата більше, ніж втричі. А безробіття і бідність скоротилися більше, ніж удвічі.

Зростання було результатом п'ятикратного росту цін на нафту і газ, які досі складають більшу частину російського експорту, наслідком реформ 1990-х, росту іноземних інвестицій, а також розумної економічної і фіскальної політики.

У 2012 році Путін балотувався на третій президентський термін і переміг, набравши 64% голосів. Падіння цін на нафту разом із міжнародними санкціями, введеними на початку 2014 року після анексії Криму і агресії на Донбасі, призвели до скорочення ВВП на 3,7% в 2015 році. Російська економіка відновилася в 2016 році з ростом ВВП на 0,3%. Відтоді вона не росте більше, ніж на 2,5%. Путін отримав 76% голосів на виборах 2018 року і був переобраний на черговий термін, який закінчується в 2024 році.

Під керівництвом Путіна Росія зазнала відкату від демократії. Там ув'язнюють і убивають критиків влади. В країні немає свободи ЗМІ, відсутні вільні та чесні вибори. Росія за Путіна провела і веде агресивні війни проти сусідів – України та Грузії, вбиває критиків Кремля за межами Росії, втручалася у вибори в країнах Заходу. Зокрема, в США. Зараз Путіну 68 років. Він все далі розкручує в Росії агресивну пропаганду проти сусідів і країна Заходу, веде країну до ізоляції, та під західні санкції.

Зараз ви читаєте новину «Путін вперше дорвався до президенства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути