середа, 07 червня 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Є три широкі сценарії продовження війни в Україні: що пише світова преса
8

Підірвавши Каховську ГЕС, росіяни влаштували одну з найбільших екологічних катастроф в Україні за десятиліття. Підрив також сильно вдарить по аграрному сектору та водопостачанню півдня України. Західні чиновники та аналітики прогнозують, як може розвиватися українське контрнаступ, і як зробити так, щоб Росія більше не нападала на Україну. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Підрив дамби став найбільшою екологічною катастрофою в Україні "з часів Чорнобиля", Politico, США

У ніч на вівторок вибухи знищили дамбу Каховської ГЕС, випустивши масу води з одного з найбільших штучних водосховищ на континенті. Це змусило евакуювати тисячі людей вниз за течією, забруднило землю, зруйнувало великий енергетичний об'єкт, і в майбутньому спричинить проблеми з водопостачанням.

Україна давно попереджала про небезпеку. У жовтні президент Володимир Зеленський закликав Захід тиснути на Росію, щоб не підривала дамбу, яка була замінована.

Дамба пережила місяці боїв, коли Україна у 2022 році відтіснила російські війська за Дніпро. Тепер вона на лінії фронту між арміями

Але якщо на Запорізькій АЕС присутні міжнародні спостерігачі, то у Новій Каховці їх не було. Дамба пережила місяці боїв, коли Україна минулого року відтіснила російські війська за Дніпро. Тепер вона на лінії фронту між двома арміями.

Безпосередній вплив виявляється на людей, які живуть нижче. Західний берег Дніпра під контролем України, а східний надалі утримує Росія.

Автор: East News
  Супутниковий знімок підірваної греблі Каховської ГЕС
Супутниковий знімок підірваної греблі Каховської ГЕС

Глава Херсонської області Олександр Прокудін заявив, що до 16 тис. осіб на підконтрольній Україні території перебувають у небезпеці, і багатьом доведеться залишити свої домівки.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник назвав підрив дамби "найстрашнішою екологічною катастрофою в Європі з часів Чорнобиля".

Спектр наслідків величезний – від евакуації людей до смерті тварин і забруднення довкілля.

Автор: East News
  Затоплений Херсон
Затоплений Херсон

"У воду потрапило 600–800 тонн нафти. Цей нафтовий розлив йтиме Дніпром в Чорне море", - заявив у Брюсселі міністр довкілля України Руслан Стрілець.

Зеленський назвав підрив "екоцидом": "Нафтова пляма течією несеться до Чорного моря. Поки не можемо передбачити, скільки хімікатів, добрив і нафтопродуктів потраплять у річки та моря".

За словами Олексія Пасюка, активіста екологічної групи CEE Bankwatch, "тимчасові наслідки" повені можуть тривати до тижня.

Можемо очікувати серйозних проблем для сільського господарства та місцевих жителів, які живуть за рахунок цього в Херсонській області

"Надалі більший вплив матиме мілководдя, бо Каховське водосховище – джерело води для системи водопостачання півдня Херсонської області. Можемо чекати на серйозні проблеми для сільського господарства та місцевих жителів, які живуть за рахунок цього", - додав він.

Це соціально-економічна катастрофа для регіону. Фермери не зможуть вирощувати урожай. Важко передбачити – більшість наслідків виявляться через два-три роки", – каже Вім Звейненбург із PAX, нідерландської неурядової організації та учасник мережі розслідувачів Bellingcat.

Юлія Мархель, координатор екологічної організації Let's Do It Ukraine SOS, назвала прорив дамби "катастрофою".

Автор: East News
  Затоплений Херсон
Затоплений Херсон

"Тварини, цілі види будуть знищені. Це змінить клімат регіону. Українські аграрні землі, найімовірніше, будуть знищені. Територію затоплено. Місця, звідки піде вода, перетворяться на пустелі. Місця, де вода залишиться, стануть болотами", - сказала вона.

Це збільшує величезні витрати від війни на довкілля, які вже сягнули 53 млрд євро, заявило міністерство довкілля України.

Руйнування не матиме негайного впливу на національну енергосистему України, сказав Віталій Мухін, стратегічний радник "Укргідроенерго". ГЕС, побудована в 1950-х, має потужність 357 мегават, але відколи потрапила під російську окупацію, не виробляла багато енергії.

Внаслідок вибухів у машинному залі повністю зруйновано Каховську ГЕС. Вона не підлягає відновленню

"Укргідроенерго" повідомило, що "внаслідок вибухів у машинному залі повністю зруйновано Каховську ГЕС. Вона не підлягає відновленню".

Глава "Укргідроенерго" Ігор Сирота заявив, що Київ збудує нову ГЕС на тому ж місці, щойно звільнить територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ" - колишній полонений американець

Вибух греблі може вплинути на Запорізьку АЕС. Вона використовує воду з резервуару для охолодження шести реакторів, але зараз вони в так званій холодній зупинці, а басейн охолодження станції заповнений, тому поки що проблеми немає", - сказав Леон Чізель, президент Європейського ядерного товариства.

МАГАТЕ заявило, що на станції достатньо води для охолодження приблизно на шість місяців.

"Руйнування від підриву Каховської дамби можуть відновлювати десятиліттями", The Guardian, Велика Британія

Люди, які живуть у нижній течії Дніпра, повинні боротися з безпосередніми наслідками підриву греблі та рятуватися втечею, взявши все, що можуть забрати в руках, але масштабніші наслідки можуть позначитися на поколіннях.

Нижче за течією вода дещо спаде, коли хвиля досягне Чорного моря, але багато сіл і міст вздовж Дніпра можуть виявитися непридатними для житла, доки не збудують нову греблю. Зметені водою тисячі будинків та засобів для існування, а також незліченну кількість свійських та диких тварин.

Автор: East News
  Затоплений Херсон
Затоплений Херсон

Екологічна катастрофа від такого затоплення водою та мулом миттєво змінила ландшафт, стерши з лиця землі острови та заболочені землі. На те, щоб фауна та флора прийшли в норму, можуть піти роки, якщо не десятиліття.

Президент Зеленський назвав це "найбільшою техногенною екологічною катастрофою в Європі за останні десятиліття".

Автор: East News
  Затоплений Херсон
Затоплений Херсон

Разом з уламками вируючої води десятки тисяч мін винесе на береги Дніпра, які стали лінією фронту з листопада. Обидві сторони заклали міни вздовж берегів. Тепер вони змиті і будуть випадково винесені в міста, села і на поля вниз за течією. Це означає, що мирні жителі можуть підірватись за багато кілометрів від зони конфлікту через багато років.

Втрата водосховища означає, що буде набагато менше питної води для міст у регіоні та зрошення для сільськогосподарського поясу навколо. Це вплине на виробництво продуктів харчування та експорт пшениці, кукурудзи, соняшникової олії та соєвих бобів для решти світу.

Вода Каховського водосховища дозволяла вирощувати до 80% усіх овочів в Україні та значний відсоток фруктів та винограду

Каховське водосховище було серцем однієї з найбільших іригаційних систем у Європі, а його вода дозволяла вирощувати до 80% усіх овочів в Україні та значний відсоток фруктів та винограду.

"Як зробити так, щоб Володимир Путін зазнав стратегічної поразки", The Economist, Велика Британія

Напередодні святкування дня висадки союзників у Нормандії генерал Марк Міллі провів паралель із українським контрнаступом. Мета, за його словами, та сама, що майже 80 років тому: "Звільнити окуповану територію і країну, яка зазнала несправедливого нападу агресора, в даному випадку Росії".

Тоді, як і зараз, бої визначать майбутній безпековий порядок у Європі. Для західних прихильників України кінцева мета війни набагато менш ясна, ніж для союзників у 1944 році. На відміну від нацистської Німеччини, Росія – ядерна держава. Важко уявити її повну капітуляцію. Заявлена мета України – відвоювати всі землі, які РФ захопила з 2014 року, відновивши межі 1991 року. Але навіть якщо українська армія зможе цього досягти, а багато жителів Заходу в цьому сумніваються, є побоювання, що Росія може вважати такий результат приниженням, і щоб завадити цьому застосує ядерну зброю.

Автор: Getty Images
  Плакат із диктаторами - Путіним, Сталіним та Гітлером
Плакат із диктаторами - Путіним, Сталіним та Гітлером

В результаті, мета Заходу набагато більш розпливчаста - Україна має завдати якнайбільше втрат і звільнити якнайбільше територій, щоб зміцнити позиції, намагаючись досягти modus vivendi з ослабленою Росією.

За такого мислення позитивним результатом для нових українських бригад, озброєних західними гарматами, було б перерізати сухопутний міст між Росією та Кримом чи підійти досить близько, щоб поставити під загрозу російські позиції у Криму. Але більшість західних офіційних осіб очікують скромніших успіхів – що Україна поверне і утримає менше території, яку втратила минулого року, але покаже, що все ще може досягти прогресу на полі бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Хоча вирішальне значення матимуть рішучість та компетентність ЗСУ, на результат впливатимуть також зовнішні чинники. Президент США Джо Байден проголосив дві цілі – забезпечити, щоб Україна не зазнала поразки, і щоб НАТО не втягнувся у прямий конфлікт із Росією з ризиком ядерної ескалації.

Україна сьогодні має одну з найбільших армій у Європі, яку підтримують найсильніші збройні сили у світі.

Усе частіше вищі чини США та Європи прагнуть, щоб Росія втратила військовий потенціал, і можливості для розв'язання нової війни

Але американські генерали дедалі частіше вважають, що можна спровокувати "стратегічну поразку" режиму Путіна. Згодом вони стали менше боятися ядерної ескалації. Почасти їхня стратегія "варіння жаби", поступового збільшення військової допомоги, допомогла знизити ризики. Атаками на Бєлгородську область та ударами дронів по Москві, Україна теж прагне викрити порожні російські погрози. Дедалі частіше вищі чини США та деякі в Європі прагнуть, щоб Росія втратила як військовий потенціал, так і можливості для розв'язання нової агресивної війни.

Ця мета особливо приваблива для військових планувальників США, тому що вони давно побоюються вести відразу дві війни - з Росією в Європі та з Китаєм в Азії та на Тихому океані. Якщо загроза з боку РФ знизиться принаймні на кілька років, це дозволить направити більше планування і ресурсів на стримування Китаю, який став найнагальнішою військовою проблемою Америки.

Напередодні українського контрнаступу група високих західних чиновників та експертів зібралася біля Лондона, щоб обговорити, як може розвиватись війна. Вони вигадали три широкі сценарії.

США менше хвилює застосування Путіним ядерної зброї, ніж занурення Росії в хаос і втрату контролю над ядерним арсеналом

Перший включає прорив українців, крах російських військ, коли Україна загрожуватиме Криму. Це може призвести до того, що Путін втратить владу. Для декого це найкращий спосіб відновити мир у Європі. Оцінити здатність РФ підтримувати дисципліну у військах складно. Оцінити крихкість путінського режиму ще складніше. Ядерні побоювання не зникли повністю. Дехто в США менше хвилюється застосуванням Путіним ядерної зброї, ніж занурення Росії в хаос і втрату контролю над ядерним арсеналом.

Другий сценарій передбачає більш обмежені втрати РФ та перспективу подальших поразок, якщо війна продовжиться. Цього може бути достатньо, щоб покарати Росію та послабити Путіна. Особливо ніяково Москві було б втратити Донбас, який захопила у 2014 році, і який Путін пообіцяв захищати.

Третім, більш похмурим сценарієм буде тупикова ситуація, яка дозволить Росії утримати більшу частину того, що захопила. Це підірве довіру Заходу до України і підбадьорить Путіна. Незважаючи на всі військові невдачі РФ, каже Олександр Габуєв із Центру Карнегі, Путін не відмовився від наміру підкорити собі всю Україну, анексувати більшу частину її території та встановити маріонеткову владу в Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважливіше - визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря" - Олександр Мотиль

Путін може уявляти, що він все ще може досягти цього, затягуючи конфлікт на довгі роки, роблячи Україну недієздатною та спустошуючи її. Його ВПС та флот практично не постраждали, і він може мобілізувати більше солдатів, хоча це може призвести до невдоволення росіян. Він хоче перечекати Захід, сподіваючись, що вибори там принесуть порятунок.

Путін сподіватиметься на повернення до влади Дональда Трампа на президентських виборах у США у 2024 році. Трамп скаржиться, що Америка витрачає мільярди на Україну, виснажуючи власний арсенал та затягує криваву війну. У разі обрання він каже, що зможе покласти край війні протягом 24 годин, але не каже, як саме. Українці побоюються, що він або перекриє потік допомоги, або іншим чином погодиться на умови Путіна. Не виключено обрання на президентських виборах у Франції у 2027 році Марін Ле Пен – ультраправого лідера, який не приховує симпатій до Росії та обіцяє вивести Францію з НАТО.

Як запобігти затяжній війні? Є надія, що Україна завдасть такої нищівної військової поразки, що Путіна посадять за стіл переговорів, особливо якщо продовження війни приведе його до нових поразок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраща гарантія подальших постачань зброї – українські перемоги на полі бою" – Рассел Берман

Деякі західні офіційні особи, особливо в Німеччині, сподіваються, що за контрнаступом України незабаром відбудуться мирні переговори. Інші, особливо в США, попереджають, що Путін навряд чи буде готовий до серйозних переговорів, якщо не зазнає поразки. Навіть якби переговори відбулися, участь РФ могла б бути абсолютно нещирою тактикою затягування. Для справжньої дипломатії доведеться зачекати на чергову серію поразок Росії.

Ерік Чіарамелла з Фонду Карнегі каже, що західні лідери мають вже розробити плани реконструкції та інтеграції України з Заходом, не в останню чергу за допомогою заходів безпеки, закріплених у договорах. Досі деякі західні лідери вважали, що такі питання краще залишити до припинення бойових дій, але Чарамелла стверджує, що вони допоможуть покласти край війні, позбавивши Путіна надії на перемогу.

Україна та її східноєвропейські друзі стверджують, що лише членство в НАТО та стаття 5 про взаємну оборону може захистити Україну від подальших нападів. Путін досі намагався не завдавати ударів країнам НАТО.

Важливо перетворити Україну на дикобраза, який міг би стримувати РФ, надто завищуючи ціну нападу на неї

Західні союзники поділені. Німеччина стверджує, що країна з невирішеними територіальними суперечками у стані війни не може стати членом НАТО. Інші заперечують, що Західна Німеччина стала членом НАТО, незважаючи на поділ Німеччини за часів холодної війни. Важко уявити, щоб Байден у найближчому майбутньому поширив на Україну американські ядерні гарантії з огляду на його небажання надсилати війська США для її захисту зараз. Тому важливо перетворити Україну на дикобраза, який міг би стримувати РФ, надто завищуючи ціну нападу на неї.

Чарамелла пропонує юридично закріплені зобов'язання допомогти Україні захистити себе, схожі на зобов'язання, які США дає Ізраїлю та Тайваню, щоб українці вистояли, незалежно від того, хто при владі у США та Європі. Він також виступає за багаторічні зобов'язання щодо озброєння України, підтримки відновлення української військової промисловості та чіткий шлях до членства в ЄС. Все це не було б альтернативою членству в НАТО, а мостом до нього. Метою в контрнаступі України може бути показати РФ, що затягування війни нічого їй не дасть.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що українська влада просить дотримуватися тиші щодо операцій на полі бою, коли Україна готова розпочати контрнаступ. Президент Зеленський говорить, що країна не отримала всієї потрібної західної зброї, але більше не може чекати. Також українці бояться, що їхня атака коштуватиме ЗСУ багато життів солдатів. Напередодні саміту НАТО в Литві Київ наполягає на конкретному плані вступу в НАТО та гарантіях безпеки від країн Альянсу перед цим. І українська тактика атак на саму територію РФ для її дестабілізації працює та дає результати.

Зараз ви читаєте новину «Є три широкі сценарії продовження війни в Україні: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути