вівторок, 22 вересня 2020 16:25

Диктатори відмивають гроші через американські банки

Диктатори відмивають гроші через американські банки
Президент США і диктатор Північної Кореї під час зустрічі у В'єтнамі в лютому 2019-го / Reuters

Витік документів FinCEN Files про міжнародні транзакції і ряд журналістських розслідувань з'ясували, як через міжнародні банки диктаторські режими відмивають і зберігають гроші. Зокрема, з банками США співпрацює диктаторський режим Кімів у Північній Кореї.

За даними розслідування американського каналу NBC, який посилається на таємні фінансові документи, влада комуністичної Кореї має джерела фінансування за кордоном. Про це пише польська Rzeczospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США внесли до санкційного списку 5 росіян і спецзагін "Терек"

Північна Корея регулярно погрожує Західним країнам ядерними ударами. КНДР багато років перебуває під санкціями. Проте це не заважає її лідеру Кім Чен Ину отримувати гроші через міжнародні фінансові установи.

Як йдеться в розслідуванні NBC, Пхеньян роками використовує мережу компаній-прокладок і китайських посередників, щоб відмивати кошти через банки в Нью-Йорку. Багаті компанії-прокладки створюють раптово і масово, але в міжнародних фінансових установ до них немає зауважень. За кілька останніх років влада в комуністичній Кореї вивела так щонайменше $175 млн. Транзакції проводили, зокрема, через JPMorgan і Bank of New York Mellon.

Виявлені та проаналізовані фінансові документи FinCEN Files – спільний проєкт "Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів", видання BuzzFeed News, каналу NBC та понад 400 журналістів з усього світу.

Мережа боротьби з фінансовими злочинами Департаменту казначейства США критикує розголошення документів і пропонує Міністерству юстиції розслідувати резонансні викриття. Експерти зазначають, що витік документів підриває міжнародну безпеку банківських даних, бо журналісти можуть знаходити секретну інформацію.

Зараз ви читаєте новину «Диктатори відмивають гроші через американські банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути