Ексклюзиви
середа, 26 травня 2021 10:00

Деолігархізація Зеленського й нова можлива агресія Росії проти України в серпні - що про нас пише світова преса

Деолігархізація Зеленського й нова можлива агресія Росії проти України в серпні - що про нас пише світова преса
Віктор Медвечук, проти якого є судовий вирок про домашній арешт/ Reuters

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну й події навколо неї.

"Мобільні пункти вакцинації біля кордонів з Україною", - Gazeta Wyborcza, Польща

З червня для українців уздовж кордону з Україною працюватимуть мобільні пункти вакцинації. Українці зможуть безплатно зробити щеплення, якщо навчаються чи працюють у Польщі й мають право на постійне чи тимчасове перебування. Потрібно буде прийти з паспортом і вказати адресу проживання в Польщі, а студентам показати студентський квиток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Напад на Медведчука ставить Зеленського в пряму конфронтацію з Путіним - що про нас пише світова преса

Зараз біля пунктів пропуску з Україною за 130 злотих можна здати експрес-тест на Covid-19.

Платні тести не обов'язкові під час в'їзду в Польщу, але звільняють від примусового карантину.

"Зеленський проти олігархів", - ВВС, Велика Британія

Через два роки після того, як Зеленський став президентом, він оголосив боротьбу проти олігархів. Відповідні обіцянки допомогли йому перемогти 2019-го.

Українські олігархи - невелика група надбагатих бізнесменів, які домінують в економічному й політичному житті країни. Більшість розбагатіли в 1990-х, задешево скупивши державні активи під час приватизації. Одразу стали власниками прибуткових монополій.

Щупальця олігархів проникають глибоко в українське суспільство. У багатьох є власні партії й канали. У деяких свої судді й високі державні службовці, готові за потреби виконувати їхні вказівки. Зіткнувшись із такою гнилою структурою, важко провести будь-яку реформу, яка б загрожувала екосистемі олігархів.

Проте в останні тижні під тиском США з'явилися ознаки, що Зеленський намагається зрушити справу з мертвої точки. У березні Вашингтон запровадив санкції проти мільярдера Ігоря Коломойського, який колись мав ділові зв'язки з Зеленським. Йому й родичам заборонили в'їзд в США. Коломойський, мабуть, найвідоміший олігарх. Грубий у словах і в методах, у нього широке коло інтересів - від видобувних галузей до авіакомпаній. 2016 року уряд націоналізував його "Приватбанк" після того, як з балансу зникли $4,5 млрд.

Ще є багатий бізнесмен і друг Путіна Віктор Медведчук, якого цього місяця звинуватили в держзраді й посадили під домашній арешт. Роками до Медведчука в українських політичних колах ставилися терпимо, бо вважали каналом зв'язку з Кремлем. Оскільки Зеленський мало просунувся у спробах домовитися з Росією щодо припинення війни на сході, розрахунок змінився.

Експрезидент і олігарх Петро Порошенко може виявитися найделікатнішим випадком. Кондитерський магнат виграв вибори 2014-го, а п'ять років потому програв їх Зеленському. Після відходу з поста зіткнувся з серією розслідувань і судових переслідувань. Але відхиляє всі звинувачення як політично мотивовані.

На прохання Зеленського РНБО склала список із 13 олігархів, і найближчими тижнями, мабуть, буде законопроєкт про деолігархізацію. Багато людей, в яких був досвід роботи з Зеленським, сумніваються в успіху задуму.

Олександр Данилюк був ключовим членом команди Зеленського й секретарем РНБО. Він вважає, що це лише піар і будь-які кроки проти олігархів також завдають шкоди економіці. Він каже, що президент не здатний побороти вплив олігархів.

Відомо також, що Зеленський уважно стежить за рейтингом. Критики мають сумніви, чи зможе він витримати шквал критики з боку телеканалів, якими володіють олігархи.

Зеленський, принаймні частково, наслідує Путіна, який на початку правління вимагав, щоб мільярдери підтримали його або відмовилися від статків. Путін у 2000-х провів показові справи проти Ходорковського й Березовського, а решта швидко погодилися на його умови. Може, це те, що Зеленський хоче зробити з Медведчуком? Може, думає, що йому не доведеться боротися з усіма?

"Росія попереджає Туреччину через зв'язки з Україною", - Reuters, Велика Британія

Глава МЗС Росії Сергій Лавров застеріг Туреччину від того, що, за його словами, є спробами розпалити "мілітаристські настрої" в Україні. Це сталося після того, як Анкара здійснила кроки для розвитку співпраці з Києвом.

Президент Туреччини Таїп Ердоган минулого місяця пообіцяв підтримати Київ на тлі нарощування російських військ уздовж українських кордонів. Турецький глава сказав тоді, що його країна, як член НАТО, та Україна запустили платформу для обговорення співпраці в оборонній промисловості, і додав, що це "в жодному випадку не є кроком проти третіх країн".

"Наполегливо рекомендуємо турецьким колегам уважно аналізувати ситуацію й припинити підживлювати мілітаристські настрої Києва. Сподіваємося, Анкара скоректує свою лінію, виходячи з наших законних побоювань", - заявив Лавров.

Він додав, що заохочення "агресивних" дій України щодо Криму, анексованого Росією, означає посягання на територіальну цілісність Росії.

Туреччина з іншими членами НАТО розкритикувала анексію Криму Москвою 2014-го й підтримує територіальну цілісність України на тлі того, як українські війська сьомий рік борються з проросійськими сепаратистами на сході країни. Анкара також продає Києву військові дрони.

Але Туреччина також має тісну співпрацю з Москвою щодо конфліктів у Сирії, Лівії й Нагірному Карабаху, а також співпрацює в галузі оборони та енергетики.

"Україна закликає Конгрес зберегти санкції проти "Північного потоку-2", - Financial Times, Велика Британія

Україна тисне на Вашингтон через газопровід "Північний потік-2" з Росії до Німеччини, закликаючи Конгрес зберегти санкції проти цього проєкту.

Український парламент підтримав резолюцію, яка закликає парламентарів США скасувати рішення адміністрації президента Джо Байдена скасувати деякі санкції з цього проєкту.

Трубопровід, будівництво якого наближається до завершення, дасть змогу Росії обійти транзит газу через Україну. Київ давно стверджує, що "Північний потік-2" позбавить його цінних доходів від транзиту газу та зробить уразливішим до російської агресії.

Зеленський заявив, що завершення будівництва буде "особистою втратою" для Байдена й "серйозною політичною перемогою" Москви. Київ хоче мобілізувати давній двопартійний опір проєкту в Конгресі. Вашингтон упродовж багатьох років категорично виступав проти трубопроводу.

Санкції щодо компанії Nord Stream 2 AG, яка будує трубу, були зупинені Держдепом США. Водночас санкції щодо інших компаній, зокрема, кораблів, які прокладають трубопровід, збережені.

Адміністрація Байдена захищає свій крок як спробу відійти від лінії Трампа і перезавантажити відносини з Німеччиною - головним європейським союзником США. Там розглядають трубопровід як ключ до енергетичної безпеки.

Українські депутати прийняли резолюцію через кілька годин після того, як сенатори-республіканці ухвалили закон про відновлення санкцій щодо компаній, що беруть участь в будівництві трубопроводу.

Київ заявляє, що якби Росія змогла обійти Україну, це усунуло б всі стримуючі фактори для залякування. Кремль в цьому році розмістив понад 100 тис. військ уздовж східного кордону України й у Криму. Москва не скасувала нарощування сил і, можливо, ще планує військові вторгнення.

"Для Росії "Північний потік-2" - інструмент маніпулювання й упливу в Європі. 80% російських військ, дислокованих на кордоні з Україною в березні та квітні, усе ще на своїх місцях. Оскільки Кремль планує масштабні військові навчання в серпні, коли очікується завершення будівництва трубопроводу, тоді Росія буде в найбільшій готовності розпочати бойові дії проти України наприкінці літа", - каже глава військової розвідки України, полковник Кирило Буданов.

Протистояння через трубопровід - складний геополітичний розклад для Києва, який шукає більшої військової підтримки США й хоче, щоб адміністрація Байдена відіграла активнішу роль разом із Німеччиною та Францією у нестійких мирних переговорах із Росією.

Зараз ви читаєте новину «Деолігархізація Зеленського й нова можлива агресія Росії проти України в серпні - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути