Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2020 10:09

Чехія різко відреагувала на звинувачення Лукашенка в організації протестів

Чехія різко відреагувала на звинувачення Лукашенка в організації протестів
У Чехії обурились у відповідь на звинувачення Лукашенка. Фото: МЗС Чехії

Міністерство закордонних справ Чехії викликало посла Білорусі після заяви Олександра Лукашенка про те, що поствиборчими протестами в країні нібито керували, зокрема з Чехії.

"Ці заяви абсолютно недоречні. Чеський уряд не брав участі в організації демонстрацій. Ми вже давно намагаємося підтримати громадянське суспільство, народ Білорусі має право висловлюватися в громадських справах. Свобода слова і зборів повинна бути стандартом у Європі", - заявив Томаш Петршичек в ефірі Ceska Televize.

Міністр закликав Лукашенка надати докази твердження про те, що Чехія причетна до організації антиурядових протестів, якщо він налаштований серйозно. У міністерстві також засудили теперішню ситуацію в Білорусі, хід виборчої кампанії, арешт опозиційних кандидатів і недопущення в'їзду в країну міжнародних спостерігачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сльозогінний газ і гумові кулі: як минула ніч у Мінську

"Це явне свідчення того, що вибори не були вільними і не відповідали стандартам демократичних", - сказав міністр закордонних справ.

Олександр Лукашенко звинуватив іноземців в організації протестів у Білорусі, які спалахнули після оголошення попередніх результатів президентських виборів. Зокрема, причетними вважає Польщу, Чехію, Росію та Україну.

Зараз ви читаєте новину «Чехія різко відреагувала на звинувачення Лукашенка в організації протестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути