пʼятниця, 14 квітня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Більшість американців хочуть бачити Україну в НАТО: що пише світова преса
6

Витік документів Пентагону показує серйозні чвари всередині влади РФ щодо війни в Україні. Зокрема, між мінобороною і ПВК "Вагнера". Київ незадоволений скепсисом у Пентагоні щодо перспектив українського наступу, що може вплинути на постачання зброї від США та партнерів. 55% американців підтримують вступ України в НАТО. Поки триває війна членство під сумнівом, але перспектива дедалі реальніша. Експерти кажуть, що в Альянсі розуміють, що прийняття Києва буде дешевшим за ресурсами, ніж допомога поза НАТО протистояти російській агресії. Таку перспективу обговорюють навіть ті, хто раніше не хотів про це й слухати. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Більшість американців хочуть, щоб Україна вступила в НАТО", Newsweek, США

Більшість американських виборців, опитаних Newsweek, заявили, що хочуть, щоб Україна вступила в НАТО. 30% рішуче підтримують вступ, і 25% скоріше підтримують. 5% категорично проти, 5% проти, і 26% байдужі. 7% не знають.

55% американців підтримують вступ України в НАТО

27% повністю погоджуються, що захист України "життєво важливий" для національних інтересів США. 29% просто згодні. 22% не згодні, й не не згодні. 7% не згодні. 5% категорично не згодні. І 9% не знають.

Українські лідери вважають, що п'ята стаття НАТО про колективну оборону - єдиний достатній захист від російської агресії, що триває. Ці амбіції мають широку підтримку серед українських виборців, а намір приєднатися до Альянсу закріплений у конституції України.

Автор: Getty Images
  Американські військові беруть участь у навчаннях НАТО «Залізний вовк», 26 жовтня 2022 року у Фабраді, Литва
Американські військові беруть участь у навчаннях НАТО «Залізний вовк», 26 жовтня 2022 року у Фабраді, Литва

Києву тривалий час відмовляли навіть у Плані дій щодо членства, побоюючись спровокувати відплату Володимира Путіна. А після 2014 року, щоб уникнути прямого конфлікту з росіянами та місцевими маріонетками на частині східної України.

Повномасштабне вторгнення Росії знову пожвавило питання членства України в НАТО. Малоймовірно, що члени Альянсу погодяться прийняти Київ, поки він у стані війни з Росією. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна колись приєднається до блоку, але підкреслив, що це "довгострокова" пропозиція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

Співзасновник та директор з досліджень британської Ради з геостратегії Джеймс Роджерс каже, що "абсолютна більшість за прийняття України в НАТО" особливо помітна, враховуючи політичні дебати навколо цієї пропозиції.

"Знаю, принаймні, у Великій Британії до минулого року не було великого розуміння України", - додав він, зазначивши, що опір Києва вторгненню привернув і утримав увагу людей на Заході.

Автор: East News
  Українські військові біля Бахмута
Українські військові біля Бахмута

Президент Джо Байден та інші лідери НАТО дали зрозуміти, що вступ України не є неминучим, хоча вони рішуче відмовилися від вимог Росії виключити Київ із майбутнього членства.

Офіс президента Володимира Зеленського працює з іноземними партнерами над альтернативними гарантіями безпеки. Наприклад, у рамках Київської угоди про безпеку - як тимчасові заходи, хоча вони наголосили, що не бачать прийнятної альтернативи повному членству в НАТО.

Політики Альянсу збираються, врешті, прийняти Україну, незважаючи на запеклий опір Росії та нерішучість Заходу

Колишній директор з планування політики НАТО Фабріс Потьє каже, що політики союзників збираються прийняти Київ, попри запеклий опір Росії і традиційну нерішучість Заходу.

"Навіть лідери "Великої сімки" та лідери в Європі зрозуміли, що іншого шляху немає. З моїх розмов за останні місяці ясно, що ви можете говорити про членство в НАТО у таких місцях, як Берлін, де раніше це було повним табу. Раніше ця тема могла змусити людей встати з-за столу, а тепер кивають головами. Вони не погодяться з тим, коли прийняти. Але зараз є більш фундаментальне розуміння, як далеко Путін готовий зайти. Ніщо інше не може його зупинити, крім стіни, збудованої НАТО. Деяким лідерам, зокрема американцям, незручно визнати, що маємо стримувати Росію повною мірою, але така реальність. Якщо продовжимо робити те, що робимо, а це свого роду спеціальні, позанатовські рамки, це коштуватиме нам значно більше, з погляду, ресурсів та підтримки, ніж сам вступ України", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

Респонденти опитування Newsweek також позитивно поставилися до заявки Грузії на членство в НАТО - амбіції, які спонукали росіян не раз загрожувати новою війною своєму південнокавказькому сусідові.

23% опитаних рішуче підтримали вступ, 25% підтримали амбіції Тбілісі щодо членства. 31% залишилися байдужими, а 8% були категорично проти, проти - 5%. 12% сказали, що не знають.

"Витік документів Пентагону свідчить про чвари російської влади через Україну", CNN, США

Витік секретних документів розвідки США свідчить про серйозні чвари між російськими офіційними особами. Зокрема, між ФСБ та міноборони.

Путін викликав міністра оборони та голову ПВК "Вагнера" на зустріч 22 лютого, щоб вирішити публічну суперечку про постачання боєприпасів

У документах зазначається, що Путін викликав міністра оборони Сергія Шойгу та голову ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина на зустріч 22 лютого, щоб вирішити публічну суперечку про постачання боєприпасів. Пригожин звинуватив міноборони РФ у створенні "серйозних проблем" із постачанням для його військ. Він дійшов до того, що звинуватив керівництво армії Росії у "зраді" за те, що не дало боєприпасів, і "не допомогло з авіаперевезеннями".

У документах докладно описується спостереження США за російською розвідкою. Документи також показали, якою мірою американці проникли до міноборон РФ і ПВК "Вагнера". В основному через перехоплені повідомлення і агентів, які тепер можуть бути виявлені й наражені на небезпеку.

"Виток показує, що США знову недооцінюють нас - українські чиновники обурені", Politico, США

Українці обурені витоком таємних документів розвідки США. Їхній гнів пов'язаний не так з оцінкою української військової готовності та стійкості або з виявленою нестачею зброї, включаючи ракети для ППО, як із песимізмом щодо шансів України відвоювати значні території, коли очікуваний контрнаступ, ймовірно, незабаром розпочнеться.

Публічно українська влада применшує наслідки витоку, заявляючи, що він не вплине на відносини між Києвом та Вашингтоном. Але за лаштунками менше незворушності. Два високі українські чиновники на умовах анонімності заявили, що секретні документи відображають погляди скептиків у вищому ешелоні Пентагону та Ради національної безпеки США.

Автор: East News
  Українські військові біля Бахмута
Українські військові біля Бахмута

"Рік тому вони казали, що ми не зможемо протриматися перед російським вторгненням довше кількох днів", - сказав чиновник.

Тому вердикт, що міститься в документах, що від українського контрнаступу можна очікувати лише "скромних результатів", "слід не брати до уваги", заявив один з високих українських радників. Інший заявив, що зменшення перспектив контрнаступу може також мати несприятливий ефект доміно для європейських союзників, що ускладнить їх бажання давати кращу зброю і швидше, зменшуючи шанси на успіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Це занепокоєння поділяють і деякі американські генерали у відставці, такі як Бен Ходжес, колишній командувач армії США в Європі та ветеран Іраку та Афганістану.

"Якщо цей витік має рацію, то це пророцтво, яке саме по собі здійснюється. Адміністрації США каже, що Україна не має перемогти. Це призводить до поступового надання менших можливостей для фактичної перемоги", - заявив він.

Вагання Заходу щодо того, що і коли постачати, а також внутрішні дебати серед західних союзників і в адміністрації Байдена щодо поставок ризикують чинити деморалізуючий вплив

Ходжес, зі свого боку, набагато оптимістичніший, ніж голова Об'єднаного комітету начальників штабів, генерал Марк Міллі, щодо українських перспектив. Він провідний прихильник того, щоб Україна розпочала боротьбу за Крим. Він не раз скаржився, що вагання Заходу щодо того, що і коли постачати, та внутрішні дебати серед західних союзників і в адміністрації Байдена щодо постачань зброї ризикують чинити деморалізуючу дію. Він побоюється, що військова підтримка потребує постійних компромісів та переговорів.

Українці вже давно незадоволені тим, що вважають зволіканнями з боку Вашингтону, а також деяких інших західних союзників, коли йдеться про постачання сучасної зброї. Вони вважають керівництво Пентагону особливо вперте та обережне, тоді як Держдеп США під керівництвом Блінкена надає набагато більше підтримки.

Автор: Getty Images
  Українські військові на самохідній артилерійській установці «Півонія» біля Бахмута, 15 березня. Більше половини американців хочуть, щоб Україна вступила в НАТО
Українські військові на самохідній артилерійській установці «Півонія» біля Бахмута, 15 березня. Більше половини американців хочуть, щоб Україна вступила в НАТО

"Думаю, в адміністрації Байдена, і на Капітолійському пагорбі є деякі чиновники та депутати, які хочуть відкалібрувати допомогу, щоб спонукати українців укласти якусь угоду. Вона, боюся, не на користь України і не на користь Заходу", - сказав радник українського уряду, який перебуває в США.

"Протягом останнього року допомога коливалася туди-сюди. Спочатку радник США з національної безпеки Джейк Салліван був головним прихильником стриманості, тому ми не поставили українцям жодної ракети Stinger до 10 днів після вторгнення, коли всі помилково припускали, що Київ впаде. Його обережність була однією з причин, чому допомога була млявою на початку. Особливо упродовж перших шести місяців. Потім його думка дещо змінилася, і постачання стали надходити вільніше", - сказав він.

Автор: East News
  Українські військові біля Бахмута
Українські військові біля Бахмута

"Розуміємо, Салліван зараз повертається до позиції, за якою війну необхідно згорнути, звідси й калібрування допомоги Україні у сфері безпеки. Блінкен був дуже солідним з точки зору потужної підтримки українцям, але показав себе менш впливовим і менш ефективним щодо переконання президента Байдена", - додав він.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що витік містив "суміш" правди та брехні. Він додав, що точна інформація вже застаріла.

Деякі деталі, що містяться в документах про західну підготовку та допомогу, розміри українських батальйонів, український брак ракет і артилерійських снарядів, можуть бути корисними для росіян. Але вже багато публічно повідомляли про виснаження українських запасів, як і про занепокоєння станом української ППО.

Розкриті у витоках дані не будуть новиною для Росії

З листопада Україна сама не приховувала гострої потреби у багатьох системах ППО та винищувачах. Як для захисту інфраструктури від російських ракетно-авіаційних ударів, так і для захисту на передовий. Тому розкриті у витоках дані поки що не будуть новиною для Росії, заявили українські офіційні особи.

Що особливо важливо, документи не розкривають натяків на українські бойові плани контрнаступу, що може бути пов'язане з українською завбачливістю. Україна тривалий час обережно ставилася до того, якими оперативними подробицями ділиться зі США та іншими союзниками, побоюючись витоків.

Автор: East News
  Українські військові біля Бахмута
Українські військові біля Бахмута

"Ми не давали США всю інформацію навіть про те, де підрозділи, їхні розміри та можливості", - сказав один український воєначальник.

За його словами, Штати допомагали українцям у розігруванні різних сценаріїв контрнаступу, але остаточне рішення, де і як завдати удару, ретельно охоронятиметься.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

Радник Зеленського повідомив, що Київ уже вніс поправки до деяких військових планів після витоку – не стратегічних, а тактичних. У ЗМІ з'явилися чутки, що витік викликав відстрочку початку контрнаступу після заяв, зроблених прем'єром Денисом Шмигалем, який заявив, що операції, спрямовані на повернення втрачених територій, навряд чи розпочнуться найближчим часом, але плануються на літо.

Відтермінування початку наступу, яке, швидше за все, відбудеться у червні, більше пов'язане з постачанням зброї, яку українці відчайдушно хочуть отримати перед цим, а також через погоду. Земля на півдні та сході України промокла через постійні дощі протягом м'якої зими.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що з витоку секретних документів Пентагону знаємо, що військові США вважають, що війна цього року може зайти в глухий кут. Але водночас усе в руках українського керівництва, США та союзників, які можуть змінити ситуацію. У Росії посилюють мобілізацію, дозволяючи давати повістки онлайн. Москві потрібно більше солдатів для війни. Для тих, хто буде ухилятися від мобілізації та загибелі в Україні передбачено покарання у вигляді позбавлення практично всіх цивільних прав та арешту.

Зараз ви читаєте новину «Більшість американців хочуть бачити Україну в НАТО: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути