Ексклюзиви
середа, 16 вересня 2020 11:08

Білоруська опозиція грає на руку Путіну - політолог

Білоруська опозиція грає на руку Путіну - політолог
Характер білоруських протестів стає позиційним - Саакян. Фото: Українське Радіо

Протистояння в Білорусі набуває характеру позиційного, вважає політолог Олег Саакян. Суспільство намагається не нарощувати конфлікт і діяти за логікою "всіх не пересадять". Все більше розширюється соціальна база протестів - приєднуються працівники сфери культури, спорту. Процес набуває вже не лише низової форми, а й внутрішньо елітарної. Є виступи проти влади і в дипломатичних колах, і серед ексурядовців.

"Зустріч з Путіним була заздалегідь домовленою. Лукашенко її всіляко відтягував, аби підійти з якомога менш поганими позиціями, намагався подавити суспільне повстання. Півтора мільярда Росія надає адміністрації Лукашенка для компенсації тих втрат, яких вже зазнала білоруська економіка внаслідок страйків трудових колективів і акцій протестів. Також говорили про спільні військові навчання, які є одною з головних поступок Лукашенка в бік Росії в обмін на її підтримку. Вже незабаром почуємо з російського боку, які саме елементи з інтеграції союзної держави просуватимуться внаслідок цих перемовин. Не все озвучувалось. Існують приховані домовленості, зважаючи, що поглинання Білорусі є російською ідеєю-фікс і цією ситуацією Путін скористається по максимуму, - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хочеться вірити, що військового втручання не буде - Тихановська про зустріч Путіна і Лукашенка

Підтвердила застороги і білоруська опозиція. Повністю ігнорують зовнішній контекст подій навколо Білорусі і намагаються зіграти на руку Путіну. А для нього послаблення білоруської державності є сприятливим незалежно чи воно відбудеться через ротацію еліт, чи ослаблення самого режиму Лукашенка, чи через хаотизацію країни в цілому. У його інтересах "розжиження" білоруської державності, щоб її легше випити через соломинку. Тому будь-які романтичні заяви, щоб він виступив з тиском на Лукашенка - гра проти власної держави і суспільства.

Є ймовірність, що російські війська, які зайшли в Білорусь з навчаннями, там залишаться. Хоча зараз такої необхідності немає, і скоріш за все, за планом А знову будуть виведені з Білорусі. Поки грають "ядами" з західними лідерами. Але якщо протести у Білорусі ще більш наберуть обертів, то Путін затримає війська у Білорусі як "гарант дружби і стабільності". Поки більш вірогідним є лише перекид додаткових поліцейських сил Росії для подавлення білоруського повстання".

Президент Росії Володимир Путін пообіцяв Олександру Лукашенку, який виконує обов'язки президента Білорусі, надати державний кредит у $1,5 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Білоруська опозиція грає на руку Путіну - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути