четвер, 05 листопада 2020 13:09

Білорусь: проти засновників популярного Telegram-каналу відкрили кримінальні справи

Білорусь: проти засновників популярного Telegram-каналу відкрили кримінальні справи
20 жовтня суд Центрального району Мінська визнав Telegram-канал Nexta та його логотип "екстремістськими матеріалами", через що адміністратори каналу змінили назву на Нехта. Фото: Reuters

Проти засновників білоруського Telegram-каналу Нexta Live Степана Путило та Романа Протасевича відкрили кримінальні справи за організацію масових заворушень. У серпні Путила вже оголосили в розшук у Білорусі та в Росії.

У постах Telegram-каналу співробітники силових структур виявили "багаторазові факти закликів до протестів, блокування доріг, страйків і координації несанкціонованих масових заходів", повідомляє Слідчий комітет Білорусі.

У Nexta це поки що ніяк не коментують. 20 жовтня суд Центрального району Мінська визнав Telegram-канал Nexta та його логотип "екстремістськими матеріалами", через що адміністратори каналу змінили назву на Нехта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусь не впустили 20 українців

Nexta Live став найпопулярнішим Telegram-каналом у Білорусі й за її межами (1,8 млн підписників) через висвітлення протестних акцій, які почалися після президентських виборів. Періодично в каналі з'являються пости із закликами до протестувальників, які фактично координують їхні дії.

До створення Telegram-каналу Nexta Live Путило працював над Nexta на YouTube. Його діяльність привернула увагу білоруських правоохоронців ще 2018 року. Проти блогера безуспішно намагалися порушити кримінальну справу через образу президента, бо одне з відео називалося "‎Лукашерлок".

2019-го автори каналу опублікували документальний фільм "Лукашенко. Кримінальні матеріали". Його білоруська влада також визнала екстремістським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко почав звільняти чиновників. Це можуть бути останні рішення його режиму

У вересні в офіс IT-компанії PandaDoc у Мінську прийшли з обшуком від Департаменту фінансових розслідувань. Працівників компанії закрили в офісі, відібрали телефони й вимагали паролі від компʼютерів, погрожуючи вилучити техніку. Пізніше топменеджерів IT-компанії арештували за участь у білоруських протестах проти режиму Олександра Лукашенка.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь: проти засновників популярного Telegram-каналу відкрили кримінальні справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути