четвер, 05 листопада 2020 10:01

Лукашенко почав звільняти чиновників. Це можуть бути останні рішення його режиму

Лукашенко почав звільняти чиновників. Це можуть бути останні рішення його режиму
3 листопада звільнили з посад держсекретаря Ради безпеки Білорусі Валерія Вакульчика та заступника міністра внутрішніх справ Олександра Барсукова. Фото: Reuters

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звільнив із ключових держпосад кількох чиновників та призначив їх своїми помічниками, закріпивши за окремими регіонами.

Скільки він зможе залишатися при владі, з огляду на масові протести, розповів голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко, повідомляє "24 канал".

"Протести продовжуються, загальнонаціональний страйк посилюється. Відповідно, зараз Лукашенко хоче показати, що залишається головним обличчям свого режиму і не втратив ситуацію", – пояснює експерт.

3 листопада звільнили з посад держсекретаря Ради безпеки Білорусі Валерія Вакульчика та заступника міністра внутрішніх справ Олександра Барсукова. Вакульчика звільнили з військової служби в запас за віком, із правом носіння військової форми та знаків розрізнення. Його відрядили в Комітет державної безпеки Білорусі. Крім того, він став інспектором по Брестській області. Барсукова звільнили в запас аналогічно. Він став помічником Лукашенка по Мінську. Раніше також звільнили міністра внутрішніх справ Білорусі генерал-лейтенанта міліції Юрія Караєва, який наразі став помічником президента по Гродненській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко хоче допомогти Макрону в діалозі з мусульманами

На думку Чаленка, низку останніх відставок можна пояснити тим, що, з одного боку, Лукашенко намагається зберегти вплив на своє оточення. З іншого – має певні думки щодо можливого перевороту всередині країни і тому хоче прибрати людей, які, ймовірно, можуть нести ризики для режиму. Відправляючи чиновників у запас, але залишаючи їм можливість носіння зброї, Лукашенко дає сигнал, ніби режим залишається. Але, водночас, позбавляє їх оперативного управління взятими сферами. Тобто вони залишаються в статусі радників у конкретних регіонах, куди він їх призначив, таким чином намагаючись зберегти гарне обличчя за не дуже гарної гри.

За словами експерта, не дивлячись на підтримку Москви, з кожним тижнем шанси на те, що Лукашенко залишиться, зменшуються. І, якщо ще 3 тижні тому ситуація була "50 на 50", то сьогодні сила протестів дійсно може повалити його режим.

Тому далі можливі два варіанти. З одного боку, можуть прийти новопризначені люди, які жорстко подавлять акції і візьмуть на себе відповідальність за такі дії. З іншого – це просто останні кроки диктатора. В Україні, наприкрад, коли Віктор Ющенко завершував президентську каденцію, то намагався всіх наближених до себе людей нагородити званнями і максимально "прилаштувати". Цілком можливо, що зараз Лукашенко цим і займається, бажаючи зберегти вплив на майбутнє, навіть за втрати безпосередньої влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліція не побачила злочину в тому, що сину Лукашенка видали автомат

25 жовтня збіг термін "народного ультиматуму", який опозиція висунула Лукашенку. У цей день протестувальники вкотре вийшли на вулиці країни. За даними опозиції, у Мінську на акції протесту зібралися "понад 100 тис. учасників". В МВС країни повідомили про затримання на акціях 25 жовтня 520-ти людей.

Наступного дня після завершення терміну "народного ультиматуму" в Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк.

27 жовтня за участь в акціях затримали 581 особу, повідомило МВС країни, з них 486 - у Мінську. Затримували протестувальників також у Бресті, Гродні, Ліді, Могильові.

У Мінську у неділю 1 листопада при розгоні мітингувальників силовики застосували сльозогінний газ, вогнепальну зброю та гранати. На відео, що поширюють у соцмережах, чути постріли, видно вибухи.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко почав звільняти чиновників. Це можуть бути останні рішення його режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути