Ексклюзиви
четвер, 06 січня 2022 17:27

Бійня в Алмати та прибуття "миротворців", які захоплювали Крим і Донбас - що відбувається у Казахстані

Бійня в Алмати та прибуття "миротворців", які захоплювали Крим і Донбас - що відбувається у Казахстані
У Казахстані тривають протести. Фото: Reuters

У казахському місті Алмати, який є епіцентром протесту, на пл. Республіки військові стріляють у людей та транспорт. У місті відбувається "справжня бійня".

Про це повідомив у Telegram Ateo Breaking 6 січня.

"На пл. Республіки військові вже 15 хв. ведуть безладний вогонь по людях та машинах. Повідомляється про поранених та жертви. Інтернет у країні вимкнений", - йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС звернулося до українців, які перебувають у Казахстані: перелік важливих порад

Також очевидці зняли, як протестувальники перекрили залізницю. Де саме – не уточнюють. На кадрах помітна група мітингарів, яка заблокувала рух поїзда.

Тим часом до Алмати прибув перший літак з російськими військами.

Упродовж кількох годин військові РФ розпочнуть чергування у місті. Військові частини поблизу Алмати приведені у підвищену бойову готовність, пише "Vласть" з посиланням на аномійне джерело.

Від Росії до складу так званих миротворчих сил увійшли підрозділи ВДВ, які перекидають військово-транспортною авіацією. Завданням контингенту стане охорона державних та військових об'єктів.

Міноборони РФ показало кадри вильоту російських десантників до Казахстану

Усі перекинуті в Казахстан військовослужбовці десантних спецпідрозділів Збройних сил Росії брали участь в операції із захоплення Криму та агресії проти України, пише Inform Napalm.

За інформацією ЗМІ, РФ відправляє до Казахстану військових з 45-ї окремої бригади спеціального призначення ВДВ, 98-ї дивізії ВДВ та війська Центру спеціального призначення РФ "Сенеж".

"Згідно з розслідуваннями міжнародного розвідувальної спільноти InformNapalm, всі ці підрозділи РФ брали участь в агресії проти України не лише в ході операції із захоплення та окупації Криму, а й у бойових діях на Донбасі", - ідеться в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є загроза від Росії": експерт про сценарії протестів у Казахстані

Очікується, що на початковому етапі перекидання до Казахстану прибудуть близько 200 кадрових російських військовослужбовців. Окрім того, в країну перекидають й інші гібридні сили РФ.

"За даними, які розповсюдив портал Avia.pro, військовослужбовці ЗС РФ можуть бути залучені для зачистки в найбільш бунтівних містах Казахстану. А після цього їх спрямують на стратегічно важливі для Російської Федерації об'єкти – полігон із випробування засобів ПРО, космодром Байконур та інші", - ідеться у матеріалі.

Відповідно до рішення Ради колективної безпеки ОДКБ, ухваленого 6 січня 2022 року, в Республіку Казахстан направлені "миротворчі сили" низки країни. Основу їх складають підрозділи РФ.

Про постріли на площі Алмати стало відомо 6 січня. Однак на той час погодні умови не дозволяли належним чином оцінити там ситуацію. Місто огорнув туман.

6 січня в Алмати триває активна зачистка вулиць силовиками. Під час спецоперації в поліцію доправили понад 2 тис. осіб. Убиті десятки людей, особи жертв встановлюють, заявила прессекретарка департаменту поліції у Казахстані Салтанат Азірбек.

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня через зростання цін на скраплений автогаз. У країні запровадили режим надзвичайної ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Бійня в Алмати та прибуття "миротворців", які захоплювали Крим і Донбас - що відбувається у Казахстані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути