Ексклюзиви
четвер, 06 січня 2022 14:38

У найбільшому місті Казахстану триває зачистка: десятки жертв
7

У найбільшому місті Казахстану Алмати триває активна зачистка вулиць силовиками.

Під час спецоперації в поліцію доправили понад 2 тис. осіб, повідомляє Ateo Breaking у Telegram. Силовики беруть під контроль урядові будівлі.

"Від протестувальників зачистили площу Республіки. Центр міста оточили кілька сотень силовиків у камуфляжі й масках. Вони стріляли в учасників акції протесту. Тіло застреленого демонстранта лежить посеред вулиці", - ідеться в повідомленні.

Фото: Reuters

"В антитерористичній операції вбили десятки людей, особи жертв встановлюють", - заявила прессекретарка департаменту поліції Салтанат Азірбек державному телеканалу "Хабар 24".

Водночас в Атирау відносно спокійно. На площі приблизно 500 осіб. У них немає лідера, але присутні силовики. Немає інформації про пожежі чи погроми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС звернулося до українців, які перебувають у Казахстані: перелік важливих порад

Тим часом Киргизстан офіційно відмовився вводити війська в Казахстан для придушення протестів у рамках ОДКБ.

Посол Республіки Казахстан в Україні Дархан Калетаєв вважає, що ситуація в країні повернеться під контроль влади впродовж кількох днів. За його словами, у країні очікують 3 тис. військових із країн ОДКБ, які планують задіяти в охороні стратегічних об'єктів і великих державних установ. Після нормалізації ситуації сили ОДКБ вийдуть із країни.

У Казахстані під час масштабних демонстрацій протестувальники взяли під контроль аеропорт найбільшого міста країни Алмати. Згодом віцемер міста Єржан Бабакумаров заявив, що силовики вже звільнили аеропорт.

Протестувальники захопили резиденцію президента в Алмати.

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня через зростання цін на скраплений автогаз. У країні запровадили режим надзвичайної ситуації.

Під час протестів у Казахстані постраждали вже понад 1 тис. осіб. 400 людей госпіталізували, 62 особи в реанімації, сказала перша заступниця міністра охорони здоров'я республіки Ажар Гініат.

Зараз ви читаєте новину «У найбільшому місті Казахстану триває зачистка: десятки жертв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути