четвер, 28 вересня 2017 06:06

Американські підприємці планують виробляти "рибу з пробірки"

Американські стартапери планують нагодувати штучною рибою 5 тис. чоловік, не вбивши жодної тварини.

Критики відмовляються від штучного м'яса, вважають його непридатним для споживання та називають "франкен-м'ясо". В цей же час стартапери із Сан-Франциско змагаються між собою за право першими почати поставки штучного м'яса на ринок, повідомляє The Guardian.

"М'ясо з пробірки" - саме так називають вирощені in vitro (тобто в лаболаторних ємностях) м'язові волокна. Для їх виробництва використовують стовбурові клітини, котрі відбираються у живої тварини. В лабораторії в поживному середовищі вирощують кілька шарів м'язових волокон, потім накладають їх один на один, щоб отримати шматочок м'яса. В 2013 з такого м'яса була вперше зроблена яловича котлета. Вона була доволі сухою, проте цілком придатною до споживання. З того часу підприємці почали шукати можливість заробити на "м'ясі з пробірки". Найбільше ця ідея прижилася у Сан-Франциско, США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні різко подорожчало сало

Компанія Memphis Meats стала першою в світі, хто комерціалізував штучне м'ясо. З 2016 року вони виробляють мітболи (простою мовою - тефтелі) із курячого та качиного м'яса, вирощеного в пробірках. Їх конкуренти, Hampton Creek пообіцяли, що в кінці 2017 налагодять подібне виробництво.

Серед основних інвесторів індустрії "штучного м'яса" - Кімбал Маск, брат міліардера Ілона Маска, Білл Гейтс, Річард Бренсон і компанія Tyson Foods - другий серед найбільших виробників курятини, яловичини і свинини в світі.

Finless Foods є першою компанією, котра вирішила вирощувати для продажу м'ясо риби. Вона була заснована в 2016 році приятелями Майком Селденом і Брайаном Вірвасом. Стартапери вважають, що таким чином допомагають порятунку океанів, надаючи людям доступні морепродукти і не забруднюючи тим часом навколишнє середовище.

Компанія Finless Foods наймолодша з усіх — її лабораторія відкрилася лише в цьому році. Проте її засновники уже розраховують на виробництво продукції в обсязі достатньому, аби забезпечити потреби більш ніж 5 тис. чоловік.

Автор: theguardian.com
  Засновники Finless Foods  Брайан Вірвас (ліворуч) і Майк Селден
Засновники Finless Foods Брайан Вірвас (ліворуч) і Майк Селден

Селден та Вірвас не люблять слово "франкен-м'ясо" (мається на увазі алюзія на монстра Франкенштейна, зібраного із частин тіл мертвих людей) або "м'ясо з пробірки". Такі терміни не точні і несправедливі, - говорять ентузіасти. Вони порівнюють процес вирощування м'язових клітин із виготовленням пива. "Цей священний древній процес відбувається в гігантських, стерильних, запечатаних ферментерах, які мало чим відрізняються від біореакторів, які будуть використовуватися для вирощування м'яса в промислових кількостях," - говорять вони.

Головна проблема — змінити процес так, щоб можна було розширити виробництво. Друге пріоритетне завдання - стати конкурентноспроможним. Нині Finless Foods шукають альтернативу ембріональній бичачій сироватці, котру отримують із ембріонів телят і використовують як поживне середовище для росту клітин. "Ми говоримо, що працюємо, аби не шкодити тваринам, і знову ж таки шкодимо їм," - пояснює свою позицію Селден. Ну а поки компанія Finless Foods планує почати комерційне виробництво штучного м'яса блакитного тунця на кінець 2019 року.

Штучне м'ясо має вирішити проблему голоду та екологічного виробництва м'ясних виробів. Уперше скуштували штучну котлету на прес-конференції в Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «Американські підприємці планують виробляти "рибу з пробірки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути