четвер, 23 травня 2024 16:25

Як у Євросоюзі ставляться до підтримки України: опитування

Як у Євросоюзі ставляться до підтримки України: опитування
87% підтримують гуманітарну допомогу Україні. Фото: Pexels

87% опитаних жителів Європейсього союзу виступили за надання гуманітарної підтримки постраждали від війни.

83% погоджуються з прийомом до країн ЄС біженців, свідчить опитування Eurobarometer.

Економічні санкції проти російських уряду, компаній та приватних осіб підтримують 72% громадян країн ЄС. 70% згодні з наданням фінансової допомоги Україні.

Шестеро з десяти схвалюють надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, фінансування з боку Євросоюзу закупівлі та постачання військового обладнання Україні.

На очікування європейців від майбутнього найбільший вплив мало вторгнення Росії в Україну (42%), пандемія та інші проблеми у галузі охорони здоров'я (34%) та економічна й фінансова криза (23%).

У списку з п'ятнадцяти проблем війна Росії проти України посідає перше місце серед найважливіших викликів перед ЄС (35%, що на 7 відсоткових пунктів більше, ніж у листопаді минулого року). Далі йдуть імміграція (24%), міжнародна ситуація (22%) й інфляція (19%).

77% громадян ЄС виступають за спільну політику оборони й безпеки між країнами ЄС. 71% погоджується з тим, що Євросоюз повинен посилити свої можливості з виробництва військової техніки.

За спільну зовнішню політику країн ЄС виступають 69% респондентів. Понад дві третини згодні з тим, що Євросоюз є місцем стабільності в неспокійному світі і має достатню владу та інструменти для захисту економічних інтересів Європи у глобальній економіці.

Безпека й оборона є пріоритетною сферою діяльності ЄС у середньостроковій перспективі для 34% європейців. Далі йдуть клімат і навколишнє середовище (30%). На третьому місці - охорона здоров'я (26%), на четвертому - економіка та міграція (по 25%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише 10% європейців вірить, що Україна зможе перемогти Росію: опитування

Водночас 46% європейців вважають, що забезпечення миру і стабільності буде мати найбільший позитивний вплив на їхнє життя в короткостроковій перспективі, далі йдуть безпека поставок продуктів, охорони здоров'я та промисловості в ЄС (28%), створення більшої кількості робочих місць та управління міграцією (26%).

74% респондентів заявили, що відчувають себе громадянами ЄС. Це найвищий показник за останні 20 років. 62% опитаних оптимістично налаштовані щодо майбутнього ЄС. Довіра до ЄС також зросла і зараз становить 49%, тоді як довіра до національних урядів - 33%.

Майже шість європейців із десяти задоволені тим, як працює демократія в ЄС (57%) і в їхніх країнах (58%).

47% респондентів оцінюють ситуацію як "хорошу", що є найвищим показником з 2019 року. 45% вважають, що економічна ситуація в Європі залишиться стабільною протягом наступних 12 місяців.

Дослідження проводили з 3 по 28 квітня 2024 року у 27 країнах-членах ЄС. Опитали 26 399 респондентів.

72% респондентів погодилися із думкою, що Україна має шукати і дипломатичний шлях завершення війни.

Про це повідомив Київський міжнародний інституту соціології, який опублікував результати опитування, проведеного 5-10 лютого.

У травні 2022 року з такою думкою погоджувалися 59% респондентів, розповіли соціологи.

Зараз ви читаєте новину «Як у Євросоюзі ставляться до підтримки України: опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути