Ексклюзиви
неділя, 18 червня 2023 09:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Як Путіну допоможе зустріч із африканськими лідерами ‒ прогноз аналітиків

Як Путіну допоможе зустріч із африканськими лідерами ‒ прогноз аналітиків
За словами аналітиків ISW, російський диктатор Володимир Путін намагатиметься використати зустріч із африканськими лідерами. Фото: slovoidilo.ua

Російський диктатор Володимир Путін використає зустріч із африканськими лідерами і їхню риторику на свою користь.

Він, зокрема, намагатиметься уповільнити західну допомогу Україні. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Делегації від семи африканських держав зустрілися із президентом РФ у Санкт-Петербурзі 17 червня після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 16 червня. Вони намагалися запропонувати "загальний мирний план, орієнтований на відновлення міжнародної торгівлі".

На зустрічі Путін заявив, що Кремль вітає "збалансований" підхід африканських держав до вирішення війни в Україні.

Президент Коморських островів і нинішній голова Африканського союзу Азалі Ассумані під час зустрічі з Путіним використовував мову, схожу на улюблену Кремлем риторику "русского мира" щодо війни в Україні. Він, зокрема, заявив, що стабільність у Східній Європі, Африці та світі залежить від "братерських стосунків" між сусідніми слов'янськими "дружніми народами".

Ассумані також підкреслив, що мир в Україні важливий для забезпечення міжнародної продовольчої та енергетичної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один із африканців не побачив і не почув масовану ракетну атаку на Київ

На думку експертів, такі заяви Ассумані та включення до мирного плану гарантій відвантаження зерна свідчать про те, що держави, які беруть участь у цій пропозиції, вважають подолання економічних наслідків війни в Україні своїм першочерговим завданням.

"Делегація, ймовірно, прагне збалансувати Україну і Росію, щоб зберегти давні двосторонні відносини з Росією, не пов'язуючи себе дипломатично з війною, розв'язаною Кремлем", – йдеться у повідомленні.

Аналітики також вважають, що Кремль, ймовірно, скористається цією пропозицією для просування російських інформаційних операцій, спрямованих на уповільнення західної допомоги Україні. Водночас Путін не продемонстрував жодного наміру брати участь у будь-якому мирному процесі.

За даними ISW, Кремль регулярно сигналізує про фальшиву готовність вести переговори про врегулювання війни, щоб спонукати Захід до поступок і відмовити західних лідерів від подальшої підтримки України.

"Раніше Кремль активізував ці зусилля, щоб створити умови для свого наступу взимку-навесні 2023 року, і, ймовірно, посилить цю інформаційну операцію, намагаючись послабити підтримку України з боку Заходу під час контрнаступальних операцій", ‒ наголошується у звіті Інституту.

Аналітики нагадують, що Кремль уже використав такий же "розпливчастий мирний план", представлений Китаєм навесні 2023 року. І спробував використати заявлену китайську зацікавленість у переговорах щодо врегулювання війни в Україні для досягнення бажаних тісніших зв'язків з Китаєм.

"Кремль, ймовірно, використає інформаційну роботу з африканськими державами, щоб досягти посиленої двосторонньої та багатосторонньої взаємодії", – додають аналітики.

Президент Південноафриканської республіки Сіріл Рамафоса, перебуваючи 16 червня у Києві, оголосив 10 основних "складових" позиції країн Африканського Союзу щодо війни Росії проти України.

Під час російської ракетної атаки члени делегації спускалися у бомбосховище.

Зараз ви читаєте новину «Як Путіну допоможе зустріч із африканськими лідерами ‒ прогноз аналітиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути