Ексклюзиви
пʼятниця, 16 червня 2023 20:46

Президент ПАР озвучив 10 пунктів "африканської позиції" по війні

Президент ПАР озвучив 10 пунктів "африканської позиції" по війні
Президент Південноафриканської республіки Сиріл Рамафоса виступив за переговори та деескалацію. Фото: eastnews.ua

Президент Південноафриканської республіки Сиріл Рамафоса оголосив 10 основних "складових" позиції країн Африканського Союзу щодо війни Росії проти України.

Мають бути переговори дипломатичним шляхом, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми впевнені, що, рухаючись до цього миру, тому що всі війни колись закінчуються, ми віримо, що ця війна має закінчитися якнайшвидше через перемовини й дипломатичним шляхом", – вказав він на брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським.

Третьою складовою є деескалація конфлікту.

"Сьогодні під час нашого візиту ми чули ракетні удари. Така діяльність не дуже добре працює для встановлення миру. Тому ми говоримо про необхідність деескалації по обидва боки, щоб мир знайшов спосіб прийти та врегулювати ситуацію", – сказав Рамафоса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін або неадекватний, або не контролює російську армію – Зеленський

Четвертий пункт – суверенність держав і народів відповідно до статуту ООН. П'ята складова – необхідність гарантій безпеки для всіх країн.

"Шостою складовою є те, що обидві країни повинні забезпечити рух зернових і добрив", – сказав президент ПАР.

Однією з причин приїзду делегації стало те, що Африка відчуває негативні наслідки цієї війни. Ціни на зерно зросли, є нестача добрив.

"Сьомим основним елементом є гуманітарні питання. Потрібна гуманітарна підтримка тих, хто став жертвами війни, хто страждає. Ми підтримуємо цю гуманітарну допомогу. Восьмим основним компонентом є обов'язковий обмін полоненими. Це також має включати повернення дітей. Дев'ятою складовою є післявоєнна відбудова. Має бути допомога постраждалим через війну. І десятим основним елементом для нас є те, що під час наших дискусій президент Зеленський сказав, що ми повинні йти далі, краще взаємодіяти з країнами Африки", – підсумував Рамафоса.

Сьогодні в Україну приїхали президенти Союзу Коморських островів Азалі Ассумані, Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса, Республіки Сенегал Макі Салл, Республіки Замбія Хакаінде Хічілема, прем'єр-міністр Єгипту Мустафа Мадбулі і спеціальні представники президентів Республіки Конго Флоран Нтсіба і Республіки Уганда Рухакана Ругунда.

Під час російської ракетної атаки члени делегації спускалися у бомбосховище.

Раніше керівники ПАР, Єгипту, Сенегалу, Замбії, Республіки Конго та Уганди запропонували, щоб Україна погодилася розпочати переговори з РФ, навіть якщо російські окупаційні війська залишаються на території України.

Зараз ви читаєте новину «Президент ПАР озвучив 10 пунктів "африканської позиції" по війні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути