понеділок, 28 березня 2022 18:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"15 тис. російських солдатів убито. Путін кидає їх, як дрова у пічку потяга. Їх навіть не ховають" – що пише про нас світова преса
5

Репортаж зі Львова, де ховаються українці, які тікають від війни з інших регіонів країни. В суботу по місту здійснили два ракетні удари. І інтерв'ю британського видання The Economist із президентом Володимиром Зеленським. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"У Львові нові російські удари б'ють по безпеці на заході України", The New York Times, США

Мар'яна Володимирцова знайшла прихисток на заході України після евакуації з рідного Харкова, який з перших днів війни обстрілювали російськими бомбами. Тепер вона та сім'я знову біжать, бо їх новий тимчасовий дім у Львові опинився поряд з однією з кількох цілей, уражених російськими ракетами у суботу увечері, що підриває відчуття безпеки у регіоні.

"Ми тільки почали почуватися тут у безпеці", - сказала вона, стоячи з чоловіком, двома дітьми і матір'ю чоловіка на платформі львівського вокзалу у неділю увечері, збираючись їхати до польського прикордонного Перемишля. Вони все ще були глибоко вражені спогадами про те, що пережили у Харкові.

Автор: NYT
   Пожежні на нафтобазі, в яку потрапила російська ракета, у Львові, у неділю
Пожежні на нафтобазі, в яку потрапила російська ракета, у Львові, у неділю

Вона оплакувала їх від'їзд. Особливо те, що їй доведеться залишити чоловіка. Але вони вирішили, що для дітей безпечніше, якщо вона перевезе їх через кордон.

До суботи єдиною ураженою ціллю піді Львовом був авіаремонтний завод поряд з міським аеропортом. До цього найближча атака припала на військову тренувальну базу Яворівський полігон, за годину їзди від міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нема жодного вільного місця: яка ситуація у Львові з поселенням приїжджих українців

Але тепер війна наблизилася до їхнього порога. У неділю вона та інші жителі Львова прокинулися та почали оглядати збитки від ракетного обстрілу складу пального і танкоремонтного заводу. За словами губернатора Львівської області Максима Козицького, паливний майданчик на північному сході міста зруйновано.

Автор: NYT
  Пожежні біля нафтобази у Львові у неділю
Пожежні біля нафтобази у Львові у неділю

Нові удари посилили побоювання, що місто на заході України більше не може бути безпечним притулком.

"Одна справа бачити війну по телевізору, інша – пережити її, відчути, що вона набагато ближча. Ми турбуємося за наших дітей", - каже 38-річна Юлія Кулеба, яка живе поряд зі сховищем палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація з пальним не найкраща: наслідки обстрілу нафтобази у Львові

На ранок неділі більша частина пожеж у Львові була загашена. Місцева влада заявила, що ракети випустили з Севастополя в Криму, який Росія анексувала 2014 року.

Автор: East News
  Виступ президента Байдена у Варшаві
Виступ президента Байдена у Варшаві

Напади у суботу увечері сталися, коли президент Джо Байден виголосив емоційну промову у Варшаві, критикуючи Росію за її вторгнення. Львів розташований приблизно за 70 км від Польщі.

Цими ударами по Львову агресор хотів привітатися з Байденом.

"Я думаю, цими ударами агресор хоче привітатись з Байденом", - заявив у суботу увечері мер Львова Андрій Садовий.

Незалежний російський сайт підрахував, що в суботу росіяни випустили рекордні 52 ракети з окупованого чорноморського порту Севастополь і не менш як 18 з території Білорусі. Сайт The Insider виявив, що з 70 ракет попали по цілям не менше восьми, а це означає, що Україна також відбила значну їх кількість.

Автор: East News
  Акція на підтримку України у Варшаві під час візиту Байдена з закликом до президента США «закрити небо» над Україною
Акція на підтримку України у Варшаві під час візиту Байдена з закликом до президента США «закрити небо» над Україною

Міноборони Росії заявило у неділю, що за останні 24 год. їхні військові завдали ударів по 67 "військових об'єктах" в Україні. А у Львові знищили військовий об'єкт, який допомагав модернізувати ракетні системи, станції радіолокації та засоби радіоелектронної боротьби. Українська влада це не підтвердила.

Відтоді, як наприкінці лютого розпочалася війна, сотні тисяч українців втекли на захід, до Львова і далі, намагаючись врятуватися від боїв, що велися на сході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія має апетити за межами України" – речник Зеленського застеріг НАТО

До суботи у Львові багато хто ігнорував сирени повітряної тривоги. Вони не шукали сховку, і їх можна було побачити на площі Ринок, об'єкті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як прогулюються площею, в древньому серці міста.

"Володимир Зеленський про те, чому Україна має перемогти Путіна", The Economist, Велика Британія

Він ніколи не хотів війни, не готував до неї країну. Він може цитувати Вінстона Черчілля, але він не Черчілль. Він носить хакі, але залишає військові плани генералам. Зеленський – людина, яку український народ обрав президентом 2019 року завдяки його ролі у серіалі "Слуга народу". У реальному житті він став слугою народу та втіленням його духу.

Автор: The Economist
  У своїй штаб-квартирі в Києві президент України розповідає The Economist про битву своєї країни та боротьбу світла з тьмою
У своїй штаб-квартирі в Києві президент України розповідає The Economist про битву своєї країни та боротьбу світла з тьмою

Виступаючи перед The Economist в урядовому приміщенні, укріпленому мішками з піском і протитанковими "їжаками", Зеленський обеззброююче автентичний і гуманний. Такою великою є трагедія, яка спіткала його народ, що немає більше місця для гри. Він говорить про потребу України в зброї, своє ставлення до Байдена та інших західних лідерів, про те, що означає перемога. Але найбільш переконливо говорить про брак людяності російських командирів, які вбивають українців.

У містах неможливо дихати через сморід гниючих трупів

"Загарбники навіть не оплакують власних втрат. Цього не розумію. 15 тис. російських солдатів убито за місяць. Путін кидає їх, як дрова у пічку потяга. Їх навіть не ховають. Трупи залишають на вулицях. Наші солдати кажуть, що неможливо дихати через сморід гниючої плоті", - каже він.

Він порівнює безжалісність путінської військової машини зі співчуттям солдатів і добровольців, що захищають українські міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не розуміє, що відбувається у світі. Він сидить у бункері 20 років – Зеленський

"Наші безстрашні солдати захищають Маріуполь. Вони давно могли піти звідти, але не йдуть з міста", - каже він.

Після 31 дня бомбардувань та облоги все ще воюють. Не тому, що їм наказав Зеленський, а тому, що "кажуть, що мають залишитися та поховати загиблих у бою і врятувати поранених. Поки люди ще живі, вони кажуть, що повинні захищати їх. У цьому принципова різниця між тим, як сторони у цій війні бачать світ".

Путін і Зеленський - обидва носії російської мови, але говорять різними мовами влади

Путін і Зеленський обидва носії російської мови, але розмовляють різними мовами влади. У путінському світі життя дешеве, а історія належить великим людям, і немає місця жалості, і немає місця для України.

"Не думаю, що він уявляє собі Україну, якою бачимо її ми. Він бачить Україну частиною свого світу. Але це не відповідає тому, що сталося протягом останніх 30 років. Не думаю, що Путін у бункері два тижні чи півроку, він там понад два десятиліття", - каже Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти на Херсонщині викрали депутата

Для Путіна сила означає насильство. Той, хто надто гидливий, щоб проливати кров - слабак. Це пояснює, чому російська армія використовує на окупованій території ті самі методи, що й на Донбасі 2014 року.

Росіяни викрадають мерів міст. Декого вбили. Деяких не можемо знайти. Деяких знайшли. Вони мертві

"Вони викрадають мерів міст. Декого з них вбили. Декого не можемо знайти. Декого знайшли. Вони мертві. Декого замінили на своїх маріонеток", - каже він.

Якщо слабкість означає людяність, вона робить Зеленського сильним. Він зазначає, як прості українці голими руками на вулицях зупиняли танки. Так було у Херсоні, окупованому російськими військами. Він рішуче каже, яким буде кінець.

"Ми віримо у перемогу. У щось інше повірити неможливо. Ми обов'язково переможемо, адже це наш дім, земля, незалежність. Це питання часу", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розкритикував Макрона за страх перед Росією

Проте перемога залежить не лише від бойового духу українців, а й від підтримки Заходу. Якщо Україна хоче захищатися, їй потрібні танки, бронетранспортери та військові літаки. І вони потрібні зараз.

"Захід не може сказати нам: "Допоможемо вам найближчими тижнями", - каже він. – Нам треба розблокувати окуповані Росією міста, дати людям там їжу, взяти військову ініціативу в свої руки. У росіян тисячі воєнних машин, і вони йдуть та йдуть на нас".

Зеленський ділить НАТО на п'ять таборів. По-перше, ті, хто "не заперечує проти довгої війни, бо це означає виснаження Росії, навіть якщо й загибель України, і коштуватиме українцям життя". Інші хочуть швидкого припинення бойових дій, бо "російський ринок великий, і їх економіка потерпає". Вони хотіли б, щоб Росія зберегла певні ринки. Треті "визнають нацизм у Росії" та хочуть, щоб Україна перемогла. До них приєднуються дрібніші ліберальні країни, які "бажають, щоб війна закінчилася швидко за будь-яку ціну, бо вони думають, що люди понад усе". І, нарешті, сконфужені країни, які хочуть миру зараз і всіма можливими способами, бо це "офіси РФ у Європі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після переговорів у Стамбулі зустріч Путіна й Зеленського може не відбутися - Пєсков

Зеленський хвалить США та Велику Британію. Хоча зазначає, що складнощі у політиці Америки іноді викликали затримки, але визнає, що Байден стає дедалі більш залученим. А Німеччина, за його словами, намагається знайти баланс між Росією та Україною.

"У них давні відносини з Росією і вони дивляться на ситуацію крізь призму економіки. Вони можуть допомогти, якщо на них тиснуть усередині країни, і можуть зупинитись, коли побачать, що того, що зробили, достатньо", - каже він.

Такі як президент Франції боятися Росії, от і все - Зеленський

На запитання, чому такі лідери, як президент Франції Еммануель Макрон, не поставляють зброї, він відповідає, що вони бояться Росії, от і все.

Він засмучений недостатністю санкцій. У існуючих є лазівки. Найбільший банк Росії "Сбербанк" не відключений від платіжної системи SWIFT, бо це один з основних способів оплати за газ Європи. Ембарго на нафту і газ обговорювали, але Європа досі не запровадила, хоча США ввели таке ембарго.

"Перше – поставте себе на наше місце. Потрібно діяти на випередження. Ми чуємо, що рішення залежить від того, чи Росія почне хімічну атаку на нас. Це неправильний підхід. Ми не морські свинки", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти вбивають викрадених мерів - Зеленський

"Перемога для мене – це можливість врятувати якнайбільше життів, бо без цього ніщо не мало б сенсу. Наша земля важлива, так, але, зрештою, це просто територія. Врятувати всіх, при цьому захистити людей і не віддати територію, напевно, нездійсненне завдання", - каже він.

Він не знає, коли і чим це закінчиться, але знає, що "це закінчиться тим, що ми все ще стоятимемо тут, захищаючи життя в Україні.

Ніхто точно не знає, де був Путін, коли його армія напала на Україну. Але Зеленський був удома з дружиною та двома дітьми. Це вони розбудили його рано-вранці 24 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський поділив НАТО на п'ять таборів

"Мені сказали, що були гучні вибухи. Через пару хвилин отримав сигнал, що йде ракетний обстріл", - сказав він.

Незабаром після нападу Росії США запропонували йому евакуацію у безпечне місце. Він вирішив залишитися і сказав, що йому потрібна зброя, а не транспорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Примусово вивезених українців закликають повідомити про себе в посольства сусідніх країн

У путінському світі чесність – слабкість. Його влада заснована на секретності та обмані. Таємниця та насильство підживлюють його культ влади. Зеленський може сидіти в тому, що його помічники називають "фортецею", але його сила у відкритості та здатності чути та відображати те, що люди хочуть від нього. Це сила обивателя.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що США і країни НАТО непублічно ухвалюють рішення, як реагувати, якщо Росія використає проти України чи Альянсу тактичну ядерну зброю чи іншу зброю масового знищення. А британська The Guardian писала, як виглядає ситуація через місяць після початку масованого російського вторгнення в Україну.

Зараз ви читаєте новину «"15 тис. російських солдатів убито. Путін кидає їх, як дрова у пічку потяга. Їх навіть не ховають" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути