четвер, 02 травня 2013 11:40
Володимир Олійник
Володимир Олійник
Народний депутат, Партія регіонів

Рішення Євросуду – це поразка Тимошенко

Європейський суд із прав людини 30 квітня встановив політичну мотивацію арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко по "газовій справі" і порушення її прав у зв'язку з арештом.

Водночас, у  Генпрокуратурі моментально відповіли, що запобіжний захід екс-прем'єру Юлії Тимошенко у вигляді арешту в "газовій справі" обирався за старим Кримінально-процесуальним кодексом і на той момент він був законним.

В свою чергу, зараз Адміністрація Сполучених Штатів Америки наполягає на звільненні Юлії Тимошенко. А Європейський комісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле очікує від української влади невідкладних дій у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Для мене рішення Євросуду було достатньо очікуваним. Справа в тім, що перед цим було рішення по Луценку, аналогічного характеру було звернення. Арешт був застосований по відношенню до Юлії Тимошенко та Юрія Луценка ще за правилами попереднього Кримінально-процесуального Кодексу. Зрозуміло, що він жодним хартіям, правам та свободам європейського стандарту не відповідав. В той же час, на мій погляд, скарга Луценка та Тимошенко – це скарга на свою бездіяльність.

Коли вони прийшли до влади показали тоді свою бездіяльність, бо арештовували за такими ж правилами простих громадян. А от коли почали за старим КПК застосовувати до високопосадовців, всі почали переживати. Необхідно, аби вже було розуміння того, що не можна застосовувати арешт до будь-якого громадянина: повинен бути принцип гуманізму.

Тимошенко та компанія повинні були прийняти новий КПК, як це зробив президент Віктор Федорович Янукович, і закрили би цю тему.  Сьогодні європейці кажуть, що ми прийняли Кодекс, який абсолютно відповідає стандартам європейським, і Європейський суд ніколи не задовольнить скарги громадян України, якщо ті процедури, які зазначені в КПК будуть витримані.

Щодо Тимошенко, то варто зауважити, що суд не погодився із доводами Тимошенко про те, що по відношенню до неї застосовувалися тортури. Вони сказали, що це не підтверджено.

Поновити стадію, яку вона оскаржувала неможливо, тому що арешту немає. Вона вже є особою осудженою за вчинення злочину. В цьому відношенні ми змінили загальні підходи і правила, і звичайно щодо виплат компенсації.

Але, коли юристи говорять, що таке рішення Євросуду автоматично тягне за собою звільнення Юлії Тимошенко – це є неправда. Для того, щоби звільнити Тимошенко – повинно бути чітке і пряме рішення Європейського суду. Таке рішення суд ще не  прийняв, бо він ще не розглядав по суті скаргу щодо вирку, а лише щодо арешту. Такі заяви – це спроба забігти наперед, представити це рішення – як велику перемогу, а насправді – це поразка.

Влада ж буде діяти так, як сказала. Попередники ж нічого не зробили, а вимагали лише пільги для себе. Ми ж сьогодні прийняли і КПК, і закон про адвокатуру, і зараз готуємо закон про прокуратуру.

Зараз є лише два варіанти звільнення Тимошенко – помилування, амністія. Помилування і амністія – це одноразовий  акт гуманізму держави. Ніде не знайдете, що застосовано помилування до людини, по відношенню до якої є незакриті судові процеси. По справі ЄЕСУ вона проходить як обвинувачена, а по справі Щербаня – як особа, яка підозрюється в скоєні злочину. Доки вони не знімуть це, то застосовувати помилування – це дискредитовувати саме помилування.

Зараз ви читаєте новину «Рішення Євросуду – це поразка Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

93

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути