понеділок, 09 грудня 2013 18:40
Володимир Чемерис
Володимир Чемерис
Член правління Української Гельсинської Спілки, учасник "революції на граніті" 1991 року, співкоординатор акції "Україна без Кучми".

На місці Леніна треба встановити пам'ятник Нельсону Манделі

У Києві на бульварі Тараса Шевченка в неділю, 8 грудня, знесли пам'ятник Володимиру Леніну. Дві групи молодиків накинули на нього троси і повалили руками донизу, після чого його розбили кувалдами. Пам'ятник провалив гранітну плиту у підніжжя. Люди брали собі уламки у якості сувенірів.

В цей час, міліція через дорогу просто спостерігала, не втручаючись. Молодики, які безпосередньо це вчинили, одразу втекли, прикриваючи обличчя.

Цей випадок може мати дуже погані наслідки, тому що Майдан буде уособлюватись зовсім не європейським, а нетерпимим до інших поглядів. Насправді ж він не є таким, але картина, яка з'явилась, може негативно вплинути на ситуацію для людей, які стоять за ідею. В результаті таких радикальних дій, кількість прихильників хорошої справи може різко зменшитись. І це найбільша проблема, бо може завадити єврореволюції.

Іноді навіть "тітушки" та провокатори не можуть придумати більше для дискредитації акції протесту громадян, ніж крайньоправі її учасники. І це не перший випадок щодо Леніна. Як би там не було, люди це розуміють, і тоді звертаються до лідерів опозиційних сил із проханням звільнити Майдан від подібних агресорів. Громадяни України бояться, що це може серйозно нівелювати всі попередні здобутки мирних демонстрантів на акції протесту.

Сила Майдану була в тому, що там присутні як ліві, так і праві. Окрім них ще були присутні і центристи. Сила в єдності. Таку силу українці відчували під час час акції "Україна без Кучми". Але якщо зараз йдеться лише про одну якусь домінуючу ідеологію, яка нетерпимо ставиться до інших, то це може стати кінцем Майдану.

Зараз більш-менш присутній паритет між людьми і владою. Питання того, хто кого пересилить - ще висить в повітрі, але коли Майдан виходить антиєвропейським, то це може легко зіграти на руку президенту Віктору Януковичу та його команді. Тобто вчора це було дуже недоречно через те, що терези можуть переважити на користь влади.

Загалом, я переконаний, що треба звільнятись від атрибутів минулих епох. Проте, є багато інших пам'ятників. Наприклад, імператриці Катерині ІІ, яка закріпачила український народ. Тому цього пам'ятника краще би було першим позбутися, а потім вже і до Леніна добиратись. Тобто я би вітав цю тенденцію, якби знесли зараз пам'ятник Катерині, а потім вже "вождю пролетаріату".

По суті, колись це дійсно було дуже актуальним, але зараз недоречно. Невже покращиться економічна ситуація від того, що знесли пам'ятник? Чи зміниться щось в геополітичному виборі? Очевидно, що ні. Це питання є 127-м у порядку денному із того, що реально і негайно треба вирішувати країні. Тому всі ці дії із боротьбою з атрибутами радянського минулого розцінюю просто як провокацію. Через це, сподіваюсь, що тенденція не буде наростати зараз.

Щиро переконаний, що замість знесеного пам'ятника Леніну в центрі столиці треба поставити пам'ятник Нельсону Манделі, який помер кілька днів тому. Оскільки ця людина має відношення до всього світу, як символ протесту. Це така собі згадка нашим ультраправим: чорношкіра людина зробила для прав людини в усьому світі загалом набагато більше ніж ті провокатори, які знесли Леніна.

Зараз ви читаєте новину «На місці Леніна треба встановити пам'ятник Нельсону Манделі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути