Ексклюзиви
четвер, 01 травня 2014 10:05
Володимир Чемерис
Володимир Чемерис
Член правління Української Гельсинської Спілки, учасник "революції на граніті" 1991 року, співкоординатор акції "Україна без Кучми".

Люди знову вийдуть на Майдан

На сході України продовжуються акції та захоплення адмінбудівель сепаратистами. 11 травня вони планують провести на Донбасі референдум про визначення статусу області. В.о. Президента України Олександр Турчинов прогнозує, що сепаратизм може поширитися ще на шість областей України.

Як заспокоїти ситуацію на сході і не дати дестабілізувати її в інших регіонах?

- Дуже легко називати людей на сході України сепаратистами і вимагати їх знищити. Але так ми зробимо таку саму помилку, яку колись зробив Віктор Янукович. Він називав Майдан провокаторами, а організаторів - іноземними агентами згідно скандальних законів від 16 січня.

Насправді те, що відбувається сьогодні на сході, так само як і Майдан, має соціальні причини. Україна була готова до соціального вибуху, і він відбувся. Люди, які вийшли на так званий антимайдан на сході, мають ті самі соціальні причини, що й люди на майдані. Це, в першу чергу, вимоги проти олігархів та децентралізація влади.

Вихід із цієї ситуації полягає лише в тому, щоб провести соціальні реформи. Та бачимо, що новий уряд не запропонував нової соціальної моделі, прийнятної для всієї України. Натомість ультраправі активісти, які були на Майдані, запропонували свою ідеологічну модель, не зрозумілу для сходу.

Теперішній уряд просто не здатний провести необхідну соціальну реформу. Бачимо, що, по суті, уряд контролюється олігархами. Коли він скасовує на 7 млрд соціальні програми, підвищуються транспортні тарифи, - то покладає ситуацію на тих людей, які стояли на Майдані і антимайдані, а не на представників великого капіталу.

Ситуація зайшла далеко вглиб. Ми бачимо російську експансію. Питання ще й у тому, що українські громадяни підтримують так званих "зелених чоловічків". Але вихід не може бути силовим. Бо якщо на сході з'явиться своя "сотня" загиблих, то між сходом і заходом буде кривава ріка, яку вже не можна буде перейти.

Якщо запропонувати людям на сході реальні соціальні реформи, вони не будуть підтримувати російських провокаторів. Хоча би тому, що в Росії жодних соціальних реформ немає. І ми бачимо, що на сході з'являється розуміння цих речей. Кілька днів тому шахтарі у Краснодоні мітингували проти Ріната Ахметова, цей страйк підтримали і транспортники. Люди вийшли взагалі без вимог приєднання до Росії. Ці події показують, що Україні після лютневої революції потрібна ще й жовтнева. Або якась інша, яка вже буде соціальною.

Соціальну реформу потрібно було робити з самого початку. Ввесь фінансовий тягар потрібно покласти саме на великий капітал. Для цього, в першу чергу, потрібне прогресивне оподаткування прибутків корпорацій. Тоді не потрібно було би просити людей, щоб вони відправляли смски по 5 грн для армії і скорочувати програми для молодих сімей. Потрібна націоналізація базових галузей економіки. В першу чергу, газо- та нафтодобувної промисловості - на Полтавщині, Харківщині та Сумщині. Бо зараз представники українського та іноземного бізнесу з цих галузей мають просто шалені прибутки, які йдуть їм в кишені та виводяться за кордон. Потрібно скасувати пенсійну та медичну реформи, запроваджені за часів Януковича. Адже вони продовжуються, а це викличе дуже велике невдоволення людей - як на сході, так і на заході.

Україна стала найбільш революційною країною у світі. Сьогодні люди вже зрозуміли, що міняти треба не політиків, а соціальну систему. Політики у нас вивчили, що треба міняти систему влади, але ці зміни нічого не вирішать. А ми бачимо, що після падіння режиму Януковича соціальна система жодним чином не змінилася. Це значить, що люди знову вийдуть на Майдан. Коли він буде? Можливо, дуже скоро.

Зараз ви читаєте новину «Люди знову вийдуть на Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути