Ексклюзиви
четвер, 18 вересня 2008 20:59

Зуби вирівнюють і в 40 років

Автор: фото: Тетяна КУЦ
  Лікар-ортодонт Вінницької дитячої стоматологічної лікарні Тимур Сорока оглядає 9-річного Андрія Гаращука. Хлопчик носить пластинку для вирівнювання зубів п’ятий місяць. Каже, що вона йому не заважає
Лікар-ортодонт Вінницької дитячої стоматологічної лікарні Тимур Сорока оглядає 9-річного Андрія Гаращука. Хлопчик носить пластинку для вирівнювання зубів п’ятий місяць. Каже, що вона йому не заважає

Під час огляду школярів дитячий стоматолог помітив у 9-річного Андрія Гаращука неправильний прикус. Направив на консультацію до лікаря-ортодонта. Нині хлопець п"ятий місяць носить пластинку.

Часто батьки приводять дітей до лікарні після власних обстежень. Батьки 7-річного Артема Коваленка були здивовані, коли побачили в роті дитини подвійні зубні ряди.

— Молочні зуби ще навіть не хиталися, а постійні вже росли поряд із ними, — каже мати хлопчика Тетяна, 35 років.

Після огляду дитини лікар попередив: зуби, що заважають, треба видаляти та ставити пластинку.

— Молочний прикус і молочні зуби ми не рівняємо, — пояснює начмед вінницької дитячої стоматологічної поліклініки Валентина Герасимчук, 48 років. — Якщо у три роки дитина контактна, призначаємо масаж, гімнастику для зубів. До цього віку дітям важко повторювати вправи.

Часто проблеми із прикусом починаються, коли ростуть постійні зуби.

— У віці 5–6 років між молочними зубами мають з"являтися щілини для постійних зубів, — зазначає Герасимчук. — Якщо дитина не навантажує щелепу твердою їжею, вона не росте, й постійні зуби між молочними не поміщаються.

У три роки призначаємо гімнастику для зубів

Не з"являються щілини між зубами й у дітей із ротовим диханням.

— Якщо причина в аденоїдах, їх потрібно лікувати або видаляти, — каже лікар-ортодонт Тимур Сорока, 24 роки. — Таку дитину важко лікувати. Вона може носити пластинку, але  дихає ротом. Ефективність лікування падає. У таких випадках ми ставимо пластинку для розширення щелепи та створення місця для нових зубних рядів.

Ортодонти радять батькам 6-річних дітей раз на місяць оглядати рот дитини або раз на три місяці консультуватися в лікаря. Спричинити неправильний прикус можуть: спадковість, смоктання пальця, підпирання голови кулаком, смоктання соски, неправильна поза при сидінні й навіть стрімкі пологи матері.

Брекет-систему потрібно носити постійно. Використовують її, коли патологія вже сформована та є всі постійні зуби, тобто після 12–14 років. Носять брекети і в 25, і в 40 років.

При нескладних патологіях ортодонти успішно вирівнюють прикус пластинками навіть у 20-річних пацієнтів.

— Лікування безкоштовне, оплачуються лише витратні матеріали на саму пластинку, — каже Валентина Герасимчук. — Це може бути і 50, і 90 гривень, у залежності від вартості гвинта.

Такої пластинки вистачить на рік. Іноді за цей час прикус вирівнюється. Якщо ні, виготовляють нову пластинку.

— Ефективність лікування при дотриманні рекомендацій — 100 процентів, — запевняють ортодонти.

Зараз ви читаєте новину «Зуби вирівнюють і в 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути