Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2012 07:00

За рік умирають три села

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  При в’їзді до села Бахтин Мурованокуриловецькому району стоїть придорожній хрест. Місцеві міняють там рушники раз на рік. Хто його встановив, не пам’ятають
При в’їзді до села Бахтин Мурованокуриловецькому району стоїть придорожній хрест. Місцеві міняють там рушники раз на рік. Хто його встановив, не пам’ятають

Торік у Мурованокуриловецькому районі померли 600 людей. Це найвищий показник смертності в області. У районі 60 сіл. Найпершими вимирають ті, де немає фермерських господарств.

— Під загрозою вимирання зона біля села Бахтин. Це сам Бахтин, Новосілка, Бахтинок, — каже 62-річний Микола Шевчук, заступник голови районної ради. — Звідти люди тікають, бо нема роботи. Землі орендує підприємство"Рубанське", що вирощує лише зернові. Місцевих на роботу не беруть.

Щороку в районі народжуються близько 200 дітей, помирають утричі більше.

— Як піде такими темпами, то район зникне за десяток років, — продовжує Шевчук. — У середньому у селах живуть по 200 людей. Виходить, за рік умирають три села.

У Бахтині торік померли 63 людей.

— Більше ста душ поїхали на заробітки у Київ, Білорусію, Москву. В селі роботи немає навіть агрономам і трактористам. Працевлаштуватися можуть лише вчителі. Моя старша донька Людмила викладає дітям німецьку. П'ять років училася, тепер має тищу гривень. А молодша Олена довчається у Вінниці на інженера. Вона вже додому не вернеться, бо немає смислу, — каже 46-річний Володимир Притуляк, директор школи.

У селі переважно старі глинобитні хати з дерев'яним парканом, більшість пусті. Одноповерхова глиняна школа неподалік центру села. До неї ходять діти з шести ближніх сіл. Там 65 учнів.

— Діти стараються швидше вирватися в місто. Після дев'ятого класу їдуть учитися в Бар на вчителів, будівельників та механіків, — продовжує Притуляк. — В садочку зараз 15 дітей. Значить, ще п'ять років набираємо перші класи й школу не закриють. Торік у селі одна дитинка родилася. Цього року одна жінка ходить вагітна.

Село живе на соціальні виплати. Молодші — на дитячу допомогу, старші — на пенсію.

Умирають у віці 70-80 років від старості та раку.

— Бабушки боліють на рак груді й по женскому. Обращаються до врачів, як заболіло, на останній стадії. Тоді ніхто їх не годен вилічить, — говорить продавець магазину 55-річна Галина Бабійчук.

— А до кого там обращаться, Галю, — питає Марія Федорівна, 50 років. — У Курилівцях у больниці скоротили гінекологію, лишили два койко-мєста. Якщо є третя породілля, то їй кажуть везти з собою ліжко, бо нема де покласти. Або переводять родити в больніцу в сусідній Могилів-Подільський. А до старіших ще хуже відношення. Ти кажеш врачисі, що в тебе крижі болять, а вона тобі серце слухає й виписує таблєтки від кашлю.

Зараз ви читаєте новину «За рік умирають три села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути