четвер, 31 липня 2008 20:06

Владислав Троян підробляє промисловим альпіністом

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Владислав Троян на сьомому поверсі будинку по пр-кту Коцюбинського у Вінниці збирається встановлювати кондиціонер. Така послуга замовникам коштує від 400 гривень
Владислав Троян на сьомому поверсі будинку по пр-кту Коцюбинського у Вінниці збирається встановлювати кондиціонер. Така послуга замовникам коштує від 400 гривень

"Із дитинства любив лазити по деревах, — каже рятувальник пожежної частини N4 у Вінниці Владислав Троян, 29 років. Він заробляє на життя промисловим альпінізмом. — У класі сьомому з товаришем змагалися: хто швидше вилізе на дах по кірпічній стіні. А коли перший раз у Криму піднявся в гори, полюбив ще й висоту з адреналіном".

Тренувався Владислав на кам"яних скелях у районі Сабарова. Каже, без будь-якого альпіністського спорядження і страховок.

— Дружина Аня спочатку сердилася, — веде далі. — А тепер змирилася. Каже: "Лізь, куди хочеш, але пам"ятай, що у тебе двоє дітей і дружина".

Два з половиною роки тому Троян зрозумів, що на альпінізмі можна заробляти.

— Один чоловік попросив зняти з його триповерхового будинку ластів"ячі гнізда, — згадує свій перший заробіток. — У магазині "Гірський світ" я придбав мотузку, карабіни, страховку. У товариша позичив обв"язку від парашута. І так пішов на першу халтуру.

Тоді заробив майже 1 тис. грн. Кошти перекрили витрати на спорядження.

— Я сів за комп"ютер і зробив візитки. Почав роздавати друзям, знайомим. Пропозиції пішли не одразу. Восени 2006-го мій брат Едик поїхав у відрядження до Польщі. Один ключ узяв із собою, а запасні — залишив у квартирі. Подзвонив мені — виручай, у квартиру не можуть зайти рідні. Квартира була на третьому поверсі 5-поверхівки. Я зачепив на криші мотузки і почав серед темряви спускатися. Мене помітила жінка з п"ятого поверху. Я до неї: "Добрий вечір!". А вона: "Нічого собі! Злодії, ще й здороваються!".

"Нічого собі! Злодії, ще й здороваються!"

За місяць Владиславу Трояну запропонували працювати висотником на монтажі вишок мобільного зв"язку.

— Найвища висота, на якій доводилося працювати, — 60 метрів, як дві дев"ятиповерхівки, — каже Троян. — Я закріплював вежі, антени, програмне забезпечення. Працював рік. Робота була пов"язана з постійними відрядженнями. Я мало приділяв уваги сім"ї, тому повернувся назад у пожежну частину. Уже чотири роки працюю тут.

Чоловік може виконати будь-яку роботу на висоті. Сезону для промислового альпінізму немає.

— Улітку часто просять закріпити супутникові антени, встановити кондиціонери, заробити шви між панелями багатоповерхівок, помити вікна та почистити фасади будинків після ремонтів, установити рекламу, обшити чи утеплити балкони. Останнє замовлення — закріплення блискавкозахисту на 10-поверховому будинку.

Восени Троян іще кронує дерева. А взимку, вночі, чистить дахи від снігу та бурульок.

За миття вікон бере 5 грн/кв. м, за утеплення фасадів — до 70 грн/кв. м, фарбування — 8 грн/кв. м, штукатурку — від 60 грн/кв. м, монтаж кондиціонерів — від 400 грн, монтаж стічних труб — від 30 грн/кв. м, очистка даху від снігу та бурульок — 8–12 грн/кв. м. Закріпити на стіні супутникову антену — 150–200 грн.

— В Інтернеті проаналізував прайси і склав свій. За заміну світодіодного блоку на вежі мобільного зв"язку висотою 60 метрів беру до 100 гривень. А мої столичні колеги у два-три рази дорожче.

Чоловік висоти не боїться.

— Інколи я навіть боюся того, що не боюся висоти. У мене є мрія, — ділиться Владислав, — хочу залізти на шпиль вінницької телевежі. Висота там 325 метрів. Це десь 120 поверхів.

Зараз ви читаєте новину «Владислав Троян підробляє промисловим альпіністом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути